UPDATE: Promo-LEX vine cu o rectificare. „Peste hotare, vom avea 60 de observatori, nu și de secții de votare”

Alegeri-1-1

UPDATE. Astăzi dimineața, Asociația Promo-LEX a venit cu raportul numărul 1 privind misiunea de observare a alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie 2021. În cadrul conferinței reprezentantul asociației a declarat că peste hotare vor fi deschise 60 de secții de votare pentru alegerile parlamentare anticipate. Asociația Promo-LEX a venit cu o rectificare în acest sens, declarând că e vorba despre „60 de observatori pe termen scurt”.

Știrea veche.

Conform estimărilor Promo-LEX (în baza datelor disponibile către 11 mai 2021), comparativ cu scrutinul electoral precedent, pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021 ar urma să fie majorat numărul de secții de votare în state precum Germania (+6), Federația Rusă (+4), și Marea Britanie (+4), iar în alte țări numărul secțiilor de votare ar putea fi diminuat: SUA (–5), România (–4) și Italia (–3).

„În acest context, recomandăm cetățenilor care în ziua alegerilor se vor afla peste hotarele țării, dar și celor din regiunea transnistreană să se înregistreze prealabil până la 26 mai 2021. Totodată, subliniem necesitatea promovării active de către autoritățile electorale a acestui instrument pentru a deține informații cât mai exacte despre numărul și locația în care cetățenii vor dori să-și exprime votul”, spun reprezentanții Promo-LEX.

Metodologia: vor fi implicați 43 de observatori pe termen lung, inclusiv și peste hotare și în regiunea transnistreană, iar pe termen scurt, la nivel național, vor fi circa 600 de observatori care vor fi repartizați aleatoriu pe tot teritoriul țarii. 140 de observatori vor fi în echipe mobile și vor circula pe teritoriul țarii.

Ne propunem să realizăm o acoperire totală a secțiilor de votare pentru alegătorii din regiunea transnistreană și circa 60 de secții de votare vor fi deschise peste hotare: nu cunoaștem exact câte vor fi, dar acesta este planul misiunii noastre în următoarea perioadă”, spune Nicolae Panfil, reprezentantul Promo-LEX.

Cetățenii vor avea posibilitatea să raporteze activitatea campaniei electorale pe pagina Promo-LEX în vederea anumitor nereguli sau încălcări.

Riscuri privind buna organizare și desfășurare a scrutinului din 11 iulie 2021

În condițiile în care parlamentul nu mai dispune de competența de a modifica Legea bugetului de stat, guvernul trebuie să asigure alocarea resurselor financiare necesare pentru desfășurarea scrutinului. În acest sens, în data de 12 mai 2021, a aprobată Hotărârea de guvern „Cu privire la alocarea mijloacelor financiare”. Astfel, s-a decis ca Ministerul Finanțelor să aloce Comisiei Electorale Centrale, din fondul de rezervă a guvernului, prima tranșă în sumă de 70 de milioane de lei pentru organizarea și desfășurarea alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie 2021, ceea ce reprezintă doar 56 % din devizul de cheltuieli estimat de CEC (120 de milioane). În context, pentru a evita eventuale riscuri și incertitudini privind buna organizare și desfășurare a alegerilor, guvernul urmează să-și asume obligația de a finanța integral costurile scrutinului.

„O altă provocare pentru buna organizare și desfășurare a scrutinului din 11 iulie 2021 ține de impactul pe care l-ar putea avea pandemia COVID-19 asupra alegerilor. Evidențiem că autoritatea electorală și autoritățile publice dispun deja de experiență relevantă, acumulată în contextul alegerilor prezidențiale din 2020. Totuși, subliniem necesitatea unor soluții pentru vaccinarea în regim prioritar a funcționarilor electorali și a persoanelor autorizate să asiste la operațiile electorale, precum și aprobarea de către CEC a Instrucțiunii cu privire la măsurile de prevenire a infecției COVID-19 în perioada electorală, astfel încât riscurile de infectare să fie minime.

CEC poate începe desfășurarea alegerilor și cu 70 de milioane, dar trebuie să fie o previziune a lucrurilor, de aceea este necesară alocarea sumei totale”, spun reprezentanții Promo-LEX.

În contextul alegerilor parlamentare anticipate, Promo-LEX constată în premieră, în baza datelor publicate de CEC, o reducere constantă, fie și nesemnificativă, a numărului de alegători din Registrul de Stat al Alegătorilor (RSA). În data de 4 mai 2021, comparativ cu 2 septembrie 2020, numărul de alegători a scăzut cu circa 7 529 de persoane.

Totuși, numărul de alegători fără domiciliu/reședință și al celor din regiunea transnistreană (15,1 % din numărul total) este în creștere, fapt ce creează premise pentru creșterea ponderii cetățenilor care ar putea vota pe liste suplimentare.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente