Liderii UE cer Belarusului să permită decolarea avionului deturnat la Minsk de preşedintele Lukaşenko

aD05MWFmZDRhNWFiNzY2NzMwMTZmZTNlZmE5OTU2MzY1OQ==.thumb

Liderii UE cer Belarului să permită decolarea avionului deturnat la Minsk din ordinul lui Aleksandr Lukaşenko, pentru arestarea un jurnalist critic la adresa puterii. Jurnalistul Roman Protasevici se afla la bordul unei curse aeriene Ryanair care decolase din Atena, Grecia, cu destinaţia Vilnius, Lituania. Avionul a fost însă rerutat către Minsk, unde, după aterizare, Protasevici a şi fost arestat.

„Considerăm guvernul Belarusului responsabil de siguranţa tuturor pasagerilor. Toţi pasagerii trebuie lăsaţi să-şi continue drumul”, a declarat Josep Borrell, înaltul reprezentant al Uniunii pentru Afaceri Externe şi Politică de Securitate, într-o postare publicată pe Twitter.

 

Preşedintele Lituaniei, Gitanas Nauseda, a acuzat Belarusul de „atitudine respingătoare” şi a solicitat eliberarea jurnalistului. Ministru leton de externe a declarat că acţiuunea guvernului belarus „e contrară legilor internaţionale”, iar Germania a solicitat „explicaţii imediate”.

Adina Vălean a precizat că acesta este un „incident fără precedent”.

Conform presei de stat din Belarus, avionul a fost rerutat din cauza unei ameninţări cu bombă.

„Este complet inacceptabil să forţezi cursa Ryanair de la Atena la Vilnius să aterizeze la Minsk”, a declarat preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. „Toţi pasagerii trebuie să-şi poată continua imediat călătoria spre Vilnius, iar siguranţa lor garantată. Toţi cei care se fac vinovaţi de orice fel de violare a regulilor transportului internaţional trebuie să suporte consecinţele”, a declarat şefa CE pe Twitter.

Conform agenţiei de presă de stat din Belarus, Lukaşenko a dat personal ordinul ca avionul să aterizeze la Minsk în urma acestei ameninţări. Concomitent, un avion de luptă MiG-29 a interceptat aeronava Ryanair şi a însoţit-o până la aterizare.

Nicio bombă nu a fost descoperită la bordul avionului, dar autorităţile l-au arestat pe jurnalistul Roman Protasevici.

Fostul redactor-șef al canalului de Telegram NEXTA, în vârstă de 26 de ani, este acuzat de terorism şi riscă pedeapsa cu moartea.

TV Rain scrie că în Belarus, Protasevici și un alt creator al NEXTA, Stepan Putilo, sunt incluși pe lista teroriștilor. Aceștia ar putea fi pedepsiți cu moartea. În plus, a fost deschis un dosar penal împotriva lui Protasevici pentru organizarea revoltelor în masă.

NEXTA este un canal de Telegram,care a apărut în anul 2017 și a cărui redacție se află în Varșovia. El informează activ despre protestele din Belarus, începute odată cu anunțarea rezultatelor de la alegerile prezidențiale din anul trecut. Roman Protasevici și-a anunțat plecarea din NEXTA în luna septembrie a anului trecut.

La data de 4 mai, Alexander Lukașenko a semnat un decret, eliminând peste 80 de foști militari, care auu refuzat să agreseze protestatarii și să suprime acțiunile de protest, pentru „acțiuni defăimătoare”. Printre aceștia se afla și tatăl fostului redactor, locotenent-colonelul de rezervă Dmitri Protasevici.

Belarusul este într-o criză politică internă de la alegerile prezidenţiale contestate de la 9 august 2020, când Lukaşenko a revendicat victoria cu 80,1 % din voturi.

Alegerea lui Lukaşenko, aflat la putere de 26 de ani, a fost considerată ca fiind obţinută prin fraude, iar opoziţia o consideră pe Tihanovskaia adevărata câştigătoare. De atunci au loc proteste cu regularitate, iar Uniunea Europeană nu îl recunoaşte pe Lukaşenko drept preşedinte.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente