(video) „Economiștii pot avea salarii foarte bune.” Ce trebuie să știi dacă vrei să studiezi Științe Economice

gfdsdfg

Dacă te gândești să studiezi economie la o universitate din Moldova, atunci aceste informații sunt pentru tine. Echipa #diez a organizat cel de-al treilea eveniment online din acest an în cadrul proiectului „Dacă rămân acasă, merg la…”. Despre cum este să fii student la Științe Economice, ce oportunități oferă domeniul, cum este pregătită piața muncii pentru o astfel de meserie, ce îți oferă aceasta după absolvire, dar și de ce proiect poți beneficia dacă vrei să studiezi economie ne-au povestit invitații noștri: Valeria Călugăreanu, studentă în anul III la facultatea Finanțe și Bănci din cadrul ASEM, Veaceslav Ioniță, doctor în economie, conferențiar universitar, expert pe probleme economice din Republica Moldova, și Nadejda Popescu, specialista care activează de circa patru ani în cadrul Moldova Agroindbank în calitate de economistă rapoarte manageriale, Departamentul Contabilitate și Finanțe.

Oricât de dificil ar fi să iei o decizie privind viitorul tău, trebuie să înțelegi că alegerile pe care le faci creează, dintre tine cel de acum și cel din viitor, o punte de trecere și de formare personală și profesională. Iar dacă acum ești în prag de a decide unde vrei să urmezi o facultate, în special dacă te vezi printre cifre, calcule și scheme, atunci facultatea de Economie este pentru tine.

Valeria Călugăreanu, studentă în anul III la Finanțe și Bănci din cadrul ASEM, spune că nu trebuie să te sperie tranziția dintre orarul din liceu și cel de facultate. Mai mult decât atât, nu trebuie să te sperie nici cuvântul „examen”, care nu este decât un test amplu a tot ceea ce vei învăța pe parcursul unui semestru.

Totodată, Valeria enunță că, pe lângă orele de la facultate, studenții se pot implica în diverse proiecte curioase.

„ASEM dispune de foarte multe programe și proiecte unde tinerii se pot integra. De exemplu, Senatul Studențesc oferă diferite posibilități de activități la care studenții pot adera. La fel, sunt cercuri de muzică, iar cei pasionați de sport pot frecventa complexul sportiv al universității, unde se pot relaxa în timpul liber în afara orelor de la facultate.”

De asemenea, conferențiarul universitar Veaceslav Ioniță a menționat în cadrul discuției că, în primul rând, elevii care vin de pe băncile liceului instantaneu la facultate sunt tratați cu maturitate de către profesori, dar aceștia trebuie să manifeste o atitudine serioasă și determinată.

„Facultatea se deosebește de liceu prin faptul că aici tu ești mai mult tratat ca un om matur, aici cu tine se discută cu maturitate, de la tine se cere responsabilitate și tu trebuie să dai dovadă că știi ce vrei cu adevărat.”

În acest sens, Nadejda Popescu, economistă rapoarte manageriale, Departamentul Contabilitate și Finanțe din cadrul MAIB, spune că, atunci când decizi să combini teoria cu practica, așa cum a făcut dânsa încă din facultate, cel mai important lucru este ambiția și scopurile bine determinate, pentru a ști unde și ce vrei să fii.

Nadejda Popescu este magistră în Finanțe Corporative și Asigurări și licențiată în Finanțe și Bănci, calificări obținute la Academia de Studii Economice din Moldova. De pe băncile facultății a deprins dragostea față de cifre și calcule exacte, motiv pentru care a ales să dezvolte pasiunile în job aici, acasă.

„Piața muncii este foarte vastă și acum, într-adevăr, sunt foarte multe oportunități de angajare, important e să fie dorință și capacități. În acest sens, Moldova Agroindbank oferă tinerilor absolvenți foarte multe locuri de muncă, cu un colectiv prietenos care este deschis să ofere cunoștințe oamenilor noi care vin să se angajeze. Pentru că fiecare dintre noi am fost la fel ca ei proaspăt absolvenți, de aceea depunem efort pentru a-i ajuta când sunt la început de cale”, subliniază Nadejda Popescu.

Domnul Ioniță mai menționează că economia ține și de partea socială a unei comunități, iar ceea ce ține de salariu, dânsul a adăugat că economiștii pot fi remunerați foarte bine.

„Economiștii pot avea salarii foarte bune, pentru că ei sunt cei care pot lua, metaforic vorbind, durerea de cap a conducătorilor. Deci, atunci când este o problemă, el poate fi un medic care o poate rezolva și dacă ești în stare să faci acest lucru, toți vor să te angajeze.”

Dacă ești absolvent(ă) de liceu și vrei să urmezi o profesie din domeniul economiei în Republica Moldova, îți sugerăm să lecturezi acest articol în care vei afla ce posibilități de studii ai la noi în țară și care este procesul de admitere.

Proiectul „Dacă rămân acasă, merg la…” este realizat în parteneriat cu Moldova Agroindbank și Educație Online.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Ilinca Televca
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente