Pe 11 mai, 2021, în întreaga lume, dar și în Republica Moldova, se celebrează 10 ani de la semnarea Convenției de la Istanbul, sau a Convenției Consiliului Europei pentru Prevenirea Violenței împotriva Femeilor și a Violenței Domestice. UN Women Moldova se va asocia evenimentelor organizate în acest cadru prin lansarea unui spot video menit să combată miturile privind Convenția de la Istanbul.
Ce este Convenția de la Istanbul?
Documentul, care până în prezent este unul dintre cele mai complexe instrumente legislative pentru combaterea violenței în bază de gen, a fost ratificat de 34 de țări, iar alte 12 l-au semnat, inclusiv țările membre ale Uniunii Europene și Republica Moldova. Acesta este utilizat drept un document primar pentru a acționa în combaterea violenței împotriva femeilor și fetelor și de multe alte țări din afara spațiului european. Astfel, în ultimii 10 ani, Convenția a ghidat numeroase țări în avansarea legislațiilor în vigoare pentru a combate eficient cazurile de violență și discriminare împotriva fetelor și femeilor. Convenția este, mai cu seamă, un instrument de pledoarie valoros care asigură protecția persoanelor supraviețuitoare ale cazurilor de abuz, și are ca bază principiul de protejare, în mod special, a femeilor și fetelor, inclusiv prin încurajarea modificării legislațiilor țărilor care au ca scop avansarea egalității de gen și combaterea discriminării sistemice în bază de gen.
De ce este importantă Convenția de la Istanbul pentru Republica Moldova
Description automatically generated with medium confidence Conform Comitetului ONU pentru Eliminarea Discriminării împotriva Femeilor, 63 % dintre femeile din Republica Moldova, au trecut prin situații de violență psihologică, fizică sau sexuală și au fost abuzate de partenerii lor pe parcursul vieții. Pe lângă asta, un studiu publicat de OSCE în 2019, a arătat că 40 % dintre femei au fost abuzate fizic și/sau psihologic de abuzatori care le sunt parteneri, sau, inclusiv de abuzatori non-parteneri, de la vârsta de 15 ani. Aceste date statistice arată prevalența fenomenului de violență împotriva fetelor și femeilor, dar și faptul că e nevoie de un cadru legislativ aliniat la necesitățile supraviețuitoarelor.
În același timp, Republica Moldova recunoaște necesitatea adoptării Convenției de la Istanbul prin semnarea acestuia în 2017. Însă acest lucru nu înseamnă și ratificarea tratatului internațional. Pentru a introduce principiile Convenției în cadrul legislativ, e nevoie ca Parlamentul să adopte acest instrument și să introducă valorile menționate la nivel național. Acest lucru va simplifica recunoașterea violenței împotriva femeilor și fetelor și pedepsirea cazurilor de abuz. Mai ales în contextul în care acesta este primul document oficial care recunoaște discriminarea sistemică în bază de gen și atitudinile toxice promovate de-a lungul timpului care discriminează fetele și femeile. Totodată, acest document recunoaște și faptul că genul unei persoane este, în mare parte, o construcție socială. Aceste construcții, deci, contribuie la perpetuarea comportamentelor sistemice nefavoriabile față de un grup social de-a lungul generațiilor, ceea ce consolidează atitudini discriminatorii și le face greu de eradicat. Ratificarea Convenției va contribui la depășirea preconcepțiilor menționate și la crearea unei societăți în care genul unei persoane nu determină potențialul acesteia.
Celebrarea la Chișinău a 10 ani de la semnarea Convenției de la Istanbul
Așadar, pentru celebrarea aniversării Convenției de la Istanbul, UN Women Moldova lansează un spot video care explică succint obiectivele Convenției, combate cele mai răspândite mituri atribuite Convenției și subliniază cele mai importante prevederi ale acestui tratat care trebuie implementate de statele părți în vederea asigurării drepturilor fundamentale, egalității de gen și nediscriminării. În același timp, acest spot video constituie începutul unei campanii despre beneficiile ratificării Convenției de la Istanbul pentru femeile afectate de violență. Campania se va desfășura pe parcursul lunii mai și va fi implementată de către UN Women Moldova și Centrul de Drept al Femeilor cu suportul financiar al Ambasadei Suediei.
De asemenea, pentru marcarea importanței Convenției, dar și pentru a sublinia necesitatea ratificării acesteia în Republica Moldova, la data de 11 mai 2021, la ora 14.30, va avea loc un eveniment online organizat de către Oficiul Consiliului Europei la Chișinău care va întruni diverse activiste și activiști, dar și persoane oficiale care lucrează în domeniul combaterii violenței domestice și au interesul de a contribui la avansarea Republicii Moldova în acest sens. Discuția va fi centrată și pe aspectele practice ale Convenției și metode de a reabilita supraviețuitoarele. Evenimentul va fi deschis de către Excelența Sa, Angela Ganninger, Ambasadoarea Germaniei în Republica Moldova și William Massolin, Șeful Oficiului Consiliului Europei la Chișinău. Totodată, mai multe vorbitoare și vorbitori vor pune în discuție tematici stringente în vederea prevenirii violenței împotriva femeilor și fetelor, protejarea supraviețuitoarelor, pedepsirea abuzatorilor și coordonarea politicilor în acest sens.
Evenimentul va avea loc pe platforma Zoom și poate fi urmărit pe pagina web a Oficiului Consiliului Europei la Chișinău.