Universitatea Tehnică a Moldovei, în parteneriat cu Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad” din Iași, realizează proiectul transfrontalier IntelWastes – VALORIZAREA INTELIGENTĂ A DEȘEURILOR INDUSTRIALE AGROALIMENTARE –, finanțat de Uniunea Europeană, Programul Operațional Comun România-Republica Moldova 2014-2020. Perioada de desfășurare a proiectului (18 luni): septembrie 2020-februarie 2022. Proiectul se desfășoară cu implicarea companiilor din sectorul agroalimentar. Numărul EMS ENI al proiectului este 2SOFT/1.2/83.
În perioada noiembrie 2020-mai 2021, a fost elaborat un chestionar în scopul valorificării situației în domeniul prelucrării deșeurilor agroalimentare și a fost realizat un sondaj în rândul agenților economici din domeniul agroalimentar din Republica Moldova și România. Printre cele 12 întrebări cheie putem menționa: dacă există interes din partea agenților economici cu privire la separarea deșeurilor; dacă există un management al deșeurilor în cadrul întreprinderii; dacă are loc evidența costurilor deșeurilor; dacă agenții economici au nevoie de suport în direcția dată etc.
În perioada de referință la sondaj au participat 30 de întreprinderi: 25 de companii din Republica Moldova și cinci companii din România. Din numărul total de întreprinderii chestionate, 21 sunt din domeniul vinificației, șapte – din domeniul prelucrării fructelor și legumelor și două – din alt domeniu agroalimentar, transmite utm.md.
Importanța dezvoltării valorificării inteligente a deșeurilor în sectorul agroalimentar a fost susținută de 21 de companii, care au răspuns că ar avea nevoie de un astfel de suport în această direcție.
Acest material a fost scris și redactat de echipa UTM. Informațiile prezentate în acest material nu reflectă nici într-un mod opiniile echipei #diez.