Examenul de BAC poate fi palpitant, dificil, stresant sau… melodios! Pentru fiecare elev, acesta răsună în felul său, cu note diverse, jucăușe sau joase. În acest context, i-am întrebat pe absolvenți cum sună BAC-ul pentru ei și cu ce piesă asociază, de fapt, examenul de maturitate.
Pentru Maria Victoria Chilari, „Dă Doamne la om noroc” a Zinaidei Julea este piesa care descrie cel mai bine tempoul și forța cu care simte apropierea examenelor de final de liceu. „Contrar începutului cântecului, BAC-ul nu e exact «locul plin de voie bună, unde lumea se-adună». Totuși, parcă întreg anul am fost prinși în această sârbă, încercând să potrivim mișcările ritmului necesar și muncind constant să creăm o bună memorie musculară. Iar versurile Zinaidei Julea sunt mai corespunzătoare ca niciodată sentimentului că anul acesta sunt atât de mulți factori externi care ne pot influența performanța, încât am ajuns să ne punem speranța în noroc mai mult decât în orice altceva. Sunt sigură că întreaga promoție de absolvenți se alătură rugăciunii distinsei interprete, să ne dea Domnul noroc și la muncă și la jocul de după examene.”
„Fiind absolvent al clasei a 12-a, ca orice elev, trec prin stres, griji și, desigur, neîncredere în sine când vine vorba de BAC – examenul vieții care ne bântuie încă din clasele mici… Pot asocia BAC-ul cu cântecul lui Rick Astley Never Gonna Give You Up, marele meme al deceniului trecut, în trend și acum. L-am asociat cu ăsta, deoarece el este semnul neașteptărilor, pentru că nu știi niciodată care link sau cod QR ar putea fi acest cântec. Așa este și cu BAC-ul, nu știi niciodată la care itemi sau teme te poți aștepta. Versurile potrivite – never gonna give you up, never let you down – sunt o încurajare pentru sine, pentru că indiferent de tăria de caracter, există o frică în adâncul sufletului”, spune Nichita Sidorenco.
Pentru Andreea Golovatenco, examenul de bacalaureat este un simbol al terminării liceului și nu crede că această perioadă ar putea fi reprezentată mai bine decât prin intermediul clasicului „Ani de liceu”. „Văzut de unii ca punct final, eu percep BAC-ul mai mult ca pe un element de tranziție prin intermediul căruia «schimbi în oameni mari niște copii», menționat și în piesă. E un cântec fredonat de elevii multor generații de absolvenți, în special în perioada examenelor, iar eu nu sunt o excepție. Aș prefera ca experiența mea de la BAC să nu fie o proiecție integrală a piesei, fiindcă nu-mi doresc la mate să dau de greu, însă cu siguranță pregătirea de bacalaureat mă face să înțeleg cât de puțin timp a rămas și să-mi doresc «Să mai fim liceeni/Măcar puțin!»”.
Gheorghe Tataru asociază examenul de bacalaureat cu piesa trupei Carla’s Dreams „Lumea Ta”, deoarece acesta va servi drept temelie în crearea unei lumi noi, proprii, astfel fiind mereu „o parte din tine”. „Spre examen am mers conștient 12 ani și știm «că nu va mai fi cum a fost cândva», întrucât, pășind spre maturitate, suntem pe deplin responsabili pentru deciziile pe care ni le asumăm. Viitorul nostru depinde de noi înșine, de aceea este necesar să dăm dovadă de maximă seriozitate.”
Paula Stihi a ales cântecul Fearless interpretat de Lost Sky, pentru că îi inspiră încredere în sine. „După un an greu de muncă, situația excepțional de grea prin care a trecut fiecare elev și student trebuie sa fie evaluată, iar stresul în aceste condiții crește indubitabil. Fearless din limba engleză înseamnă curajos, fără frici, gata să depășești orice obstacol și să simți o plăcere oarecare după ce totul se termină. Acest cântec îmi descrie la maximum starea emoțională la moment și sper sa vă placă.”