Cele mai frumoase și cele mai bine conservate orașe medievale din Europa

shutterstock_117836626-1920×864

Bătrânul continent a fost un loc destul de agitat în perioada medievală. Astăzi în Europa, în ciuda războaielor mondiale și a altor tulburări, unele orașe și-au păstrat șarmul medieval și trăsăturile arhitecturale.

# Edinburgh, capitala Scoției din secolul al XV-lea

Acest oraș are două părți: orașul vechi cu fortăreața sa medievală și orașul nou ce a început să se dezvolte începând cu secolul al XVIII-lea. Cele două zone diferite oferă un caracter unic acestui oraș. Orașul vechi este împânzit de case ale nobilimii și negustorilor din secolele al XVI-lea și al XVII-lea, ce merită vizitate. Străzile urmează tiparul medieval al osului de pește, cu străduțe înguste și curți interioare ce pornesc din strada principală.

Orașul vechi adună laolaltă o combinație de clădiri construite în stilul neo-clasic cu grădini ce reprezintă atât proprietăți private, cât și spații deschise publicului.

# Eze, un oraș medieval construit în Alpii francezi

Acest loc este considerat singurul oraș medieval autentic din Alpi. Zona este locuită încă din anul 2000 î.Hr. și a fost de-a lungul timpului ocupată atât de romani, cât și de mauri.

Cea mai veche clădire este Chapelle de la Sainte Croix, construită în 1306. Eze este un „sat muzeu” din moment ce principala sa sursă de venit este turismul.

# Rothenburg ob der Tauber, Germania

Rothenburg este un oraș medieval foarte bine păstrat din regiunea Franconia a Bavariei germane. Numele se traduce „Fortăreața roșie de deasupra Tauber” datorită poziției orașului așezat deasupra râului Tauber și a faptului că acoperișurile caselor tradiționale sunt roșii.

Sistemul de îndiguire pe care îl poți vedea în grădinile castelului Rothenburg a fost construit în anul 950 de către contele de Comburg-Rothenburg. Orașul însuși a fost fondat în anul 1170 când a fost construit Castelul Staufer care, din nefericire a fost distrus în 1356 în timpul unui cutremur. Din el a mai rămas doar capela St. Blaise.

Orașul a reprezentat decor în multe filme fantastice precum „Chitty Chitty Bang Bang” sau în unele scene din Harry Potter. Orașul se laudă cu „Kriminal Museum” ce prezintă o colecție de dispozitive de tortură și pedeapsă folosite în Europa medievală.

# Praga, Republica Cehă

Pentru mult timp Praga a fost centrul cultural, politic și economic al Europei. Orașul a fost fondat în perioada romanică, dar a înflorit în perioadele gotică, renascentistă și barocă. Praga a fost un oraș capitală și a servit drept casă pentru mulți împărați romani.

A avut un rol semnificativ în reformare și în deciziile de război și a reprezentat gazda multor atracții ce au supraviețuit celor două războaie mondiale. Printre obiectivele turistice se numără azi Podul Charles, Castelul Praga, cartierul evreiesc, Vysehrad și Piața Vechiului Oraș. Orașul are mai bine de zece muzee mari, galerii, teatre și săli de cinema. Are un sistem de transport public foarte convenabil, motiv pentru care Praga este unul dintre cele mai vizitate orașe din Europa.

# Siena, Italia

Siena este un oraș vizibil în stil gotic, care a apărut între secolele al XII-lea și al XV-lea. Orașul a fost creat pentru a fi o operă de artă în mijlocul unor peisaje ce-ți taie răsuflarea. A fost construit pe trei dealuri, conectate prin trei străzi în forma literei Y.

Pentru a aprecia stilul gotic pe care orașul îl afișează, trebuie să privești Arcul Sienesse. Un alt lucru de admirat ar mai fi fântânile orașului care sunt în continuare alimentate de tunelele originale.

# San Gimignano, Italia

Acest oraș toscan a reprezentat un punct de odihnă pentru pelerinii care mergeau spre sau veneau de la Roma. Familii care controlau orașul își arătau averea construind case cu turnuri. 14 din cele 72 de construcții au trecut testul timpului, menționează Life.

Orașul și-a păstrat aspectul feudal și s-a dezvoltat în jurul a două piețe principale. La un moment dat, populația a fost în declin din cauza foametei și a ciumei, în secolul al XIV-lea, iar acesta pare să fie motivul pentru care orașul s-a păstrat atât de bine până azi și nu a suferit niciodată vreo reînnoire urbană după perioada medievală.

# Avila, Spania

Construit în secolul al XI-lea pentru a-i proteja pe spanioli de mauri, acest loc are niște ziduri impresionante, brăzdate de nouă porți și 82 de turnuri semicirculare.

Zidurile datează de la 1090, au trei metri grosime și încă sunt intacte. Înăuntrul orașului există o catedrală gotică, biserici romanice și mănăstiri. Pentru a intra în oraș trebuie să pătrunzi printr-una dintre cele nouă porți.

# Nuremberg, Germania

Înainte de cel de-al doilea Război Mondial, acest oraș era unul dintre cele mai frumoase din Europa. După multe distrugeri cauzate de război, orașul a avut nevoie să fie reconstruit. Castelul Kaiserburg reprezintă una dintre multele atracții ale orașului.

# Hallstatt, Austria

Zona Salzkammergut, unde a fost construit Hallstatt, este locuită încă din vremuri preistorice. Depozitele de sare reprezintă o resursă valoroasă în această zonă, sarea fiind scoasă din mină până în secolul al XX-lea.

În 1750 orașul a trebuit reconstruit după incendiul ce a mistuit clădirile din cherestea. A fost reconstruit într-un vechi stil baroc. Așezarea datează din era bronzului și este considerată o bogată zonă istorică alpină.

Taguri: #inspirație
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente