Florin Cazac, la Rockit: „Nu știm ce profesii vor avea copiii noștri, de asta nu trebuie să neglijăm interesele pe care vor să le dezvolte”

49132546_2056642227730855_1851541469089759232_n

Florin este manager de programe robotică la Tekwill Academy Kids, iar pasiunea de a educa copiii în STEM l-a motivat să devină trainerul echipei naționale a Moldovei la robotică și să dezvolte programe educaționale în robotică pentru noile generații. La Rockit Conference, invitatul a vorbit despre cum relația profesor-elev trebuie să se transforme și cum pot fi încurajați copiii să-și dezvolte pasiunile, dar și să fie mai interesați de ceea ce studiază.

Copiii sunt pregătiți pentru a fi educați, iar noi trebuie să-i direcționăm acolo unde vor ei să ajungă și trebuie să fim conștienți că nu știm ce profesii vor avea, de asta nu trebuie să le neglijăm interesele pe care vor să și le dezvolte, a explicat în începutul discursului său Florin Cazac.

„Până în a 12-a, nu știam ce profesie să-mi aleg, eram bun la obiecte umaniste, însă la umanist, nota nu putea fi obiectivă pentru meritele tale, era doar părea profesorului despre lucrarea ta. Astfel, am început să găsesc interes în obiectele reale, unde poți ajunge la un singur răspuns corect. Prin urmare, am ajuns să studiez Calculatoare la UTM, specialitate care, până în anul IV, nu mi-a plăcut. Am aflat apoi despre un cerc de robotică, iar ulterior am început să studiez singur acest domeniu. M-am specializat tot aici pentru că are tangențe cu calculatoarele. Așa am ajuns să lucrez la Tekwill Academy Kids și să am o echipă campioană la robotică”, povestește Florin. La olimpiada din Dubai, echipa națională de robotică sub mentoratul lui Florin, s-a clasat pe locul I.

Florin își amintește cum a fost invitat la Tekwill Academy Kids să dezvolte programe de robotică. Pe atunci erau doar două persoane, iar acum sunt deja 40 în academie, având cursuri IT pentru copii din toate domeniile, inclusiv creative.

„Am reușit să aducem o altă abordare asupra științei”

„Știința în școala este grea pentru că ți se explică la nivel teoretic ceea ce poți înțelege doar dacă vezi”, crede Florin. Hands on education este un concept de învățare prin introducerea unor proiecte practice în procesul educațional. Elevii învață rezolvând probleme concrete, iar în cazul roboticii – folosirea mâinilor este foarte importantă. „Mâinile au memorie, spre exemplu, încercați să explicați teoretic cuiva cum se leagă șireturile. La fel și în cazul roboticii”, spune Florina, explicând că elevii au nevoie să atingă materialele cu care lucrează.”

Flexibilitatea în educație înseamnă să elimini bariera dintre profesor și elev. „Trebuie să devii prieten cu copilul, trebuie să găsești un interes comun cu el. Te joci în jocurile lor, iar apoi copiii au altă motivare. Profesorul ar fi bine să înțeleagă că educația și jocurile nu stau în opoziție, ele pot lucra ca un hibrid și atunci rezultatele sunt impresionante, nu trebuie să blamăm copiii că doar se joacă tot timpul, trebuie să ne jucăm împreună și să-i ghidăm în direcția care îi poate ajuta să se dezvolte.”

Florin a mai povestit și despre tipul de competitivitate care trebuie dezvoltat în copiii, și anume competitivitatea cu tine însuți, nu față de o scală standardizată de note. Copiii trebuie să tindă să fie mai buni decât au fost ieri sau cu câteva clipe în urmă.

Robotica ar trebui să fie un obiect de bază în școli

Actualmente, robotica e ca un obiect opțional, însă, Florin consideră că acest obiect trebuie să fie la nivel cu fizica, matematica, informatica pentru că acest obiect le cuprinde de fapt pe toate. Despre interesul față de robotică la Tekwill Academy Kids, Florin spune că deja e în egală măsură interesant și pentru fete, mai mult, la academie au și mentore, dar și lidere de departament, iar asta este rezultatul multor campanii de încurajare a participării egale pe care le-au promovat.

###

Unul dintre cele mai îndrăgite evenimente digitale din Moldova, Rockit Conference îi „Dă foială local”, are loc pe 7 și 8 mai, într-un format hibrid (online și offline) și, spre deosebire de anii precedenți, este centrat pe susținerea și oferirea unui set de cunoștințe, conexiuni și abilități inovatorilor digitali la nivel regional și local, dar și tuturor celor care vor să afle know-how-urile de la cei peste 24 de vorbitori stelari Rockit din Moldova, România și Ucraina.

În cadrul conferinței sunt prezentate soluții la următoarele categorii:

# Antreprenoriat și leadership;
# Marketing, comunicare și branding;
# Reinventare, sănătate și stare de bine;
# Inovație, educație și transformare digitală.

Puteți urmări mai jos prima și a doua zi a evenimentului.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente