Edgar Bunea, tânărul care vrea să deschidă un miniteatru la Ungheni. Cum te poți alătura echipei sale

FB_IMG_1605905320209

Edgar Bunea are 24 ani și este originar din orașul Ungheni. A studiat Teatru și Artele Spectacolului la Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați, iar acum este student la Universitatea Națională de Arte „George Enescu” Iași, dar și actor la Teatrul de Artă Deva. Tânărul intenționează să deschidă un teatru în orașul Ungheni, un scop pe care și l-a propus de mai mult timp. A și început formarea echipei de actori ce vor beneficia de instruiri la nivel de începători în domeniul actoriei, ca mai apoi să înceapă pregătirea spectacolelor.

„Care este următorul pas important pe care-l voi face către viitorul meu?”

L-am întrebat pe Edgar mai multe despre pasiunea sa, dar și despre inițiativa de a crea un teatru la Ungheni.

„Cred că meseria m-a ales pe mine, pentru că am fost ghidat și sfătuit de un om căruia o să-i mulțumesc enorm toată viața. Mi-am dat seama că vreau să fac actorie, după câteva experiențe teatrale regizate de domnul Ion Coșeru, un om care a reușit să găsească în mine potențial și să îmi dea sfatul să depun la facultatea de teatru, pentru că am toate calitățile și mi-ar ieși de minune. Inițial nu am luat în serios ce mi-a spus. După o perioadă, după ce am susținut examenul de bacalaureat, mi-am pus întrebarea: «Ce fac cu viața mea?» și «Care este următorul pas important pe care-l voi face către viitorul meu?». Adică eu până atunci m-am mai gândit la varianta aceasta de a face teatru, doar că nu eram sută la sută sigur că voi face asta, însă când a venit momentul să iau o decizie, am ales teatru. Niciodată în viață nu o să-mi pară rău că am făcut această facultate, m-am schimbat din toate punctele de vedere, reușesc să studiez natura umană cu alți ochi și am învățat să prețuiesc viața.”

Primele roluri

Amintindu-și de primele roluri, Edgar ne spune acum că nu se simțea actor pe atunci. „Eram un adolescent care a venit la facultatea de teatru cu alte gânduri despre ce înseamnă teatru, însă cu timpul am conștientizat că fiecare zi petrecută la facultate mă maturizează și mă face să simt niște stări și emoții pe care până atunci poate încă nu le trăisem, sau poate le-am trăit, dar nu atât de profund și adevărat. Cu timpul, a început să-mi placă atât de mult că, în primul an, nu am avut nicio absență, am intrat în elanul acestui joc, pentru că noi de fapt ne jucăm pe scenă, doar că luăm jocul acesta în serios și ne dăm sufletul acolo.

Își amintește că primul rol jucat într-un teatru profesionist a fost o experiență plăcută, pentru că a lucrat cu primul său regizor Cosmin Crețu, un om pe care îl respectă pentru temelia pe care i-a fondat-o în suflet, lui dar și colegilor săi. 

Alți actori și profesori care i-au conturat inspirația sunt Toma Florin, Radu Horghidan și Elena Anghel-Horghidan. „M-au ajutat să mă găsesc pe mine, să mă dezvolt din toate punctele de vedere, le mulțumesc pentru că m-au ajutat să devin ceea ce sunt și ce voi fi în continuare.”

O școală de actorie și un miniteatru la Ungheni

Edgar ne-a spus că primul gând de a-și face o trupă de actori l-a avut după ce a absolvit, dar nu era conștient că încă nu avea atâta experiență și cunoștințe despre cum să formeze o trupă de actori și cum ar putea să îi ajute să se dezvolte în acest domeniu. „Anul trecut, când a început pandemia și cu toții am stat izolați unii de ceilalți, am avut o revelație și mi-am zis că acum este momentul să mă apuc de creat această trupă. A fost prima încercare, care din păcate a eșuat din mai multe puncte de vedere, și după un anumit timp, am conștientizat că nici atunci nu eram bine pregătit pentru acest pas important. Anul acesta, după o experiență puțin neplăcută pe care am avut-o la teatru, am conștientizat că cel mai bine o să mă simt la mine acasă făcând această meserie, chiar dacă nu voi fi eu cel care va juca pe scenă.”

Astfel, tânărul îi invită pe tinerii cu vârste între 16 și 18 ani din orașul Ungheni, curioși față de experiența teatrului, să se alăture trupei sale. Dacă ești interesat(ă), lasă-i un mesaj pe [email protected]. „Curaj, și ieși din zona ta de confort, pentru a deveni o versiune mai bună a ta”, îi îndeamnă Edgar pe tineri.

Curiozitatea este calitatea de bază

Edgar spune despre el că este un om curios. „Cred că curiozitatea este calitatea ce mă îndeamnă să încerc, să risc chiar, să fac un pas înainte sau în urmă, pentru că sunt într-o continuă căutare.

Recunoaște că pofta de căutare de artă se mai poate stinge, dar este o stare normală prin care poate trece orice, poți ajunge și în situații în care nu te înțelegi, de multe ori. „De multe ori simt că vreau să vorbesc cu cineva din jurul meu despre teatru, spectacole, dar din păcate nu ai mereu în preajmă oameni care sunt pasionați de teatru, de aceea actorii au nevoie de actori, sau cel puțin de oameni din acest domeniu, cred că asta ne mai poate ține în viață pofta și focul aprins pentru această meserie.”

Tânărul își dorește pe viitor să-și creeze propriul spectacol, o monodramă cu care să meargă la un festival într-o țară, sau într-un turneu prin teatrele din Moldova. 

„Să faceți ceea ce vă face fericiți, pentru că meseria pe care o avem nu trebuie să fie o povară pe care o cărăm zilnic. Mergeți la teatru, indiferent că este în Ungheni sau alte orașe în care există teatru, mergeți și culturalizați-vă, asta vă va da mai multă încredere în cunoștințele voastre și o să descoperiți câtă viață poate exista într-un spectacol de teatru.”

Autoare: Alina Zibrițchi

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente