(video) Ediție specială Edu Tolk. Ce înseamnă eficiența energetică și cum o putem atinge în Republica Moldova

Screen Shot 2021-05-14 at 16.25.22

În mai puțin de 200 de ani de activitate umană de producere și consum de combustibil, gaze naturale „ne-a reușit” să degajăm atât de mult dioxid de carbon cât i-ar fi luat unui vulcan activ timp de un milion de ani. Michelle de la Edu Tolk împreună cu Stella Jemna de la Aprinde Becul au decis să facă cinci emisiuni în care pun mai multe întrebări despre mediu și cum această informație poate fi încadrată în educație. În episodul trei, explică ce înseamnă eficiența energetică și cum o putem atinge în Republica Moldova.

70 %  din energie consumată de cetățenii țării noastre este importată. Suntem dependenți de gazul rusesc în proporție de aproape 100 %, atât pentru consum casnic și industrial, cât și pentru producerea energiei electrice. 

La fel ca și alte țări, Moldova are potențial energetic din resursele proprii: Din vânt, apă, soare, biomasă.  

Dispunem de lumina soarelui – 1950 h/an (la Nord) –  2210 h/an (Sud).

Capacitatea de producere a energiei datorită vântului este estimată la 20,8 GW, capabilă să producă anual 50,2 TWh, de 12 ori mai mult decât consumul actual de energie electrică al țării.  Prețul din factură care l-am plăti dacă am trece la energia eoliană ar fi egal cu prețul actual pe care îl plătim pentru energia electrică, între 1,57-2 lei kw/h.  

Biomasa și biogazul are un potențial energetic aproape 9 %.

Plantele de pe pământ captează 3 trilioane de kw de energie solară pe oră. De 20 de ori mai multă energie decât avem nevoie noi doar de la soare.

În 20 de ani s-ar putea ca energia regenerabilă să devină principala sau singura sursă de energie. Astfel impactul nostru asupra mediului ar fi în armonie cu natura și nu în detrimentul său.


Spotul video a fost realizat în cadrul proiectului „Abilitarea cetățenilor în Republica Moldova”, finanțat de către Uniunea Europeană și implementat de către Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ). Partenerul proiectului pentru creșterea potențialului de vizibilitate și comunicare și implicare a cetățenilor este Asociația Presei Independente (API).

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente