„Topirea rapidă a ghețarilor poate modifica axa Pământului.” Cercetătorii au ajuns la o descoperire neobișnuită

terra

Impactul omenirii asupra climei de pe Terra este atât de profund, încât timp de zeci de ani am modificat fără să știm axa Pământului, au anunțat oamenii de știință. În cadrul unui nou studiu, cercetătorii au analizat fenomenul „polilor rătăcitori”, în care polii magnetici de Nord și de Sud ai Pământului se plimbă pe suprafața planetei și se îndepărtează de pozițiile omologilor lor geografici.

„Topirea mai rapidă a gheții din cauza încălzirii globale a fost cea mai probabilă cauză a schimbării direcționale a polilor în anii 1990”, a explicat Shanshan Deng, cercetător coordonator de la Institutul de Științe Geografice și Resurse Naturale din China.

În cadrul noului studiu, Deng și colegii săi au analizat cât de mult au contribuit schimbările din depozitele de apă terestră (terrestrial water storage – TWS) la deplasarea polilor magnetici înregistrată în aceeași perioadă, scrie descoperă.ro.

În esență, depozitele de apă terestră includ schimbări ale nivelului apei de pe Pământ care rezultă în urmă topirii ghețarilor pe măsură ce lumea se încălzește.

Aceste schimbări sunt importante pentru că afectează distribuirea masei pe Terra, iar atunci când avem de-a face cu un obiect aflat în rotație modul în care masa sa este distribuită afectează la rândul său modul în care se rotește.

„Asta scoate la iveală o altă dovadă interesantă. Ne spune cât de puternică este schimbarea masei, atât de puternică încât poate modifica axa Pământului ”, a explicat Vincent Humphrey, om de știință climatolog de la Universitatea din Zurich, Elveția.

Potrivit estimărilor cercetătorilor, principalul factor declanșator al deplasării polilor magnetici observată în anii 1990 a fost topirea gheții din cauza schimbărilor climatice, potrivit Science Alert.

„Topirea mai rapidă a gheții din cauza încălzirii globale a fost cea mai probabilă cauză a schimbării direcționale din deplasarea polilor magnetici în anii 1990. Alte cauze posibile au fost consumul nesustenabil de apă subterană și alte activități antropogenice”, au dezvăluit oamenii de știință prin studiul lor.

Gradul de deplasare a axei de până acum este atât de subtil încât oamenii nu l-ar putea resimți în viața zilnică. Totuși, rezultatele indică un alt efect secundar alarmant al utilizării nesustenabile a resurselor Pământului de către om: rearanjări ale masei la scară planetară îndeajuns de semnificative încât să afecteze revoluțiile lumii în care trăim.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente