Un capitol semnat de două cercetătoare de la UTM a apărut într-un volum al celebrei edituri Elsevier

2-4

Reputatele cercetătoare ale Universității Tehnice a Moldovei – Rodica Sturza și Aliona Ghendov-Moşanu, Facultatea Tehnologia Alimentelor, au autorat un capitol dedicat alimentației, nutriției și sănătății din Republica Moldova în volumul „Nutritional and Health Aspects of Food in the Balkans”, ieșit recent de sub tipar la celebra Editură Elsevier.

Volumul de față include 19 capitole privind alimentele balcanice tradiționale în context global; cultura și tradițiile de alimentație și nutriție în diverse țări din regiune, cum ar fi: Albania, Bosnia și Herțegovina, Bulgaria, Croația, Grecia, Kosovo, Macedonia, Muntenegru, Serbia, Slovenia, România, Turcia, transmite utm.md.

Un capitol aparte – XV – este dedicat alimentației, nutriției și sănătății din Republica Moldova – „Food, nutrition, and health in Moldova”, semnat de reputatele cercetătoare din cadrul Universității Tehnice a Moldovei, Facultatea Tehnologia Alimentelor – prof. univ., dr. hab. Rodica STURZA și conf. univ., dr. Aliona GHENDOV-MOȘANU.

Capitolul prezintă bucătăria tradițională moldovenească, cu referiri la specificul regional, îmbogățită de-a lungul istoriei cu preparate culinare din diferite țări. Autoarele subliniază că produsele alimentare tradiționale moldovenești constituie un aspect important al identității naționale. Obiceiurile alimentare sunt examinate din cele mai vechi timpuri până în prezent, în încercarea de a dezvălui starea nutrițională actuală a oamenilor din partea locului. Sustenabilitatea alimentară este de asemenea abordată. Sunt descrise unele alimente tipice, mâncăruri tradiționale – borș verde, supă de pui (zeamă) cu tăiței de casă, ghiveci moldovenesc, piure de fasole/mazăre, plăcintă coaptă pe vatră (vărzare), dar și produse celebre, numite de sărbătoare, cum ar fi miel sote în vin alb, jeleu de carne de pasăre sau porc (răcitură), învârtită cu brânză, Baba neagră, Baba albă, orez dulce (pilaf), mâncăruri asociate cu anumite ritualuri și sărbători religioase – Crăciunul, Paștele etc.

Totodată se menționează că pâinea și produsele de panificație, cartofii, fasolea și mazărea au un loc important în alimentația tradițională a oamenilor din partea locului. Studiile locale scot în evidență predominarea produselor de origine vegetală, dar și deficiențele de iod și fier, datorate în special nutriției deficitare – consumul redus de carne cauzează anemia – deficitul de fier, la care se adaugă insuficiența acidului folic. Totodată, se atestă un consum excesiv de făină, zahăr, sare, produse bogate în grăsimi. Programul național în domeniul alimentației și nutriției a propus un plan de acțiune pentru reducerea dizabilității cauzate de bolile netransmisibile legate de dietă, malnutriție și deficiențe nutriționale. Cu toate acestea, rapoartele anuale arată că acțiunile prevăzute în program au fost implementate doar parțial, fiind acut necesară revizuirea acțiunilor întreprinse în acest sens. În concluzie, autoarele propun o seamă de măsuri de impact și control, perspective de viitor, exprimându-și astfel atitudinea față de probleme nutriționale, dar și nemărginitul respect față de tezaurul bucătăriei tradiționale moldovenești, pe care doresc să-l știe dăinuind în timp, peste veacuri.


Acest material a fost scris și redactat de echipa UTM. Informațiile prezentate în acest material nu reflectă nici într-un mod opiniile echipei #diez.

Taguri: #PromoUTM
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente