Azi discutăm despre muncă, legislația muncii și despre cardul bancar în adolescență. Codul Muncii permite minorilor să semneze un contract de muncă de la 16 ani, iar în condiții mai speciale o poate face chiar și la 15 ani, doar cu acordul ambilor părinți. În noua ediție a proiectului „Preț în privat” de la primii bani de buzunar și până la prima pensie vorbim cu avocatul Eduard Gurin, asociat la VERNON | DAVID despre drepturile adolecenților la muncă.
Avocatul spune că adolescentul care a împlinit 16 ani este liber să semneze un contract individual de muncă, potrivit căruia „nu poate lucra mai mult de 24 de ore pe săptămână, nu mai mult de cinci ore pe zi”.
De asemenea, remunerarea adolescentului nu trebuie să fie sub salariu minim garantat. În acest sens, nu există o altă formulă de remunerare pentru adolescenți în comparație cu adulții.
Încă un lucru important pe care îl menționează Eduard Gurin este faptul că angajatorul nu este în drept să-i limiteze adolescentului dreptul la studii. Altfel, spus, munca pe care o depune minorul trebuie să se desfășoare în afara orelor de studii și să nu-i afecteze programul de învățământ.
Dacă tot discutăm azi despre dreptul la muncă, am vorbit cu o tânără care ne-a povestit care a fost primul ei job în adolescență. Alina Maria Ţurcanu este o elevă în clasa a XII-a și de la 16 ani lucrează ca instructoare de fitness.
„Acest job a început cu o simplă dorință de a nu mă lăsa de sport. Semnând un contract de muncă, ești obligată să-ți îndeplinești responsabilitățile, de aceea am vrut să fiu obligată să fac sport. Aveam 16 ani și sala la care aveam abonament a anunțat un curs de fitness. Fără a avea vreo relație frumoasă cu sportul, am decis că ăsta e modul în care mă pot disciplina să practic sportul mai des. Am învățat timp de trei luni anatomia omului, elemente din fitness și alte tehnici pentru a putea lucra în acest domeniu, iar sala îmi asigura angajarea dacă dădeam dovadă de dorință și motivație. Fitness-ul nu e doar despre partea asta teoretică de a construi un antrenament în grup, e despre charizmă, atmosferă frumoasă, zâmbete și multă energie. Astfel, am înțeles ca e locul perfect pentru mine, pentru că încerc întotdeauna să fac câte un show din antrenamentele mele, pentru ca fetele să poată depăși mai rapid senzația de oboseală sau dificultate.
La început lucram tare mult, cu câte trei antrenamente pe zi, de două ori pe săptămână. Era tare epuizant, dar nu voiam să las mâinile jos vreodată. Pe parcurs, am înțeles că e prea mult și am ajuns să am astăzi, un antrenament pe săptămână, pentru că paralel cu asta, am zeci de activități. A fost dificil, intram în crize emoționale, plângeam, pentru că nu mai rezistam și nu știam cum să fac ca să le reușesc pe toate, dar asta mi-a oferit o doză mare de maturizare și de structurare a timpului, pentru a reuși să le fac pe toate”, ne-a povestit tânăra.
Acum, practic majoritatea oamenilor deține cel puțin un card bancar: fie un card salarial (card de debit), fie un card de credit. „Salariile sunt transferate pe card doar după acordul oferit de angajați, cu toate că Codul Muncii favorizează în primul rând salariile cash”, ne spune avocatul Eduard Gurin. Mai mult, acesta precizează că „unele bănci din Moldova impun limite persoanelor sub 18 ani în crearea cardului bancar pentru salariu”.
Haideți să vedem care sunt condițiile impuse de bănci în cazul în care adolescentul dorește să deschide un card bancar pentru uz personal și în cazul în care vrea să deschide un card salarial.
Banca Comercială „COMERŢBANK” S.A.
Condiții pentru a deschide un card bancar de uz personal: adolescentul trebuie să aibă acordul ambilor părinți.
Condiții pentru a deschide un card salarial: –
Banca Comercială „ENERGBANK” S.A.
Condiții pentru a deschide un card bancar de uz personal: se deschide un subcard pe numele unuia dintre părinți, iar adolescentul poate folosi acest card pentru operațiuni zilnice.
Condiții pentru a deschide un card salarial: adolescentul obține un subcard pe numele unui părinte.
Banca Comercială „EuroCreditBank” S.A.
Condiții pentru a deschide un card bancar de uz personal: adolescentul trebuie să prezinte buletinul de identitate și acordul părinților.
Condiții pentru a deschide un card salarial: adolescentul poate deschide un card salarial.
Banca Comercială „EXIMBANK” S.A.
Condiții pentru a deschide un card bancar de uz personal: adolescentul de până la 16 ani trebuie să aibă acordul ambilor părinți, iar până la 18 ani poate obține cardul de sinestătător.
Condiții pentru a deschide un card salarial: adolescentul poate deschide un card salarial cu acordul părinților.
Banca Comercială „Moldindconbank” S.A.
Condiții pentru a deschide un card bancar de uz personal: adolescentul poate deschide un card bancar „Young & Smart” cu prezența unui părinte.
Condiții pentru a deschide un card salarial: adolescentul poate deschide un card salarial.
Banca comercială „MOLDOVA – AGROINDBANK” S.A.
Condiții pentru a deschide un card bancar de uz personal: minorii care nu au împlinit vârsta de 14 ani, conturile/cardurile pot fi deschise de către părinții, înfietorii sau tutorii acestora. De asemenea, minorii care au împlinit vârsta de 14 ani conturile/cardurile se deschid cu acordul și în prezența părinților, adoptatorilor sau a curatorului și a minorului.
Condiții pentru a deschide un card salarial: adolescentul poate deschide un card salarial.
Banca Comercială „ProCredit Bank” S.A.
Condiții pentru a deschide un card bancar de uz personal: adolescentul poate deschide un card bancar cu prezentarea buletinului de identitate. Însă, banca deschide un cont bancar dacă clientul este de acord să beneficieze de toate patru servicii: card standard, cont curent, cont de economii și Pro-Banking.
Condiții pentru a deschide un card salarial: –
Banca Comercială Română Chişinău S.A.
Condiții pentru a deschide un card bancar de uz personal: minorul de 16 ani care deține act de identitate, este necesar să se prezinte împreună cu părintele/tutorele etc., căruia i se deschide cont și i se emite card principal în baza cererii și completării actelor necesare conform procedurii interne a băncii. Iar adolescentului i se deschide card suplimentar la contul de card al deținătorului principal.
Condiții pentru a deschide un card salarial: –
Banca Comercială „VICTORIABANK” S.A.
Condiții pentru a deschide un card bancar de uz personal: adolescentul poate deschide un card bancar fiind însoțit de un tutore.
Condiții pentru a deschide un card salarial: adolescentul poate deschide un card salarial.
„Banca de Finanţe şi Comerţ” S.A.
Condiții pentru a deschide un card bancar de uz personal: adolescentului i se deschide un subcard pe numele unui dintre părinți.
Condiții pentru a deschide un card salarial: –
Mobiasbanca – OTP Group S.A.
Condiții pentru a deschide un card bancar de uz personal: adolescentul poate deschide un card bancar fiind însoțit de un părinte.
Condiții pentru a deschide un card salarial: adolescentul poate deschide un card salarial.
Mai jos vă prezentăm istoriile a doi tineri care și-au deschis cardul bancar.
„Cardul bancar îl am de vreo doi ani și am decis să mi-l fac singură, pentru că simțeam necesitatea. Întrucât am început primul meu job, mi s-a părut cea mai bună metodă de a-mi stoca banii și de a rămâne intacți. Am început să depozitez pe card toți banii câștigați, iar când vreau să cumpăr ceva online, achitarea cu cardul e cea mai ușoară metodă.
De asemenea, de multe ori părinții îmi transferă bani de pe cardul lor pe al meu, pentru a achita facturile online. Folosesc cardul ori de câte ori iau prânzul în oraș sau când fac cumpărături, sau când donez pentru campanii de caritate online. A fost dificil să înțeleg cum să-mi gestionez banii, dar totul a fost mult mai ușor când am început să câștig proprii bani din jobul de instructoare de fitness. Pentru că toate necesitățile primare sunt încă asigurate de părinți, îmi cheltui banii proprii pe lucruri care sunt mai mult niște capricii sau dorințe personale. Așadar, familia cheltuie din bugetul personal pentru nevoile mele, iar eu pentru ieșirile în oraș, teatru, lecții adăugătoare, haine, accesorii și alte lucruri care nu sunt fundamentale.”
Alina Maria Ţurcanu, 18 ani, elevă în clasa a XII-a, Liceul Teoretic „Spiru Haret”, Chișinău.
„Cardul bancar l-am deschis la 16 ani. Am avut nevoie de el pentru a putea face achiziții online din magazinele specializate. M-am dus la banca la care mama este clientă. Când m-am dus să-mi deschid un card bancar, le-am prezentat copia buletinului și le-am oferit numărul meu de telefon. Cardul bancar mă disciplinează financiar, întrucât banii pe care îi pun pe card nu-i cheltuiesc și așa eu reușesc să-i economisesc. Când am prea mulți lei cash merg la bancomat și îi pun pe card, astfel mă asigur că ei vor fi în siguranță.”
Ion Berdan, 17 ani, elev în clasa a XII-a, Liceul Republican „Ion Creangă” din Bălți.
În calitate de bonus, vă prezentăm mai jos o listă de platforme specializate în căutarea locurilor de muncă, inlcusiv pentru adolescenți.
#1. delucru.md
#2. rabota.md
#3. piatamuncii.md
#4. joblist.md
#5. angajare.md
#6. moldovajob.md
#7. angajat.md