(foto) În străinătate de acasă. Cum e să fii student(ă) în altă țară, aflându-te în același timp acasă, în Moldova

My Post

Sperau că își vor putea revedea colegii, prietenii și profesorii, dar realitatea este diferită. Calculatoarele și programele virtuale le-au înlocuit interacțiunea reală, iar zâmbetele și glumele de la ore au rămas în planul secund. Unii dintre ei deja s-au acomodat la noile condiții de desfășurare a procesului educațional de la distanță, alții așteaptă nerăbdători să revină la acel regim obișnuit de interacțiune. Vorbim despre tinerii din Moldova care au plecat la studii peste hotare, dar, din cauza pandemiei, sunt nevoiți să-și petreacă orele de la facultate acasă, în fața calculatorului.

„Nu am reușit să savurez aceste momente frumoase de studenție”

 

„Perioada în care ne aflăm acum este o mare încercare pentru toți. Pe lângă faptul că am fost nevoiți să ne supunem unor restricții din cauza pandemiei, din martie și până în prezent, am fost pusă multor încercări, inclusiv celor de la universitatea în care studiez. Fiind abia anul I la Universitatea de Vest din Timișoara, nu am reușit să savurez pe deplin aceste momente frumoase de studenție, revenind acasă după jumătate de an de studii. Și iată deja sunt anul II, iar orele online continuă. Nu pot spune că mi-a fost foarte dificil să mă acomodez la aceste condiții de a studia online. Mai mult decât atât, îmi place această metodă de învățare, fiindcă mă simt mai liberă în condițiile de casă și dispun de mai mult timp pentru a pregăti temele și pentru a dormi mai mult.

Totuși, la ce mi-a fost un pic mai greu să mă acomodez este multitudinea de platforme online.

Despre partea negativă pot spune că profesorii ne încarcă cu mai multe teme pentru acasă și, desigur, lipsa de comunicare cu prietenii de la facultate, de care îmi este dor.

Acum că suntem obligați să stăm cu camerele conectate la cursuri și seminare, ne simțim poate cumva mai aproape, eu fiind chiar mulțumită de această obligațiune din partea profesorilor, dar, totuși, asta nu înlocuiește prezența fizică a colegilor și profesorilor care îmi lipsesc acum.

Aștept cu mare drag să revin fizic la ore cu toate că sunt sigură că nu va mai fi o învățare ca înainte. Toți evoluând în această pandemie în domeniul tehnologiei, am chiar și o frică – studenții vor sta și mai mult în telefoane, calculatoare și vor uita că pot comunica real.” (Magdalena)

„Îmi este dor de interacțiunea cu colegii și de cafeaua din fața facultății”

 

„De când a început această perioadă de pandemie, fiecare dintre noi a fost nevoit să accepte unele schimbări la serviciu, învățământ etc. Pentru mine învățarea de la distanță pare a fi foarte comodă – mai bine înțeleg și însușesc, nu persistă mare gălăgie cum ar fi la cursurile în formă fizică –, dar îmi lipsește comunicarea față în față cu prietenii, colegii și profesorii. M-am acomodat foarte repede, întrucât acum universitatea e doar la un clic distanță, nimeni nu mă deranjează și, plus la asta, poți face lecțiile stând pe canapea, ceea ce e foarte fain.

Pentru ore folosim Google Meet și WebEx. Mai avem nevoie de un calculator, laptop sau telefonul mobil, o sursă de internet cât mai stabilă și multă atenție. Fizic era mai multă activitate, interacțiune, mai multe zâmbete, glume, iar lecțiile se desfășurau altfel, mai interesant. Cel mai tare îmi este dor de interacțiunea cu colegii și de cafeaua din fața facultății.

Probabil că după această pandemie, formatul fizic va suferi careva schimbări, dar sunt sigur că le vom primi așa cum am acceptat și pandemia.” (Eugeniu)

„Am avut nevoie de două săptămâni pentru acomodare”

 

Cătălin învață la Timișoara și ne spune că procesul de acomodare la noile condiții a fost destul de dificil pentru el, menționând că această trecere de la formatul fizic spre cel online a fost una rapidă, care l-a luat prin surprindere, iar pentru acomodarea propriu-zisă a avut nevoie de aproape două săptămâni.

Tânărul ne-a enumerat câteva plusuri și minusuri ale învățării de la distanță.
Plusurile:
# ne putem continua studiile;
# putem să ne găsim un job în timp ce învățăm;
# nu pierdem timpul pentru parcurgerea distanței până la instituțiile de învățământ;
# reușim să ne conectăm la timp pentru ore;
# însușirea unor noi programe, software etc.;
# îmbunătățirea aptitudinilor de a ne adapta la ceva nou.

Totodată, unde sunt plusuri trebuie să fie și minusuri. Respectiv, după părerea lui Cătălin acestea sunt:
# scăderea calității studiilor;
# probabilitatea mărită de distragere în timpul orelor;
# lipsa interacțiunii directe cu colegii și profesorii;
# probleme de tip tehnic;
# predispunerea de a te epuiza mai repede;
# apariția unor probleme de sănătate (dureri de cap, amețeli, probleme cu vederea etc.). (Cătălin)

„Conectarea camerei – ăsta cred că e cel mai interesant subiect”

 

Pantelimon este student în România, dar la moment, ca și mulți alți tineri de la noi din țară care au ales să-și continue studiile peste hotare, este nevoit să-și petreacă timpul tot mai mult în fața calculatorului. Acesta ne spune că s-a acomodat destul de rapid la noile condiții, ba chiar mai mult, menționează că la început i-a părut o experiență interesantă de a fi prezent la ore în format online.

„Diferența cea mai mare este că online învățăm mai mult, avem chiar mai multe teme în comparație cu perioada când mergeam fizic la universitate”, spune tânărul.

Un subiect aparte este și conectarea camerei la ore, mulți dintre studenți neglijând acest aspect.

„Conectarea camerei – ăsta cred că e cel mai interesant subiect. Foarte puțini o conectează chiar și atunci când profesorii cer acest lucru. Printre aceștia mă mai regăsesc și eu. Mai des, camerele sunt conectate când avem vreun test. În așa mod profesorii ne supraveghează să nu copiem. Cred că cel mai important e să nu uiți microfonul on, ceea ce unii fac.

Deja vreau să mă întorc la facultate în formă fizică, deoarece la orele online, la majoritatea dintre ele, te plictisești.” (Pantelimon)

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente