Câți moldoveni stabiliți în afara țării s-au înregistrat prealabil la anticipate și care sunt modalitățile de a face acest lucru

In-republica-moldova-incepe-perioada-electorala-pentru-alegerile-prezidentiale-155573-1598338550

Numărul cetățenilor moldoveni stabiliți în străinătate, care s-au înregistrat la alegerile parlamentare anticipate din iulie a ajuns la 70 373 Acest lucru este prezentat în ultimele date ale Comisiei Electorale Centrale (CEC).

Până în prezent, cele mai multe înregistrări au avut loc în Italia, în număr de 14 252, fiind urmată de Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord – 11 313, Germania – 8 490, Rusia – 6 331 și Franța – 5 872. Din numărul moldovenilor stabiliți în România, s-au înregistrat 5 682 de persoane, iar în Ucraina – 62. Pentru a vedea lista completă de înregistrări online, accesează aici.

Există două modalități valide pentru înregistrare: varianta online și cea scrisă.

Cetățenii Republicii Moldova cu drept de vot, care se află în afara țării, își pot anunța intenția de a participa la alegerile parlamentare anticipate din vara acestui an, accesând link-ul anexat aici, unde trebuie să indice datele personale solicitate.

A doua posibilitate de înregistrare prealabilă este completarea unei cereri scrise.

„Solicitarea deschiderii/constituirii unei secții de votare suplimentare poate fi făcută și prin depunerea unei cereri scrise, semnate individual sau în grup, la misiunea diplomatică și/sau oficiul consular al Republicii Moldova și/sau la Comisia Electorală Centrală”, precizează CEC.

Pentru detalii despre schimbarea locului de ședere, accesează aici, iar pentru mai multe detalii despre metodologia procesului de înregistrare a alegătorilor, accesează studiului mai amplu prezentat de CEC, la acest link.

Înregistrarea prealabilă la vot a moldovenilor stabiliți în afara Republicii Moldova a început la data de 4 mai 2021.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente