Centrul Național Anticorupție, în comun cu Ministerul Educației, Culturii și Cercetării și Agenția Națională pentru Curriculum și Evaluare, au inițiat activități de informare și sensibilizare a responsabililor din sistemul educațional, implicați în procesul de asigurare a examenelor de Bacalaureat 2021. În această săptămână, ofiţerii CNA se află în contact direct, pe o platformă online, cu președinții și secretarii Centrelor de BAC, dar şi cu șefii direcțiilor de învățământ din zonele nord, centru și sud, în cadrul căreia sunt puse în discuţii mai multe subiecte privind rigorile de integritate în procesul de desfășurare a BAC-lui.
Cadrele didactice sunt atenţionate şi îndemnate să dea dovadă de corectitudine, responsabilitate și integritate în procesul de supraveghere și evaluare a BAC-lui. De asemenea, conducătorii de toate nivelele sunt informați despre standardele de integritate profesională și anume: respectarea regimului juridic al cadourilor, a influențelor necorespunzătoare, a conflictelor de interese, dar şi modalitățile de denunțare a manifestărilor de corupție și răspunderea pentru lipsa integrității.
Potrivit lui Ion Pruteanu, şef al Direcţiei educaţie anticorupţie a CNA, scopul activităților de informare constau în cultivarea şi dezvoltarea componentei de prevenire în rândul cadrelor didactice. „Examenele de bacalureat sunt o evaluare a cunoştinţelor fiecărui elev, dar şi a profesorului care l-a instruit pe parcursul anilor de studii. Ambele părţi aşteaptă o evaluare corectă şi obiectivă a acestor eforturi. De aceea scopul tuturor, inclusiv al CNA, al Ministerului Educaţiei şi al Agenţiei Naționale pentru Curriculum și Evaluare este ca acest proces de examinare să se desfăşoare în conformitate cu cele mai înalte standarde de integritate şi corectitudine şi să nu fie umbrit de tentative de mituire, de influenţe necorespunzătoare sau de alte comportamente neetice”, a menţionat Pruteanu.
Precizăm că, Centrul Naţional Anticorupţie, împreună cu Ministerul de profil se vor afla într-o comunicare permanentă în procesul de monitorizare a examenelor de bacalaureat. Ofiţeri ai CNA vor fi delegaţi la centrele de supraveghere a examenelor, de unde vor monitoriza procesul prin intermediul camerelor video. Permiterea copierii, primirea cadourilor necuvenite sau nedeclararea cadourilor de politeţe, precum şi acceptarea unor recompense ilicite în schimbul unor favoruri atrag sancţiuni disciplinare, iar în cazul conducătorilor poate surveni răspunderea penală.
În anul 2020, examenele de bacalaureat au fost anulate, iar un an mai devreme a fost un număr mic de adresări la CNA privind unele abateri în procesul examenelor – cazuri transmise spre soluţionare la Ministerul Educaţiei, Culturii şi Cercetării. „Situaţia ne arată că elevii, părinţii şi profesorii conştientizează că timpul corupţiei la BAC a trecut, iar aceasta se vede prin faptul că se înregistrează tot mai puţine sesizări despre anumite abateri comise în cadrul examenelor”, a punctat şeful DEA de la CNA.