În perioada 6-16 mai 2021, Facultatea de Relaţii Internaţionale, Ştiinţe Politice şi Administrative (FRIȘPA) a Universității de Stat din Moldova organizează o serie de manifestări cu prilejul marcării Zilelor Europei la FRIȘPA. Evenimentele sunt înscrise în Programul activităților dedicate Zilei Europei 2021, organizate în cadrul USM, menite să aprofundeze cunoașterea și să disemineze informațiile despre Uniunea Europeană.
În agenda evenimentelor la FRIȘPA sunt planificate: conferințe publice, concursul de eseuri: „UE: Privind în viitor – valori comune, visuri comune”; postere online: „Ziua Europei” & „Ziua vecinătății UE”; dialog cu studenții implicați în programe de mobilitate academică și concursul internaţional de video „EU Neighbours’Day. Together for a common future”, în cadrul proiectului ENACTED, cu invitați de onoare, membri ai corpului diplomatic, cadre didactice și studenți, transmite usm.md.
Pe 11 mai 2021, la ora 8.0, în format online, a avut loc Conferința FRIŞPA cu genericul „Grupul de la Vișegrad la 30 de ani. Experienţa Poloniei şi învăţăminte pentru Republica Moldova”, susținută de E.S. Bartlomiej ZDANIUK, Ambasadorul Extraordinar şi Plenipotenţiar al Republicii Polone în Republica Moldova, dr. hab. în științe politice. Scopul întrunirii a fost extinderea ariei de colaborare și a fortificării relațiilor dintre Universitatea de Stat din Moldova cu Ambasada Republicii Polone în Republica Moldova, în contextul celei de-a 30-a aniversări a cooperării dintre țările Grupului de la Vișegrad.
În debutul manifestării, cu un cuvânt de salut au venit dl Igor Şarov, rector USM şi dl Alexandru Solcan, decan FRIŞPA, care au apreciat înalt cooperarea Universităţii de Stat din Moldova cu Ambasada Republicii Polone în Republica Moldova. A urmat discursul Ambasadorului Poloniei în Republica Moldova, E.S. Bartlomiej ZDANIUK care a abordat în faţa cadrelor didactice şi studenţilor FRIŞPA mai multe aspecte ce ţin de crearea, funcţionarea şi perspectivele Grupului de la Vișegrad.
În discursul său, domnul ambasador a specificat că acum 30 de ani, la 15 februarie 1991, președinții Poloniei, Cehoslovaciei și prim-ministrul Ungariei au semnat, în Cetatea de la Vișegrad din Ungaria, Declarația cu privire la cooperarea Republicii Federale Cehe și Slovace, Republicii Polone și Republicii Ungare în demersurile privind integrarea europeană.
Astăzi, Grupul de la Vișegrad reprezintă modelul unei cooperări regionale eficiente, importanța căruia este vădită, în vederea integrării europene, transformării politice şi economice a statelor din regiune. În acest context, Excelenţa Sa a subliniat rolul Fondului Internaţional al Grupului de la Vişegrad care contribuie esenţial la dezvoltarea relaţiilor din regiune, dar şi oferă suport statelor din Balcanii de Vest şi cele din Parteneriatul Estic pentru proiecte culturale şi ştiinţifice comune, cât şi pentru mobilitatea tinerilor.
De asemenea, E.S. Bartlomiej ZDANIUK, Ambasadorul Poloniei în Republica Moldova a specificat că, deși se întâmplă ca ţările Grupului de la Vișegrad să se confrunte cu unele provocări sau diferenţe, totuşi ele sunt solidare în voinţa de a dezvolta relaţii de prietenie şi cooperare pentru a atinge obiective comune în politica lor externă, în cadrul Uniunii Europene. În acest sens, cel mai bun reper pentru Republica Moldova este de a depune toate eforturile pentru a moderniza şi transforma ţara, utilizând eficient experiența și asistenţa oferită de Uniunea Europeană, inclusiv de statele Grupului de la Vișegrad.
Acest material a fost scris și redactat de echipa USM. Informațiile prezentate în acest material nu reflectă nici într-un mod opiniile echipei #diez.