Astăzi au fost anunțați câștigătorii Premiilor Uniunii Europene pentru Literatură, ediția 2021. Republica Moldova a fost exclusă din cauza încălcării rigorilor concursului.
Republica Moldova ar fi trebuit să apară cu primul premiu acordat de UE unui scriitor din Moldova (Tatiana Țîbuleac a luat PUEL 2019 ca reprezentant al României), însă a fost exclusă.
Comitetul de conducere EUPL a elaborat pe 9 decembrie 2019 și făcute publice pe 12 decembrie 2019 regulile pentru cărți și autorii eligibili.
„Obiectivul premiului este de a oferi vizibilitate internațională autorilor care se află la începutul carierei (sublinierea e a mea) în țara de reședință (sau de origine) și au început să aibă o expunere internațională. (…) Pentru a atrage interesul editorilor internaționali, cartea trebuie să fie recentă și prezentă pe piața de carte. Din motive de reputație, este important ca autorul să nu aibă niciun conflict de interese cu membrii juriului sau cu instituțiile UE”, menționează Gheorghe Erizanu în blog-ul său, erizanu.cartier.md.
Pentru a îndeplini obiectivele și principiile menționate mai sus, trebuie respectate anumite reguli. Iată câteva dintre ele:
# Autorul trebuie să fi publicat între 2 și 4 cărți de ficțiune;
# Cărțile autorilor nu ar fi trebuit să fie traduse în mai mult de 4 limbi (acest lucru poate fi adaptat în funcție de țări);
# În mod ideal, cărțile eligibile ar fi trebuit publicate cu maximum 18 luni (toamna 2019) înainte de data anunțului (19 mai 2021), cu toate acestea, juriul poate reconsidera aceste criterii, având în vedere disponibilitatea cărților în librăriile clasice și dacă promovarea autorului este încă posibilă și relevantă.
Juriul din Republica Moldova a ales pentru lista scurtă doar doi autori:
# Lucreția Bârlădeanu, Misterul de Est– roman, Editura Arc;
# Nicolae Spătaru, Măștile lui Brejnev- roman, Editura Paralela 45.
Nicolae Spătaru s-a născut în 1961. A debutat în 1992 cu volumul de poeme „Întoarcerea zeilor”. A publicat pe parcursul carierei literare de aproape 30 de ani 14 cărți de ficțiune și o carte de eseuri, făcându-se remarcat și cu traduceri în azeră, cehă, olandeză, ucraineană, engleză.
Lucreția Bârlădeanu este născută în 1956. A debutat în 1988 cu volumul de poeme „Roua de cuvinte”. A publicat pe parcursul carierei literare de peste 30 de ani peste 10 titluri, dintre care cinci de eseistică și publicistică. A apărut cu traduceri în franceză, engleză.
Moldova și Malta au prezentat cea mai scurtă listă de opere literare.
Comitetul de conducere EUPL a elaborat și Reguli pentru membrii juriului. Compoziția juriului ar trebui să fie diversă și să reprezinte întreg lanțul producției de carte: critici consacrați, autori, editori, librari, reprezentanți culturali etc. De asemenea, membrii juriului nu pot propune cărți ale autorilor publicați de edituri cu care au legături.
Membrii juriului pentru Republica Moldova au fost: Aliona Grati, președintă, critică literară; Ludmila Şimanschi, lectoră universitară; Mariana Cocieru, profesoară; Lucia Butnariuc, librară.
Republica Moldova ar fi trebuit să participe pentru prima dată la Premiile Uniunii Europene pentru Literatură.
Lista câștigătorii ediției Premiilor UE pentru Literatură 2021:
Ulterior, vom reveni cu un update cu eventualele comentarii și explicații ale membrelor juriului în legătură cu selecția autorilor.