(foto) „Totul a pornit de la depresia «sindromul Italia».” Soarta femeilor din Moldova și România plecate la muncă în Italia, motiv pentru o carte cu benzi desenate

188476767_1848790895277158_3598091829087247637_n

Vasilia Baciu este una dintre sutele de femei care la un moment dat a fost nevoită să lase casa, copiii, țara pentru a merge la muncă peste hotare, mai exact în Italia. Mulți ani la rând, dânsa a lucrat în calitate de badanta (îngrijitoare de bătrâni) până când s-a confruntat cu o depresie ce poartă numele de „sindromul Italia”. Anume acest moment trist al vieții ei a devenit motiv pentru o carte de benzi desenate care reflectă soarta femeilor din Moldova și România plecate la muncă peste hotare pentru a îngriji de bătrâni.

La un moment dat, absolut întâmplător ne-a apărut în feed postarea din spatele acestei cărți de benzi desenate, iar motivul narativ al acesteia ne-a făcut să o contactăm pe Vasilica Baciu ca să aflăm mai multe despre istoria din spatele cărții.

Așadar, discutând cu Vasilica, am aflat că dânsa este din România, iar lucrând mai mult de 10 ani în Italia, a reușit să lege prietenii strânse cu femei din Republica Moldova care se aflau în acea țară din același motiv, cel de a face bani.

Munca pe care o făceau acele femei era una deloc ușoară; dânsele lucrau în calitate de badante, adică îngrijitoare de bătrâni, moment care pe multe dintre ele le-a adus la depresie și la stări psihologice destul de greu de depășit. Mai mult decât atât, la un moment dat, a fost creat și un centru pentru asistență psihologică pentru femeile care se confruntau cu așa-zisul „sindrom Italia”.

Acest moment dificil din viața ei a devenit laitmotiv pentru o carte cu benzi desenate scrise de Tiziana Francesca Vaccaro și ilustrată de Elena Mistrelli, intitulată Sindrome Italia (deocamdată doar în limba italiană).

„Am trecută prin această depresie și mi-am dorit să vorbesc despre ea, să spun care sunt cauzele care duc la asta și cum ea poate fi depășită”, ne-a comunicat Vasilica Baciu.

Acum dânsa a revenit acasă, în România, acolo unde a reușit în sfârșit să obțină acel echilibru emoțional fiind alături de familia ei, vorbind în limba ei, având o căsuță modestă într-un sat din județul Dâmbovița.

Iar cartea Sindrome Italia a devenit un simbol a tot ceea ce a simțit și speră ea, un suport și ajutor pentru femeile care încă mai lucrează în calitate de îngrijitoare de bătrâni.

„Dacă vreți să știți cu ce se mănâncă viața de badanta, dacă vreți să știți ce s-a întâmplat cu mamele care au fost nevoite să-și lase copilașii, citiți această carte”, a spus spre final Vasilica.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Ilinca Televca
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente