Norilsk este al doilea oraș ca mărime din Rusia, după Murmansk, în interiorul cercului polar. Orașul este, de asemenea, unul dintre cele mai izolate din lume. Nu există drumuri care duc către Norilsk, iar dacă din curiozitate sau alte motive vrei să vizitezi orașul, trebuie să zbori sau, atunci când căile navigabile nu sunt înghețate, poți alege călătoria pe apă.
Istoria modernă a orașului a pornit la începutul secolului al XX-lea, când expediția unui geolog a descoperit depozite bogate de nichel, cupru și cobalt la poalele Munților Putorana.
În 1936, URSS a început să construiască un complex metalurgic masiv. Orașul, minele sale și fabricile metalurgice au fost construite de prizonierii gulagului. Timp de aproximativ 20 de ani, în jur de 500 000 de deținuți au lucrat în Norilsk, iar mii de oameni au murit în acest proces.
Norilsk – printre primele 10 cele mai poluate orașe din lume
După prăbușirea Uniunii Sovietice, Norilsk a devenit principalul centru al companiei Nornickel, cel mai mare producător mondial de nichel și paladiu, cu 17 % și, respectiv, 41 % din producția mondială. Astăzi, Nornickel, aduce 2 % din PIB-ul național al Rusiei și aproape 60 la sută dintre locuitorii din Norilsk sunt implicați în această meserie.
Din cauza acestei industrii, Norilsk este, de asemenea, unul dintre primele 10 cele mai poluate din lume. În fiecare an, peste două milioane de tone de gaz (nori de dioxid de sulf, oxizi de azot, carbon, fenoli etc.) sunt expulzați în atmosferă. Acest dezastru ecologic dăunează sănătății localnicilor orașului, a căror speranță de viață este în medie cu 10 ani mai mică decât a oamenilor care locuiesc în altă parte a Rusiei. Riscul de cancer este, de asemenea, de două ori mai mare, iar bolile respiratorii sunt răspândite.
Pe lângă asta, orașul a mai devenit cunoscut și datorită cazului în care râul Daldîcan a devenit roșu drept urmare a poluării provocate de compania metalurgică. Acest lucru a fost mediatizat la nivel mondial și a făcut activiștii pentru mediu să elaboreze petiții pentru a restricționa compania în acțiunile de poluare.
Посмотреть эту публикацию в Instagram
Temperaturile scăzute și cerul gri – motiv al numeroaselor cazuri de depresie din oraș
Făcând abstracție de mediu, Norilsk rămâne în continuare un loc în care traiul este dificil. Extrem de scăzută, temperatura medie a orașului este suficientă pentru îngheț, vânt, iar cerul este gri pe tot parcursul anului. Vremea rece persistă aproximativ 77 % din timp, iar furtunile de zăpadă sunt tipice în circa 130 de zile din an. Temperatura medie anuală este de −10 °C, atingând minime de −55 °C în timpul iernii, atunci când, timp de două luni, orașul este scufundat în noapte polară.
Ciclurile de zi și noapte polare exercită și ele o influență puternică, atât fizică, cât și psihologică asupra corpului uman. Oamenii din Norilsk pot suferi de „sindromul nopții polare”, care se confruntă cu anxietate, nervozitate, somnolență și/sau insomnie. Având în vedere disconfortul psihologic și lipsa stimulilor de mediu, nu este deloc uimitor faptul că Norilsk înscrie anual numeroase cazuri de depresie.
Oamenii din Norilsk își petrec cea mai mare parte a timpului în spații închise, fie la locul de muncă, fie acasă, în apartamentele lor, la centrele de recreere locale și la centrele comerciale.
Ca urmare a acestei izolații, Norilsk este un oraș pliat în sine.
Iată câteva fotografii făcute de Aleksandr Gronski, care prezintă imagini din interiorul orașului.
Meduza a prezentat o serie fotografii realizate de Elena Chernîșova despre viața din Norilsk, care reflectă aspectele societății de acolo.