Curățare profundă a pielii – gel de duș sau săpun

BeFunky-collage(561)

De câteva decenii, gelul de duș a devenit un element indispensabil în ritual zilnic de îngrijire. Astăzi se produc un număr variat de produse de curățare cu funcții de hidratare, nutriție și regenerare a epidermei. Oricine, chiar și cel mai pretențios client, își va găsi un produs potrivit după textură, aromă și proprietățile distincte.

Care este diferența dintre un săpun și un gel de duș obișnuit

Pentru spălarea corpului, mulți dermatologi recomandă utilizarea gelului de duș, în defavoarea săpunului. Din motiv că acesta poate afecta echilibrul optim al pH-ului.

Descoperă principalele avantaje ale gelului de duș:
# conține mult mai puțini alcali decât săpunul;
# este pe bază de apă și ingrediente naturale;
# efectul nociv al alcaliilor din geluri este atenuat de aditivi speciali, de exemplu, acidul citric.

Fiecare gel de duș este o combinație complexă de substanțe diferite.

Diferențele încep de la etapa de producție

Săpunul este realizat prin combinarea grăsimilor lichide (uleiuri vegetale sau grăsimi animale) și alcaline (hidroxid de sodiu). În procesul de fabricare a produsului, apare o reacție între grăsimi și alcali, așa numita saponificare. Grăsimile se descompun în glicerină și săruri de acizi grași, din care se face săpun. Versiunea lichidă se obține în același mod, doar că hidroxidul de potasiu este utilizat ca alcalin.

La fel și gelurile de duș au la bază de obicei ingrediente, precum: apă, un agent de spumare (de obicei sulfați) și betaină – acizi care descompun simultan impuritățile și hidratează pielea. În etapa finală de producție, ingredientele pentru efecte speciale pot fi adăugate atât la compoziția săpunului, cât și a gelului: grăsimi lichide (cel mai adesea uleiuri vegetale) pentru hidratare și nutriție, glicerină și sorbitol pentru aspect și efecte vizuale, ingrediente antibacteriene pentru combaterea bacteriilor.

Gelurile conțin surfactanți (responsabili de spumare), conservanți, agenți de îngroșare. Săpunul solid are la bază un amestec de grăsimi și substanțe alcaline. Îndepărtează eficient impuritățile de pe piele, însă din păcate are tendința de a usca epiderma. Echilibrul acido-bazic natural al dermei fiind de 5,5 pH (medium moderat acid). Spuma săpunului de bar alcalinizează suprafața pielii, distruge bariera hidrolipidică, care asigură o protecție naturală.  Cosmetologii recomandă utilizarea săpunului obișnuit exclusiv pentru spălarea mâinilor și a picioarelor. Pentru spălarea feței, este mai bine să folosiți un săpun cremos sau diverse emulsii hidratante.

Săpunul lichid conține mai puțini alcali decât săpunul solid și nu usucă pielea la fel de mult.

Gelul de duș are o textura mai delicată decât cea a săpunului lichid. Compoziția gelurilor include diverse componente de vindecare, care previn formarea ridurilor și îmbătrânirea prematură a pielii.

Cum să alegi corect un gel de duș potrivit

Fiecare membru al familiei ar trebui să aibă propriul său gel de duș, ales în conformitate cu necesitățile individuale.

Sfaturi de selecție:
# Este mai bine să cumpărați un remediu mai scump, dar natural;
# Aroma trebuie să fie discretă, iar culoarea nu trebuie să fie prea intensă;
# Selectați gelul în funcție de tipul pielii (uscat, gras, normal);
# Optați pentru gelurile fără sulfat ( SLS și SLES).

Ai grijă de tine și de sănătatea corpului tău!

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente