La ce universitate, cât costă și ce voi învăța? Tot ce trebuie să știi dacă vrei să faci o facultate de Economie în Moldova

economie

Continuăm proiectul de orientare în carieră „Dacă rămân acasă, merg la…”, iar în această săptămână, vom discuta despre unul dintre cele mai solicitate domenii de către tinerii din Republica Moldova – Economie. Facultatea respectivă se află în topul alegerilor proaspeților absolvenți de mai mulți ani. Dacă ești pasionat(ă) de cifre sau îți fac din ochi oportunitățile de pe piața de muncă din acest domeniu, îți propun să vedem împreună ce ne oferă universitățile din Moldova la acest capitol.

Mai întâi de toate, ar fi bine să înțelegem ce înseamnă economia. Dacă e să consultăm DEX-ul, avem următoarea definiție: ansamblul activităților umane desfășurate în sfera producției, distribuției și consumului bunurilor materiale și a serviciilor. Ei bine, de aici reiese că economia nu reprezintă doar cifre, ci și alte cunoștințe și activități. Unde mai pui că avem diferite ramuri ale economiei: Economie politică, Economie socială, Economie de piață, Economie naturală etc.

Complexitatea acestui domeniu explică de ce la Facultatea de Economie pot fi întâlnite mai multe specialități. Totuși, în acest articol ne vom concentra mai mult pe Științele economice și mai puțin pe cele conexe. În cele ce urmează, vom identifica universitățile la care poți urma o specialitate din domeniul economic, vom vedea planurile de învățământ (care vă vor ajuta să înțelegeți care va fi conținutul lecțiilor de la universitate și ce obiecte veți avea de studiat pe parcursul anilor), dar și alte detalii importante cum ar fi prețul contractelor de studii sau perioada anilor de studii.

Unde în Moldova poți face o facultate de Economie

Universități de stat

*Pentru a afla ce program de studiu (ce obiecte) veți studia la specialitatea care vă interesează, dați clic pe specialitate și o să puteți vedea cel mai recent program de studii făcut public de universitate.

Vom începe cu unica universitate de stat din Moldova care are profil economic – Academia de Studii Economice a Moldovei. La această universitate există șase facultăți.

1. Facultatea de Business și Administrarea Afacerilor – aici poți studia următoarele specialități cu profil economic:
# Business și administrare – vei obține calificarea „Licenţiat în ştiinţe economice”. Poți studia în limba română, rusă sau engleză. Prețul contractului este de 7 800 de lei la zi și de 4 900 de lei la frecvență redusă;
# Marketing și logistică – vei obține calificarea „Licenţiat în ştiinţe economice”. Poți studia în limba română sau rusă. Prețul contractului este de de 7 800 de lei la zi și de 4 900 de lei la frecvență redusă;
# Merceologie și Comerț – vei obține calificarea „Licenţiat în ştiinţe economice”. Poți studia în limba română, rusă sau engleză. Prețul contractului este de 6 900 de lei la zi și de 4 400 de lei la frecvență redusă;
# Achiziții – vei obține calificarea „Licenţiat în ştiinţe economice”. Poți studia în limba română și doar la zi. Prețul contractului este de de 6 900 de lei.

Durata studiilor la această facultate este de trei ani pentru cei care studiază la zi și de patru ani pentru cei care studiază la frecvență redusă.

2. Economie Generală și Drept – aici poți studia următoarele specialități cu profil economic:
# Economie Generală – vei obține calificarea „Licenţiat în ştiinţe economice”. Poți studia în limba română sau rusă. Prețul contractului este de 6 900 de lei la zi și de 4 400 de lei la frecvență redusă;
# Managementul Resurselor Umane – vei obține calificarea „Licenţiat în ştiinţe economice”. Aici poți studia doar la zi în limba română sau rusă. Prețul contractului este de 6 900 de lei.

Durata studiilor la această facultate este de trei ani pentru cei care studiază la zi și de patru ani pentru cei care studiază la frecvență redusă.

3. Tehnologii Informaționale și Statistică Economică – aici poți studia următoarele specialități cu profil economic:
# Econometrie și statistică economică – vei obține calificarea „Licenţiat în ştiinţe economice”. Aici poți studia doar la zi în limba română. Prețul contractului este de 6 500 de lei.
# Cibernetică și Informatică Economică – vei obține calificarea „Licenţiat în ştiinţe economice”. Aici poți studia atât la zi (trei ani), cât și la frecvență redusă (patru ani) în limbile română și rusă. Prețul contractului este de 6 600 de lei la zi și de 4 200 de lei la frecvență redusă.

4. Facultatea de Relații Economice Internaționale – aici există o singură specialitate: „Economie Mondială și Relații Economice Internaționale”. Aceasta este cu profil economic și-ți va asigura calificarea „Licenţiat în ştiinţe economice”. Poți studia specialitatea timp de trei sau patru ani în următoarele limbi: română-engleză, română-franceză, română-germană.

Prețul studiilor este 8 600 de lei la zi și de 4 900 de lei la frecvență redusă.

5. Facultatea de Finanțe – aici, de asemenea, există o singură specialitate – „Finanțe” – care o să-ți asigure calificarea „Licenţiat în ştiinţe economice”. Poți studia specialitatea timp de trei sau patru ani în următoarele limbi: română, rusă și română-engleză.

Prețul studiilor este 8 600 de lei la zi și de 4 900 de lei la frecvență redusă.

6. Facultatea de Contabilitate – și aici este doar o singură specialitate: „Contabilitate”. Aceasta face parte din domeniul economic și-ți va oferi calificarea „Licenţiat în ştiinţe economice”. Poți studia specialitatea timp de trei sau patru ani în următoarele limbi: română și rusă.

Prețul studiilor este 8 600 de lei la zi și de 4 900 de lei la frecvență redusă.

*Prețurile pentru toate specialitățile au fost luate din programul de admitere 2020, acestea pot suferi modificări în anul 2021.

Universitatea de Stat din Moldova îți oferă posibilitatea să studiezi la Facultatea de Științe Economice următoarele specialități:
# Marketing și logistică – studiile pot fi făcute la zi, dar și cu frecvență redusă. Contractul studiilor costă 7 500 de lei (4 000 de lei la frecvență redusă);
# Servicii hoteliere, turism și agrement – studiile pot fi făcute la zi, dar și cu frecvență redusă. Contractul studiilor costă 7 500 de lei (4 000 de lei la frecvență redusă);
# Business și administrare – studiile pot fi făcute la zi, dar și cu frecvență redusă. Contractul studiilor costă 7 500 de lei (4 000 de lei la frecvență redusă);
# Contabilitate – studiile pot fi făcute la zi, dar și cu frecvență redusă. Contractul studiilor costă 8 000 de lei (4 000 de lei la frecvență redusă);
# Cibernetică și informatică economică – studiile pot fi făcut doar la zi, iar contractul costă 6 500 de lei;
# Finanțe și bănci – studiile pot fi făcute la zi, dar și cu frecvență redusă. Contractul studiilor costă 8 000 de lei (4 000 de lei la frecvență redusă).

*Prețurile au fost luate din programul de admitere 2020, acestea pot suferi modificări în anul 2021.

Durata studiilor la această facultate este de trei ani pentru cei care studiază la zi și de patru ani pentru cei care studiază la frecvență redusă.

Conform informațiilor din planurile de învățământ, sunt trei limbi de instruire: română, rusă și engleză (pentru străini).

Universitatea Tehnică a Moldovei îți oferă posibilitatea să studiezi următoarele specialități cu profil economic:
# Business și administrare;
# Marketing și logistică;
# Contabilitate.

Studiile se la aceste specialități se fac în cadrul Facultății de Inginerie Economică și Business. Învăţământul universitar la aceste trei specialități se face timp de trei (secţia Zi) și patru ani (secţia Frecvență redusă).

Prețul pentru contractele la zi sunt de 8 000 de lei, iar pentru cele de la frecvență redusă sunt de 6 400 de lei.

*Prețurile au fost luate din programul de admitere 2020, acestea pot suferi modificări în anul 2021.

Universitatea Agrară din Moldova îți oferă posibilitatea să studiezi următoarele specialități cu profil economic în cadrul Facultății de Economie:
# Economie generală – aici poți studia fie la zi (timp de trei ani), fie la frecvență redusă (timp de patru ani). Taxele de studii sunt de 7 000 de lei pentru contract la zi și de 4 200 de lei pentru contract la frecvență redusă;
# Business şi administrare – aici poți studia fie la zi (timp de trei ani), fie la frecvență redusă (timp de patru ani). Taxele de studii sunt de 7 000 de lei pentru contract la zi și de 4 200 de lei pentru contract la frecvență redusă;
# Marketing şi logistică – aici poți studia fie la zi (timp de trei ani), fie la frecvență redusă (timp de patru ani). Taxele de studii sunt de 7 000 de lei pentru contract la zi și de 4 200 de lei pentru contract la frecvență redusă;
# Achiziţii – aici poți studia fie la zi (timp de trei ani), fie la frecvență redusă (timp de patru ani). Taxele de studii sunt de 6 500 de lei pentru contract la zi și de 3 900 de lei pentru contract la frecvență redusă;
# Finanţe şi bănci – aici poți studia fie la zi (timp de trei ani), fie la frecvență redusă (timp de patru ani). Taxele de studii sunt de 7 000 de lei pentru contract la zi și de 4 200 de lei pentru contract la frecvență redusă;
# Contabilitate – aici poți studia fie la zi (timp de trei ani), fie la frecvență redusă (timp de patru ani). Taxele de studii sunt de 7 000 de lei pentru contract la zi și de 4 200 de lei pentru contract la frecvență redusă.

*Prețurile au fost luate din programul de admitere 2020, acestea pot suferi modificări în anul 2021.

Universitatea de Stat „Bogdan Petriceicu Hasdeu” din Cahul îți oferă posibilitatea să studiezi următoarele specialități cu profil economic în cadrul Facultății de Economie, Inginerie și Științe Aplicate:
# Business și Administrare – după absolvire, vei fi „Licențiat în Științe Economice”. Poți studia la zi (trei ani) și la frecvență redusă (patru ani) în limba română;
# Contabilitate – după absolvire, vei fi „Licențiat în Științe Economice”. Poți studia la zi (trei ani) și la frecvență redusă (patru ani) în limba română.

Contractul de studii la aceste specialități costă 8 500 de lei la zi și 4 800 de lei la frecvență redusă.

*Prețurile au fost luate din programul de admitere 2020, acestea pot suferi modificări în anul 2021.

Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți îți oferă posibilitatea să studiezi următoarele specialități cu profil economic în cadrul Facultății de Științe Reale, Economice şi ale Mediului:
# Contabilitate – aici poți studia la zi (trei ani) și la frecvență redusă (patru ani);
# Finanţe şi bănci – aici poți studia doar la zi (trei ani);
# Business şi administrare – aici poți studia la zi (trei ani) și la frecvență redusă (patru ani).

Prețul contractului pentru studii la zi la aceste specialități este de 8 400 de lei, iar la frecvență redusă – 5 100 de lei.

*Prețurile au fost luate din programul de admitere 2020, acestea pot suferi modificări în anul 2021.

Universități private unde poți învăța Economie

Universitatea Liberă Internațională din Moldova îți oferă posibilitatea să faci o facultate de Economie unde vei găsi următoarele specialități cu profil economic:
(*Studiile durează trei-patru ani)
# Business și Administrare;
# Marketing și Logistică;
# Economie mondială și relații economice internaționale;
# Finanțe și Bănci;
# Contabilitate.

Programul de studii îl puteți consulta AICI! Taxele de studii pentru aceste specialități sunt de 7 300 de lei pe an pentru studii la zi și de 3 900 de lei pentru studii la frecvență redusă, dar pot suferi modificări în anul 2021.

Universitatea de Studii Europene din Moldova îți oferă posibilitatea să studiezi următoarele specialități economice în cadrul Facultății Științe Economice:
# Finanțe și bănci;
# Contabilitate;
# Business și administrare.

Studiile în cadrul facultății se fac timp de trei (la zi) sau patru ani (frecvență redusă). Prețul pentru contractele la zi este de 7 000 de lei, iar pentru cel de la frecvență redusă este de 4 000 de lei.

*Prețurile au fost luate din programul de admitere 2020, acestea pot suferi modificări în anul 2021.

Universitatea Cooperatist-Comercială din Moldova îți oferă posibilitatea să studiezi următoarele specialități economice:
# Merceologie şi comerţ (taxa de studii – 7 600 de lei);
# Marketing şi logistică (taxa de studii – 7 600 de lei);
# Business şi administrare (taxa de studii – 8 100 de lei);
# Finanţe şi bănci (taxa de studii – 8 100 de lei);
# Contabilitate (taxa de studii – 8 100 de lei).

Durata studiilor este de trei ani la zi și de patru ani la frecvență redusă.

*Prețurile au fost luate din programul de admitere 2020, acestea pot suferi modificări în anul 2021.

Institutul Internațional de Management IMI-NOVA îți oferă posibilitatea să studiezi următoarele specialități economice:
# Business și Administrare;
# Contabilitate;
# Finanțe și Bănci;
# Marketing și Logistică.

Studiile se efectuează la secția Zi și la secția Frecvență redusă în limbile română și rusă.

Taxele de studii și programele de învățământ nu sunt făcute publice.

Universitatea de Studii Politice și Economice Europene „Constantin Stere” îți oferă posibilitatea să studiezi următoarele specialități economice:
# Business și administrare;
# Contabilitate;
# Finanțe și bănci;
# Marketing și logistică.

Taxele de studii și programele de învățământ nu sunt făcute publice.

Universități în limba rusă

În Republica Moldova, există patru universități de stat care oferă studii exclusiv în limba rusă. Trei dintre aceste instituții oferă posibilitatea de a studia specialități din domeniul Economiei.

Universitatea de Stat din Comrat oferă următoarele specialități:
# Business și administrare;
# Contabilitate;
# Finanțe și bănci.

Studiile se fac timp de trei ani la zi și timp de patru ani la frecvență redusă.

Conform ultimelor date găsite în spațiul online, contractele de studii la aceste specialități sunt de 7 050 de lei la zi și de 4 935 de lei la frecvență redusă.

Universitatea Slavonă îți oferă posibilitatea să studiezi următoarele specialități din domeniul economic:
# Business și administrare;
# Finanțe și bănci;
# Contabilitate;
#Economie mondială și relații economice internaționale.

Studiile la aceste specialități se fac timp de trei ani. Prețul contractelor la această universitate variază de la 4 000 la 10 000 de lei, însă nu sunt făcute publice pentru fiecare specialitate. Universitatea este privată.

Universitatea de Stat din regiunea transnistreană „Taras Șevcenko” de asemenea are o facultate de economie, unde poți studia următoarele specialități:
# Contabilitate – timp de patru sau cinci ani;
# Finanțe și bănci – timp de patru sau cinci ani;
# Economie și management – timp de patru ani;
# Afaceri electronice – timp de patru ani;
# Comerț – timp de trei sau cinci ani.

Menționăm că această universitate se află în regiunea transnistreană și pot apărea probleme cu recunoașterea diplomei în anumite țări după absolvire.

Admiterea

Pentru anul 2021/2022 încă nu a fost anunțat procesul de admitere, dar de obicei acesta are loc în luna iulie. Majoritatea universităților se conformează recomandărilor Ministerului Educației și desfășoară procesul de admitere concomitent cu toate instituțiile de învățământ superior.

Ținând cont de condițiile pandemice, universitățile din țară desfășoară procesul de admitere atât offline, cât și online.

Unele universități pot avea și probe de admitere. Totuși, majoritatea au o formulă de bază prin care calculează media de admitere fără a mai organiza vreun examen suplimentar. Formula este diferită de la instituție la instituție, dar include neapărat nota medie la bacalaureat și mediile anuale la anumite obiecte, de exemplu, în cazul specialităților din domeniul Economiei, va fi luată în calcul și va avea o pondere mai mare nota de la obiectele reale, de exemplu de la matematică.

Practic, în fiecare an, la toate universitățile se cer aceleași documente, cu micii diferențe de la o instituție la alta. Dacă sunteți curioși să aflați despre ce documente este vorba, puteți consulta acest articol.

Echipa #diez are o rubrică dedicată procesului de admitere, în care anunță toate termenele și condițiile de depunere a documentelor în Republica Moldova. Vă sugerăm să o urmăriți dacă sunteți absolvent(ă) în acest an.

Unde vei putea lucra după ce absolvi o facultate de Economie

Profesiile și activitățile pe care le poți îmbrățișa după ce termini o specialitate în domeniul economic sunt diverse și variază în funcție de specializarea pe care ai ales-o. În cele ce urmează, îți oferim câteva perspective profesionale: antreprenor (antreprenoare), economist(ă), manager(ă), agent(ă) comercial(ă), funcționar(ă) în instituțiile publice, contabil(ă), specialist(ă) în vânzări/marketing, agent(ă) de vânzări, agent(ă) de achiziții, specialist(ă) aprovizionare, coordonator (coordonatoare) de proiecte etc. Evident, lista este mult mai mare, iar aici sunt doar câteva exemple. Important este că vei avea o bază economică care este necesară în orice activitate și instituție (de stat sau privată, națională sau internațională). Iar dacă în viitor planifici să deschizi o afacere proprie, atunci domeniul economic cu siguranță o să-ți fie de mare ajutor.

Dacă ai decis să depui actele la o facultate de Economie, îți sugerăm să urmărești evenimentul nostru de joi, 13 mai, în cadrul căruia vom discuta cu specialiști, studenți și profesori despre economie. Astfel, vei avea posibilitatea să afli mai multe despre ce vei studia la universitate, dar și ce joburi vei putea găsi după ce vei obține diploma. Mai multe detalii despre evenimentul de orientare în carieră găsești AICI!

Proiectul „Dacă rămân acasă, merg la…” este realizat în parteneriat cu Moldova Agroindbank și Educație Online.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Elena Baranov
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente