Astăzi, 7 mai, la ora 11.00, circa 30 de studenții Universității de Stat din Moldova au protestat cu scopul de a solicita revizuirea deciziei universității cu privire la susținerea examenelor în format fizic. Tinerii, majoritatea din afara Chișinăului, au vorbit despre dificultățile pe care le întâmpină în acest sens și au înaintat argumente în favoarea sesiunii de examene în format online.
Odată cu decizia de orgnizare a sesiunii de examene în format fizic, studenții s-au arătat nemulțumiți și au decis să solicite revizuirea acesteia.
Inițial, tinerii au elaborat o petiție în format digital, care a fost semnată de peste 700 de studenți, expediind-o pe poșta electronică a administrației universității, împreună cu solicitările și argumentele în cauză.
„Conform art. 58 din Legea nr. 10/2009 privind supravegherea de stat a sănătății publice (Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 2009, nr. 67, art. venim cu câteva circumstanțe apărute potrivit subpunctului 1.2 (i), unde prezența fizică e obligatorie din data de 17.5 2019”, se arată la începutul mesajului adresat administrației.
În continuare, studenții au indicat motivele din care optează pentru examenele online, precum că:
# majoritatea studenților nu trăiesc în Chișinău, respectiv le este dificil să circule din regiunile din care provin pentru a susține examenele în format fizic;
# transportul nu este stabil, este suprasolicitat și costisitor;
# deși profesorii sunt vaccinați, studenții încă nu și-au administrat vaccinurile, astfel se supun riscului de infectare pe ei înșiși și pe membrii familiei lor;
# studenții cu domiciliul în regiunea transnistreană trebuie să prezinte testul COVID care confirmă faptul că nu sunt infectați. Acesta trebuie constant reînnoit, iar costul lui este de 50 de dolari;
# există studenți la autoizolare sau care provin din zonele roșii, fapt care reprezintă din nou un factor de risc sau de incapacitate de a se prezenta în format fizic la examene.
Petiția a fost semnată de studenții din 15 grupe, însă a fost declarată nevalidă, iar e-mailurile cu conținutul petiției, expediate administrației, dar nu au primit un răspuns.
„Am trimis patru scrisori cu gândul că măcar ne vor răspunde. Ne-au ignorat total”, spune o tânără participantă la protest.
Astfel, tinerii au decis să se facă auziți cu ajutorul unui protest, în care și-au putut exprima cerințele, discutând față în față cu reprezentanții administrației.
Cei circa 30 de studenți au început să se adune cu câteva minute înainte de ora 11, în fața sediului central al Universității de Stat din Moldova. Totuși, mulți dintre ei au menționat faptul că sunt reprezentanții grupelor în care învață și au venit la protest pentru a apăra interesele și pentru a exprima atât opiniile proprii, cât și cele ale colegilor, care aflându-se la kilometri distanță de Chișinău, nu au putut să fie prezenți la protest.
„Foarte mulți studenți sunt nevoiți să facă naveta, aflându-se la kilometri depărtare de Chișinău și sunt supuși unor cheltuieli costisitoare în ceea ce ține de transport, pe care nu fiecare și le poate asuma. Nu este ok ca studentul să se trezească la trei-oateu dimineața pentru a putea ajunge la ora opt la examen. Pentru a te caza în cămin, trebuie să achiți, iar locuri disponibile pentru toată lumea nu sunt. Pentru a închiria ceva, presupune cheltuieli și mai mari pe care majoritatea nu le pot acoperi”, continuă tânăra.
Tinerii au mai vorbit și despre dificultățile pe care le-au întâmpinat în cadrul examenelor din iarnă, care s-au petrecut în format fizic, fiind nevoiți să își scrie examenele timp de două ore, cu peste 40 de oameni în același auditoriu, purtând măștile. Totodată, tinerii și-au manifestat nemulțumirea în raport cu faptul că celelalte universități își susțin examenele online, comparativ cu ei.
„Mulți vin din zonele roșii, alții trebuie să traverseze vama din regiunea transnistreană, fiind supuși diferitor restricții, alții se îmbolnăvesc și nu pot fi prezenți și aceasta influențează situația academică, întrucât, având restanță, studenții de la buget trec la contract și pe nimeni nu interesează dacă au sau nu de unde să îl plătească. Nimeni nu trebuie neglijat. Și ei își plătesc contractele și au aceleași drepturi care sunt suprimate din cauza circumstanțelor”, spune o studentă.
Comunicând între ei, studenții au intrat în incinta universității și s-au îndreptat spre cabinetul rectorului USM, Igor Șarov, pentru a înainta solicitările.
Deși inițial, nici un reprezentant al administrației universității nu a ieșit să discute cu studenții, invocându-se faptul că ar fi într-o ședință. După circa 15 minute de așteptare, Igor Șarov i-a invitat pe protestatari în sala de discuții. Studenții, purtând măști, s-au așezat la un scaun distanță și au discutat cu rectorul.
Dezbaterea a fost purtată bilateral, invocându-se explicații și argumente atât din partea administrației, cât și din partea studenților.
„Dacă copiii merg la grădinițe, absolvenții susțin examenele în format fizic, care este raționamentul ca noi, USM, să nu organizăm examenele la fel, cu toate măsurile de rigoare?”, a întrebat Șarov.
Astfel, drept răspuns, tinerii au înaintat opinia lor la acest capitol, incluzând atât motivele prezente în petiție, cât și alte aspecte din perspectiva personală, mai umană a fiecăruia.
După circa jumătate de oră de discuții, Igor Șarov a anunțat că va convoca încă o ședință online, cu participarea decanilor, cu scopul de a revizui decizia luată anterior, anexată mai sus.
Ieșind din sala de discuții, o tânără a concluzionat: „Noi sperăm că vom fi auziți și că se va lua o decizie corectă în opinia majorității. Dacă nu ne facem auziți aici, vom fi auziți la nivel de țară”.
Astfel, câteva ore mai târziu, Universitatea de Stat din Moldova a făcut publică dispoziția conform căreia sesiunea ordinară de vară se va desfășura conform calendarului academic în format online.