„Baze de date – paradigme noi și vechi”. Seminar științific la Universitatea Tehnică a Moldovei

Clip_02-1030×579

Pe 15 mai 2021 Departamentul Ingineria Software și Automatică (DISA), Facultatea Calculatoare și Microelectronica (FCIM), Universitatea Tehnică a Moldovei a organizat Seminarul științific în format online cu genericul „Baze de date – paradigme noi și vechi”, evenimentul fiind dedicat Zilei Mondiale a Telecomunicațiilor și Societății Informaționale,  marcată anual la 17 mai.

Aflându-se deja la a II-a ediție, seminarul reprezintă o continuare a studierii la ciclul I – Licență a disciplinei „Baze de date”, rolul de titular al disciplinei respective, la fel ca și cel de organizator, moderator și coordonator științific al celor 29 de lucrări prezentate revenindu-i lectorului universitar Dorian SARANCIUC.

Fiind martorii unei expansiuni imense a datelor din ultimul timp, precum și a importanței în continuă creștere a acestora, studenții au căutat în lucrările lor să identifice și să expună diverse tehnici, instrumente, dar și soluții care să contribuie la valorificarea datelor. De exemplu, „Evoluția SGBD Oracle” (Anastasia GORIUC, gr. TI-185), „Vulnerabilități de securitate în BD și măsuri de prevenire a lor” (Vlad TOACĂ, gr. TI-171), „Entity Framework DataBase First” (Maxim SLIVINSCHI, gr. TI-172), „ASP.NET Identity. Baza universală de autentificare” (Vladimir PETRUSEVICI, gr. TI-172), „Strategii de scalare a bazelor de date” (Daniel RAȘ, gr. TI-171), „Interacțiunea integrată a MongoDB și MS SQL Server” (Andrei TÎRSÎNA, gr. TI-185), „Blockchain technology” (Evghenii СOJUHARI, gr. TI-172), „Funcționalități noi în Оracle 21C” (Ion RABII, gr. TI-171), „Microservicii – patern arhitectural” (Bogdan KALINOVSKI, Vlad TOACĂ, gr. TI-171), „Big Data și Data Engineering” (Maxim NEESCAS, Andrei PLASCHIN, gr. TI-185), „Cozi de mesaje” (Dumitru PETROV, gr. TI-171), „Sisteme de baze de date distribuite și paralele” (Alexandra GAINA, gr. TI-185), „Language Integrated Query (LINQ) to SQL” (Dan BELOSCURNIC, gr. TI-186), „SQL в Data Science” (Artiom DOMINIC, gr. TI-186), „Baza de date NoSQL Elasticsearch” (Mihail GRAJDIAN, gr. TI-186), „Baze de date virtuale” (Mihail TANASOGLO, gr. TI-186), „Inovații SQL Server 2019” (Dmitri OBUH, gr. TI-182), „Baza de date SQL sau NOSQL?” (Constantin Raicovici, gr. TI-182), „Tehnologia OLAP” (Arcadie LEAH, gr. TI-186), „Protecția informației în sistemele de gestionare a bazelor de date” (Dmitri MUSCINSCHI, gr. TI-182), „MONGO DB – NoSql database” (Eduard VOITCO, gr. TI-172) etc.

Prezenți la seminar invitații speciali ai unor importante companii din domeniul IT au salutat inițiativa organizării unui asemenea seminar, precum și conlucrarea continuă a UTM cu sectorul privat în scopul asigurării unui transfer eficient de cunoștințe și experiență privind domeniul bazelor de date.

În context, Oleg LUCAȘ, Senior.NET Developer, compania Amdaris, absolvent FCIM, specialitatea „Tehnologii Informaționale”, a lăudat facultatea și universitatea în ansamblu pentru tradiția de a-i orienta pe studenți ca temele pe care le abordează în lucrările lor teoretice, dar și în cele practice, în cadrul altor evenimente, să se deosebească prin originalitate, dar și actualitate, ceea ce este foarte important pentru acest domeniu deschis mereu schimbării și adaptării la importanța momentului, la tehnologiile de ultimă oră. Captivat de capacitățile și cunoștințele avansate ale studenților, d-sa a propus ca pe viitor seminarul să includă și o componentă practică, în cadrul căreia studenții să-și demonstreze și capacitățile de implementare a soluțiilor foarte interesate și inspirate pe care le găsesc și le expun în lucrările lor teoretice.

La rândul său, Alexandru FRECĂUȚAN, Specialist Ingineria Datelor, Endava, absolvent FCIM, specialitatea Calculatoare, s-a arătat plăcut surprins de felul în care studenții au reușit să exploreze partea tehnică a domeniului, de diversitatea stilurilor de prezentare, dar și de simțul practic care s-a făcut remarcat în cazul majorității studenților. În context, d-sa i-a invitat pe studenții FCIM-DISA să participe la programele de internship organizate de Endava, în cadrul cărora vor avea ocazia să-și extindă cunoștințele, să se familiarizeze cu tehnici și instrumente care să-i ajute să vadă în niște tabele cu cifre și litere o performanță, un rezultat sau o oportunitate care să-i inspire spre noi cuceriri.

Decanul FCIM, conf. univ., dr. Dumitru CIORBĂ, și șeful Departamentului ISA, conf. univ., dr. Ion FIODOROV, conf. univ., dr. Vasilii CREȚU, responsabil pentru cercetarea științifică la FCIM, s-au declarat mândri de studenții DISA participanți la eveniment, care, răspunzând provocării profesorului lor, lect. univ. Dorian SARANCIUC, au găsit modalități originale și captivante de prezentare a subiectelor abordate în lucrările lor, felicitându-i cu această ocazie atât pe studenți, cât și pe mentorul lor.

Desfășurat prin intermediul platformei Microsoft Teams, seminarul a constituit o dovadă concludentă a faptului că la UTM utilizarea tehnologiilor pentru educația online denotă nu doar respectarea normativelor recente de organizare a studiilor la distanță, dar și un imperativ al timpului, o soluție evidentă în situații imprevizibile.


Acest material a fost scris și redactat de echipa UTM. Informațiile prezentate în acest material nu reflectă nici într-un mod opiniile echipei #diez.

Taguri: #PromoUTM
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente