Săptămâna aceasta, mai exact, miercuri, 19 mai, 2021 demarează Campania Națională de combatere a fenomenului de Bullying în mediul școlar în Republica Moldova – Lecția deschisă, în acest sens, va avea loc premierea unui spectacol intitulat „O mie de îngeri”, destinat elevilor din gimnazii și licee.
Spectacolul va fi însoțit de discuții la tema Bullying-ului și metodele de combatere a acestuia, care vor avea loc în prezența psihologilor. În acest sens, acesta se va juca pe scena Teatrului Național „Mihai Eminescu” conform unui program prestabilit cu fiecare liceu.
„Teatrul a fost din toate timpurile o instituție de importanță majoră în istoria și cultura unei națiuni. Cultura înseamnă Artă + Educație. Teatrul educațional este o componentă esențială a întregului proces de educație a noilor generații”, a declarat Mihai Fusu.
Spectacolul a fost creat în urma unei ample cercetări și documentări a fenomenului de Bullying în Chișinău și în alte localități din Republica Moldova efectuat de Mihai Fusu și Luminița Țâcu în 2019 – 2021. Au fost realizate interviuri cu: psihologi, directori de școli, pedagogi, părinți și elevi. Spectacolul este un puzzle construit din interviuri, versuri create colectiv și scene din piesele autoarei Elise Wilk din volumul „În spatele geamurilor sunt oameni”.
În cadrul campaniei, care se va încheia pe 30 septembrie 2021 vor fi prezentate 24 de reprezentații.
Acest spectacol este despre tineri, pentru tineri, realizat de tineri. La crearea lui au participat studenți, masteranzi și liceeni.
Actorii distribuiți în spectacol sunt studenții anului 3 ai facultății Artă Teatrală, Coregrafică și Multimedia ai Academiei de Muzică, Teatru și Arte Plastice din Moldova: Mihaela Balanuța, Alex Berbinschi, Tatiana Bulat, Ana-Sia Cărăuș, Andrei Chira, Ion Liulica, Veronica Odagiu, Iurie Pascar, Corina Rotaru, Marina Rotaru, Dorina-Beatrice Timciuc.
Acest proiect a fost inițiat de Ministerul Educației Culturii și Cercetării al Republicii Moldova și finanțat de UNICEF, componenta psiho-pedagogică fiind asigurată de CRAP.
Spectacolul este o producție a Centrului de Arte COLISEUM în parteneriat cu Teatrul Național Mihai Eminescu și susținut de Academia de Muzică Teatru și Arte Plastice.