(video) Recomandări de la Mircea, fără spoilere: cinci filme care șochează prin diferențele de cultură

Adarsh-Gourav

Primul șoc cultural pe care l-am avut a fost la Roma. Am fost invitat să montez un film documentar de licență și desigur am acceptat fără să mai stau pe gânduri. Chiar și azi îmi amintesc vocea copilului care s-a uitat pe geam și a strigat „Mama, se Roma!”. Avionul a atins pământul și toată lumea a început să aplaude furtunos. M-am pomenit dintr-o dată într-o lume a lui Fellini, plină de impulsivitate, mult suflet și aviație. Ieșind din aeroport, ajuns undeva prin suburbie, eram deja fascinant de ce văd și mirat cât de diferite pot fi lucrurile la o distanță atât de mică de casă. De data aceasta, am selectat cinci filme care, pe lângă narațiunea captivantă pe care o au la bază, vin să ne prezinte o lume diferită de cea pe care ne-am obișnuit s-o vedem.

Susține-l pe Mircea pe patreon.com sau buymeacoffe.com

The White Tiger (2021)

Un film indian nominalizat la Oscar pentru cel mai bun scenariu, adaptat după romanul lui Aravind Adiga câștigător al premiului Booker în 2008.

Barlam (Adarsh Gourav) este un tânăr născut într-o familie săracă care face parte din casta inferioară a Indiei. Conștient de poziția sa în societate, e nevoit să renunțe la școală și să lucreze împreună cu frații săi. Când i se ivește oportunitatea de a deveni șoferul lui Ashok (Rajkummar Rao), fiul celui mai bogat și influent om din regiune, Barlam o convinge pe bunica lui să-i dea bani pentru a învăța să șofeze. Viața la care atât de mult râvnea se pare că s-a materializat. Barlam îl slujește cu loialitate pe Ashok asemenea unui câine devotat până în ziua în care este trădat.

„Tigrul alb” ne prezintă realitatea șocantă din India pe înțelesul omului vestic. Un film povestit la persoana întâi, cu voce după cadru, cu scene de revelație și cu multe flashbackuri. Deși e considerat trivial și de suprafață de cei care cunosc din interior cultura indiană, filmul reușește să facă cunoscută situația generală prezentă în țară. Te ține, te pune pe gânduri și te lasă în pace. Te așteptă pe Netflix.

Les Hirondelles de Kaboul (2019)

O animație pentru adulți, lipsită de orice surâs de copilărie, realizată în acuarelă și bazată pe romanul autorului Algerian Yasmina Khadra.

Acțiunea are loc în Kabulul anilor ’90 aflat sub stăpânirea talibanilor. În acele vremuri pline de deznădejde, un cuplu tânăr încearcă să-și croiască un viitor cu speranța că, într-o bună zi, lucrurile se vor schimba. În același timp, gardianul închisorii din oraș, cel care păzește femeile ce urmează să fie executate pentru neascultare, e nevoit să aibă grijă de soția sa aflată pe patul de moarte. Aceste două sorți, banale la prima vedere, se împletesc într-un mod foarte neașteptat, pornind un joc periculos între viață și moarte, morală și nebunie, disperare și sacrificiu.

Încă din primele minute, ești atras într-o lume nemiloasă încât uiți îndată că privești un desen animat. Situațiile și problemele cu care se confruntă eroii sunt foarte complexe și nu lasă loc pentru iluzii copilărești. Vocea înregistrată cu actori înainte de a exista ceva desenat ghidează ilustrația într-o manieră foarte realistă pe deoparte, iar pe de altă parte, violența și duritatea scenelor este iscusit amortizată de imaginea în acuarelă. E vorba de o lume a tabuurilor pe care o cunoaștem doar din știri sau interviuri. De data aceasta însă, avem oportunitatea să pătrundem în inima evenimentelor și să cugetăm asupra unei existențe pe care cineva o consideră normală. Îl găsiți pe HBO GO cu titlul „Rândunicile din Kabul”.

Forushande (2016)

Filmul regizorului iranian Asghar Farhadi, care decide să relateze viața din Teheran într-un limbaj mai aproape de cinemaul american decât predecesorii săi care au îmbrățișat cu căldură neorealismul italian. Probabil e una dintre cauzele pentru care această peliculă a fost nominalizată la premiul Oscar pentru cel mai bun film străin și The Separation, una dintre lucrările sale anterioare, chiar a câștigat acest premiu.

Filmul ne prezintă relația unui cuplu de actori amatori Ranaa și Emad, a căror casă se prăbușește. Forțați să se mute, închiriază un apartament de la un coleg de trupă, fără să știe că a fost locuit mai devreme de o prostituată. Într-o zi, în timp ce Emad era plecat, unul dintre clienții prostituatei le face o vizită. Revenind acasă, Emad își găsește soția hărțuită și violată. Ranaa decide să nu apeleze la poliție, din frica prejudecăților societății în care trăiesc, astfel Emad se simte obligat să găsească făptașul și să-și răzbune soția, dar și demnitatea pătată.

Filmul este o dramă psihologică care explorează viața unui cuplu într-o societate aparent sigură, dar care pune la bătaie siguranța unei femei și sentimentul presant al unui bărbat de a nu-și putea apăra familia. Filmul poate fi vizionat pe Amazon Studios.

Leviathan (2014)

Un film regizat de Andrei Zveaghințev, omul care a insistat mulți ani la rând în cariera sa de actor, ca într-o bună zi, din lipsă totală de bani, să regizeze un serial televizat și să-și cunoască adevărata vocație. După ce a câștigat cu filmul de debut „Întoarcerea” Leul de Aur la festivalul de la Veneția, Andrei își continuă activitatea în postura de regizor și se distinge din nou cu filmul „Leviatan” nominalizat la Oscar pentru cel mai bun film străin.

Un film impresionant care ne prezintă o lume puțin diferită de a noastră, dar care se deosebește prin abordarea situațiilor și prin deciziile sofisticate pe care le iau personajele, astfel conturând diferențele de mentalitate și cultură. Filmul începe cu un peisaj imens și pustiu care reflectă izolarea personajelor. Un microcosmos în care Kolea, un om căsătorit, tatăl unui fiu, riscă să-și piardă proprietatea din cauza aroganței unui primar corupt. El refuză sfatul prietenului și avocatului său Dimitri de a-și construi o viață nouă în altă parte. În lupta lui Kolea cu leviatanul, rolul femeii este absent, o soție ignorată care doar urmărește și nu ia niciodată parte la conversații sau decizii. Subminarea ei o observăm și în relația pe care o are cu fiul, astfel încet descoperim leviatanul care își are cuibul de mult timp în sânul familiei lor. Este un film cu mult suflet, care ne atenționează că atunci când așteptăm în zadar să ne salveze cineva, punem nevoile noastre mai presus provocând durere celor apropiați. Filmul poate fi vizionat pe iTunes sau pe Amazon Studios.

The Act of Killing (2012)

Dacă vrei să cunoști o lume în care criminalii în masă sunt considerați eroi și apar la televizor făcând glume despre crimele pe care le-au comis și despre oamenii pe care i-au ucis? Te invit la Medan, Indonezia.

Inițial, regizorul a vrut să facă un film despre victimele genocidului care a avut loc în anul 1965, când armata din Indonezia a dat o lovitură de stat și a omorât în timp peste un milion de oameni în mare parte comuniști de etnie chineză. Pare simplu, dar de fiecare dată când încercau să filmeze, de nicăieri apăreau militari sau civili care le puneau piedică. Astfel, regizorul a decis să întoarcă camera și să filmeze despre așa-numiții eroi, simpli civili care au decis să ia parte la aceste cruzimi și să omoare sute de familii, devenind în așa fel sursa de inspirație pentru grupările paramilitare care au urmat.

Cu o suită de interviuri și înscenări ale crimelor monstruoase, filmul devine o călătorie în imaginația și amintirile ucigașilor. O „cineterapie” a personajului principal Anwar, erou național, care într-un final conștientizează toată suferința pe care a provocat-o. Un exemplu clar cum un film poate schimba un om. Filmul poate fi vizionat gratuit pe Watch Documentaries sau pe Amazon Studios într-o calitate mai bună.

Este un subiect la care voi reveni cu drag. Pentru a contribui, puteți recomanda un film lăsând un mesaj în josul paginii sau al postării. Vă doresc vizionare plăcută și un șoc cultural pe măsură!

Autor: Mircea Bobînă

Bonus din partea echipei #diez

Ethos (2020)

Serialul turcesc Ethos este despre contrastele culturale ale Turciei de azi, între modern și tradițional, între așa trebuie și așa vreau. Serialul spune povestea lui Meryem, o tânără care urmărește toate cutumele religioase, care se duce la psiholog pentru a vorbi despre ce crede ea că o doare, în schimb descoperă o altă latură a sa. În același timp, psihologa la care merge începe să-și pună și ea întrebări.

Serialul poate fi privit pe Nteflix.

Susține-l pe Mircea pe patreon.com sau buymeacoffe.com

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente