Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării a USM marchează Zilele Europei printr-o masă rotundă

usm-2

Data de 9 mai este marcată în calendar ca fiind Ziua Europei, iar Republica Moldova tinde să fortifice aspirațiile europene și dezvoltarea umană a țării noastre prin intermediul unor activități care să explice cât de importantă este această uniune. Instituțiile de învățământ din țară optează pentru implicarea nemijlocită a tinerilor în astfel de activități, pentru a le cultiva spiritul civic și responsabilitatea socială.

Studenții anului I de la specialitatea „Comunicare și relații publice” din cadrul Facultății de Jurnalism și Științe ale Comunicării a Universității de Stat din Moldova au decis că ar fi oportun să evidențieze momentele-cheie în aportul pe care-l aduce Uniunea Europeană la dezvoltarea filierei educaționale formative a țării. În acest sens, coordonați de Liliana Jomiru, lector universitar, au desfășurat o masă rotundă cu genericul „Investițiile UE în dezvoltarea potențialului intelectual al RM”, transmite usm.md.

În cuvântul de deschidere, directoarea Departamentului Comunicare și teoria informării, dr., conf. univ. Rodica Ciobanu a vorbit despre importanța valorificării oportunităților oferite de Uniunea Europeană, dar și despre câteva dintre proiectele educaționale în derulare. Totodată, s-a referit la potențialul tinerilor noștri, exprimându-și speranța ca parteneriatele cu facultățile de peste hotare să continue și în viitor.

Un aspect interesant al acestei mese rotunde se regăsește în subiectele prezentate de participanți. Experiențele reale și inedite de care au avut parte și care s-au conturat, în timp, în succese remarcabile merită a fi menționate. Vlada Popa a vorbit despre satisfacția pe care i-au adus-o diversele activități finanțate și organizate de UE, deoarece a văzut în acea muncă o reală intenție de a ajuta și a susține potențialul basarabean. Tot ea subliniază: „Protecția expresiei artistice este la fel de importantă pentru dezvoltarea democrației ca și protecția lucrătorilor din mass-media. În mod frecvent, artiștii sunt cei care, prin muzică, arte vizuale sau filme, pun «acul în ochi» și sunt în unison cu milioane de oameni, unii dintre ei incapabili să citească și fără acces la autoexprimare”.

Ceva mai diferită, experiența Veronicăi Tiho vine să contureze diferențele și asemănările dintre învățământul superior de la noi și cel din Monaco. De asemenea, a fost menționat faptul că tinerii noștri au acces la studiile de peste hotare și acceptarea acestora în rândul studenților de acolo este cel mai firesc lucru posibil. Un aspect comun pe care Veronica îl apreciază la studiile peste hotare și cele din țara noastră este cel al activităților de responsabilitate socială corporativă: la interviul de admitere a fost întrebată ce părere are despre protejarea mediului și cât este de importantă aceasta pentru ea.

Diana Jubea și Ionela Vezetiu au vorbit despre două programe educative pe care le propune Uniunea Europeană, și anume Erasmus+ și eTwinning. Erasmus+, așa cum a spus Diana, este un program favorabil pentru studenții care doresc să revină în țară cu noi competențe lingvistice, personale și profesionale, să-și dezvolte spiritul de inițiativă și să-și sporească șansele de angajare, adică este un schimb de experiență care fortifică capacitățile tinerilor noștri. Pe de altă parte, eTwinning este un program care oferă o platformă de comunicare pentru cadrele didactice. Datorită acestei platforme, profesorii din spațiul european își îmbunătățesc metodele de predare și reușesc să sporească șansele de a se bucura de o ascensiune profesională mai rapidă.

Evenimentul a fost un prilej de a revalorifica și reconsidera oportunitățile pe care le comportă conlucrarea cu Uniunea Europeană, deoarece timpul a dovedit că este un partener de încredere în susținerea și dezvoltarea potențialului intelectual al Republicii Moldova.


Acest material a fost scris și redactat de echipa USM. Informațiile prezentate în acest material nu reflectă nici într-un mod opiniile echipei #diez.

Taguri: #PromoUSM
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente