În contextul Zilei Internaționale a Muzeelor, Muzeul Național de Artă al Moldovei vernisează expoziția – „pictură, grafică” de Pavel Șillingovski, aniversând 140 de ani de la nașterea artistului. Evenimentul va avea loc pe 18 mai, la ora 16.00. Programul de vizitare este de la ora 10.00 la 18.00, iar intrarea va fi gratuită.
Pavel Șillingovski, artistul care a revoluționat arta modernă basarabeană la intersecția secolelor XIX-XX, este omagiat la Muzeul Național de Artă al Moldovei printr-o expoziție inedită compusă din lucrări de grafică și pictură, selectate din colecțiile MNAM – în 1947 muzeul primește prin donație peste 1 000 de lucrări.
Opera sa se integrează onorabil în patrimoniul național prin afirmarea creatoare și sensibilitatea profundă pentru tot ce exprimă armonie, având darul de a evoca locurile natale și portretele oamenilor pe care îi întâlnea în „căutările” sale în Basarabia.
Pictura îl prezintă ca pe un artist cu o viziune cromatică proprie, bazată pe echilibrul tonalităților calde şi reci în peisaje. Chiar de la început, în primele studii realizate în Basarabia, se întregeşte tendinţa autorului pentru o paletă mai puţin obişnuită, care reflectă nu atât starea reală a naturii, dar, mai degrabă, o lume a senzaţiilor şi emoţiilor. P. Şillingovski este unul dintre primii pictori născuţi în Basarabia care a realizat peisaje panoramice, reuşind să redea frumuseţea şi măreţia acestor meleaguri.
In 1941 Șillingovski planifică să revină în Moldova, însă, din cauza vremurilor tulburi cauzate de cel de-al doilea război mondial, artistul este obligat să rămână la Leningrad, să înfrunte frigul și foametea blocadei. Moare în condiții austere, la 5 aprilie în 1942, lucrând la ultimul ciclu de gravuri – Orașul asediat, care rămâne neterminat.