Deși, în Republica Moldova există un cadrul legal, care asigură participarea cetățenească în procesul decizional și accesul la informațiile din cadrul activității autorităților publice, gradul de participare cetățenească în acest proces este unul sub limita minim necesară de funcționare a unui stat pe principiile democratice. De cele mai multe ori totul se limitează doar la publicare proiectelor decizie pe site-urile primăriilor. Astfel, deciziile de o importanță majoră pentru comunitate, care necesită audieri masive cu societatea, de regulă, se limitează la o mică dezbatere, la care participă tot funcționarii din cadrul aceleiași autorități.
Centrul de Resurse pentru Tineret DACIA din Soroca prin intermediul proiectului „PRO DEM”, pe care l-a implementat pe parcursul unui an, și-a propus să abiliteze Coaliția Locală a societății civile în vederea implicării active în procesul decizional din cadrul Primăriei municipiului Soroca.
Vezi mai jos mai multe detalii despre proiect.
În perioada anilor 2019-2021, programul „Dezvoltarea societății civile la nivel local în Republica Moldova”, finanțat de Uniunea Europeană și Fundația Konrad Adenauer, a oferit peste 100 de granturi în valoare de circa 3 milioane de euro. Scopul proiectului este să susțină organizațiile societății civile de nivel local în activitatea lor de promovare a principiilor Bunei Guvernări, de monitorizare a transparenței și a responsabilității instituțiilor publice, inclusiv în implementarea Acordului de Asociere RM-UE.
Partenerii de implementare ai proiectului „Dezvoltarea societății civile la nivel local în Republica Moldova” sunt: Asociația pentru Politică Externă (APE), Asociația pentru Democrație Participativă (ADEPT), Centrul Analitic Independent „Expert-Grup” și Asociația Obștească „Centrul European Pro-Europa din Comrat”.