Cititorul anului 2021. Mariana Harjevschi, despre concursul „Bătălia cărților” lansat de Biblioteca Municipală „B.P. Hasdeu”

2

Mariana Harjevschi este directoarea generală a Bibliotecii Municipale „B.P. Hasdeu”, manageră a celei mai mari rețele de biblioteci din municipiul Chișinău. În interviul de mai jos aceasta ne spune despre cum ar trebui de promovat cititul în rândul copiilor și al adolescenților, dar și ce concursuri lansează Biblioteca municipală „B.P. Hasdeu” pentru a-i interesa să citească mai multe cărți.

— Spuneți-ne cum este să fii în fruntea atâtor instituții și cu multiple resurse umane?

„Managementul unei instituții este onorabil, dar și mereu provocator, deloc relaxant. Schimbările fulminante, beneficiile efemere, sincopele tehnologice, competitorii, piețele fisurate – toate astea sunt provocări aduse de sec. 21, determinări de natură să testeze limitele unei instituții de cultură, precum este biblioteca. Dar așa cum managementul reprezintă capacitatea de a gestiona și impulsiona resurse umane, este echipa de bibliotecari și, desigur, cititorii bibliotecii, este esențial de a gândi și acționa strategic, dar și inovativ.”

— Se spune că „Dacă nu-ţi place să citești, înseamnă că n-ai găsit cartea potrivită.” J. K. Rowling. Cum se muncește într-o bibliotecă, pentru a-i face pe copii să citească și, respectiv, să găsească cartea potrivită?

„Noi, bibliotecarii, ne ghidăm de câteva legi ale biblioteconomiei, deși scrise acum 70 de ani de Shiyali Ramamrita Ranganathan, un bibliotecar și matematician indian: fiecărei cărți cititorul său și fiecărui cititor cartea sa. Aceasta presupune ca biblioteca să identifice și să ofere posibilitatea de a găsi și oferi spre lectură acele cărți pe care le dorește cititorul, dar și a le pune în timp util, aplicând metode și tehnici de lectură creative. Astfel, la Biblioteca Municipală suntem mereu în căutarea de noi forme interactive de servicii, programe de atragere la lectură: de la ore de lectură, seri și activități literare, spre concursuri, maratoane, hackathon, acțiuni în stil provocare sau evenimente în spațiile bibliotecii sau în aer liber etc.”

— Ce părere aveți, ca manageră, trebuie autoritățile locale să aloce suficiente resurse pentru a dota bibliotecile cu cele mai noi apariții editoriale în cele mai diverse domenii?

„ Autoritatea locală, conform Legii cu privire la biblioteci, aprobate în 2017, trebuie să asigure bibliotecile publice teritoriale cu spaţii, mijloace financiare necesare pentru întreţinerea edificiilor şi spaţiilor, inclusiv achiziţionarea şi conservarea resurselor informaţionale, dezvoltarea serviciilor de bibliotecă, dotarea cu echipamente şi tehnologii informaţionale, asigurarea securităţii, salarizarea şi formarea profesională continuă a personalului bibliotecii. Deci e o prioritate achiziționarea cărților, dezvoltarea colecţiilor de bibliotecă, care trebuie să consolideze colecţiile de bibliotecă și să le constituie în corespundere cu tipul bibliotecii, identitatea culturală şi lingvistică a comunităţii, interesele şi cerinţele utilizatorilor de bibliotecă şi includ diferite categorii de documente pe suport de hârtie sau în format digital.”

— Spuneți-ne despre istoria concursului de lectură Bătălia cărților, un concurs în parteneriat cu Biblioteca Județeană „Octavian Goga” din Cluj-Napoca, România. Ce v-a făcut să vă implicați în acest proiect internațional/să aduceți acest proiect în Republica Moldova?

„A fost o veste chiar bună pentru chișinăuieni. Noi, angajații Bibliotecii Municipale «B.P. Hasdeu», am îmbrățișat un proiect-concurs de lectură desfășurat în România, inițiat de către Biblioteca Județeană O. Goga din Cluj – Bătălia cărților. Ne-am dorit să avem parte de aceeași bucurie de a vedea mai mulți utilizatori fermecați de lectură, de același mister care îi domină atunci când petrec timpul cu cartea. Fascinați de impactul acestui proiect, am aderat, dorindu-ne să promovăm lectura pentru copiii și adolescenții care, alături de lectură, vor însuși o serie de competențe precum înțelegerea textelor literare, capacitatea de a reflecta asupra acestora, de a formula opinii, argumente și interpretări proprii vizavi de lecturi.”

— Cum e să aduci un întreg lot de carte nouă pentru acest concurs, în fiecare primăvară?

„Bineînțeles, acest concurs implică mai multe etape, iar una din cele mai responsabile este selectarea și întocmirea listelor a câte 10 titluri pentru fiecare categorie de vârstă. Această sarcină revine unui grup mixt de bibliotecari din Cluj și Chișinău, care selectează cu multă minuțiozitate și precauție fiecare titlu. Un aspect al acordului de colaborare dintre cele două biblioteci este includerea acelorași titluri (cu mici ajustări care deseori sunt influențate de lipsa sau epuizarea cărților din stocuri) în oferta concursului. Investiția financiară este consistentă, dar merituoasă. Circa 60-80 de exemplare de fiecare titlu sunt achiziționate pentru întreaga rețea, ceea ce constituie 139 000 de lei.”

— Care sunt condițiile concursului de lectură Bătălia cărților și cine poate participa? Câți cititori adună anual acest concurs?

„Înscrierea participanților se realizează la filialele Bibliotecii Municipale implicate în concurs sau în format digital la această adresă. Perioada de înscriere este valabilă pe toată durata de desfășurare a concursului. Fiecare participant trebuie să dețină un Card de acces la bibliotecă. Pentru a ajunge în semifinală, e necesar ca cititorii să citească toate cele 10 cărţi incluse în concurs, până în luna octombrie. Pe parcursul participării la concurs, fiecare participant va primi: un Carnet de lectură, în care va acorda puncte de la 1 la 5 pentru fiecare carte citită (1 – punctaj minim, 5 – punctaj maxim); o Fişă de lectură în care își va nota impresiile despre cartea citită. Participanţii pot să aleagă varianta Fişei de lectură în format digital, care poate fi accesată și completată pe AICI. Finala concursului are loc în lunile noiembrie-decembrie. Semifinaliștii sunt invitaţi la bibliotecă, unde li se explică scenariul Bătăliei cărţilor, modul în care trebuie să-şi susţină cărţile preferate. De regulă, semifinaliştii sunt însoţiţi de susţinători: colegi de clasă, profesori, părinţi. Finala cuprinde, dezbaterea Convinge-mă să citesc!, în cadrul căreia participanții susţin cartea preferată și are loc jurizarea şi festivitatea de premiere. Participantul care prezentă cel mai frumos şi argumentat cartea preferată şi răspunde cel mai bine la întrebări va deveni Cititorul anului. Cartea care se bucură de cele mai multe solicitări şi obţine cel mai mare punctaj din partea cititorilor devine Cartea anului. La fel biblioteca, oferă premii pentru cititorul exeget, cititorul creativ, cititorul proactiv. Prin discursurile lor, participanții dau dovadă de o bună artă oratorică, de o formă impecabilă de exprimare, de ținută scenică, concludență, consecutivitate, toate acestea formând rezultate și succese. E notabil faptul că o bună parte din participanți devin ambasadori adevărați ai cărților, fiind și concurenții edițiilor precedente, astfel manifestând perseverență și insistență.”

— Ce părere aveți despre promovarea cititului în Chișinău? Ce putem face la nivel municipal pentru a promova cititul?

„Bibliotecile publice reprezintă instituții importante de stimulare a lecturii, iar Biblioteca Municipală «B.P. Hasdeu» are deja o tradiție frumoasă de promovare pe această dimensiune, inițiind diverse servicii, programe, proiecte de lectură. Consider câteva componente iminente pentru a reuși: finanțare adecvată privind achiziția de carte, instruirea bibliotecarilor privind însușirea metodelor, formelor moderne și non-formale de promovare a lecturii și desigur parteneriatele cu instituțiile educaționale, dar și interacțiunea cu comunitatea. Titlul programului Chișinăul citește, tocmai semnifică potențialul, doleanța chișinăuienilor de a citi. Cred, în perspectiva care o va oferi aderarea la inițiativa globală, Orașe care învață, ce ne va propulsa să venim cu noi programe de lectură.

— Ce alte proiecte au fost demarate sau ne așteaptă în acest an la Biblioteca Municipală „B.P. Hasdeu”?

„Pentru 2021, Biblioteca Municipală «B.P. Hasdeu» va pune în aplicare soluțiile tehnologice inteligente deja create, dar și va investi în crearea și dezvoltarea resurselor electronice, ce vor susține îmbunătățirea calității în domeniul obținerii competențelor digitale ale adulților chișinăuieni. Dezvoltarea produselor, serviciilor informaționale cu suportul tehnologiei informației și comunicațiilor va stimula extinderea accesului și conectivității cu utilizatorii, va susține crearea și dezvoltarea conținutului digital și serviciilor electronice, ceea ce va susține creșterea potențialului chișinăuienilor de a utiliza avantajele oferite de sfera TIC. Totodată, biblioteca se va implica în organizarea evenimentelor dedicate celor 585 de ani de la prima atestare documentară a orașului Chișinău.”

— Ce cărți sunt incluse în programul „Chișinăul citește!”?

„«Chișinăul citește!» a devenit cel mai longeviv program de promovare a lecturii în rândul chișinăuienilor.

Cărțile din acest an sunt deosebite:
# Citirea a doua (nu ultima), autor Ioan Mînăscurtă (pentru adulți);
# Țipă cât poți, autor Moni Stănilă (pentru tineri);
# UF! : Ghid de conviețuire cu frații și surorile mai mici!, autor Ionela Hadârcă (pentru copii).”

Chișinăul citește o carte…

„Inițial, având denumirea de Chișinăul citește o carte, a fost lansat ca un proiect pilot pentru perioada estivală recomandat chișinăuienilor în 2004. Demonstrând că este unul promițător pentru chișinăuieni, programul a fost ajustat. Astfel, în 2006, având drept scop constituirea unei comunități de cititori prin promovarea scriitorilor autohtoni consacrați, a lucrărilor de înaltă ținută artistică și educarea gustului pentru lectură a chișinăuienilor de toate categoriile de vârstă, a fost extins și pentru copii, implementând în paralel Copii Chișinăului citesc o carte.

Desigur, aceasta a devenit prioritară când tocmai se vehiculează ideea că este abandonată lectura în favoarea petrecerii în fața ecranului televizorului, a calculatorului, a consolei de jocuri, a dispozitivelor MP3 sau a telefoanelor mobile etc. Ulterior, trasându-și un nou deziderat, Biblioteca Municipală «B.P. Hasdeu» a reușit să mențină entuziasmul pentru citit al adulților, astfel, în 2013 propunând distinct în continuare trei titluri de carte pentru adulți, adolescenți/preadolescenți, copii în cadrul unui singur program Chișinăul citește.

Programul a dat dovadă de durabilitate în timp, având un impact pentru un număr considerabil de cititori, contribuind la cunoașterea valorilor autohtone literare cu apariții editoriale de ultimă oră. Totul este să ne cultivăm dorința de cunoaștere prin exercițiul lecturii, ori de câte ori timpul liber ne-o permite – la bibliotecă, acasă, în parc. Iată, de ce acest program continuă să se desfășoare aici la Biblioteca Municipală «B.P. Hasdeu».”

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente