Dacă te gândești să studiezi filologie la o universitate din Moldova, atunci aceste informații sunt pentru tine. Echipa #diez a organizat primul eveniment online din acest an al proiectului „Dacă rămân acasă, merg la…”, iar despre cum este să fii student la Facultatea de Litere, ce oportunități oferă domeniul, cum este pregătită piața muncii pentru o astfel de meserie, ce alternative îți oferă această profesie, dar și ce oferă piața muncii după absolvire ne-au povestit invitatele noastre: Adriana Cazacu, decana Facultății de Litere a Universității de Stat din Moldova, Radmila Popovici, poetă, scriitoare și textieră din Republica Moldova, și Iuliana Zaporojan, studentă.
Primul lucru pe care trebuie să-l cunoști, potrivit Adrianei Cazacu, decana Facultății de Litere din cadrul Universității de Stat din Moldova, este că specialitatea Litere cuprinde în mare parte discipline din ciclul lingvistic acolo unde se studiază toate compartimentele limbii române și ciclul literar, unde studenții fac cunoștință cu literatura română în evoluție, precum și cu literatura comparată.
„Când am venit pentru prima dată la facultate, nu-mi imaginam ce înseamnă să nu studiezi deloc matematică, așa cum se făcea, de exemplu, la liceu. Cred că, atunci când tinerii sunt în preajma unei facultăți, ei trebuie să-și ascute în primul rând inima sau să-și autoevalueze potențialul. De exemplu, eu știam că uite, aici sunt bună, dar în cealaltă parte mai puțin, respectiv eu am ales să fac ceea ce puteam să fac cel mai bine și așa am putut să studiez cu ușurință în toți anii de facultate. Pentru că, odată ce aplici la Facultatea de Litere, trebuie să ai o predispoziție către domeniul științelor umanistice, asta înseamnă limbi, literaturi, istorie și filosofie”, ne-a povestit în debutul live-ului decana facultății de Litere, Adriana Cazacu.
De asemenea, Facultatea de Litere predispune de programe de limbi străine, care se axează pe două domenii de studii: filologie, unde se studiază traducere și interpretare, și științe ale educației, unde tinerii aplică pentru a avea o carieră în domeniul învățământului.
Iar pe lângă toate aceste discipline fundamentale, doamna Cazacu spune că, la Facultatea de Litere, tinerii pot studia și anumite cursuri pe care și le pot alege singuri la compartimentul materiilor opționale de studiu.
Iar despre cum se întâmplă lucrurile în practică, chiar de pe băncile studențești, ne-a relatat Iuliana Zaporojan, care este studentă în ultimul an de facultate la Litere, în cadrul evenimentului. Dânsa spune că lucrurile se întâmplă foarte dinamic și versatil, iar mai mult decât atât, atunci când tinerii vor să se integreze în anumite organizații studențești, în programe sau în voluntariat, sunt absolut liberi și bineveniți să facă acest lucru.
„Din primul an, m-am implicat activ în activitățile care mi s-au propus. Așadar, în paralel cu studiile pe care le aveam, mi-am găsit timp pentru toate evenimentele, fiindcă eu eram o fire mai introvertită, nu puteam vorbi unui public larg, iar implicarea în multitudinea de activități pe care le-am avut la universitate mi-a oferit posibilitatea atât sa-mi dezvolt capacitățile comunicative, cât să mă formez ca individualitate”, ne-a relatat entuziasmată Iuliana.
O bună cunoaștere a limbii române, a literaturii române, a unei limbi străine le oferă studenților și absolvenților multiple oferte de angajare. De exemplu, în ultima perioadă, suntem deseori telefonați ca să recomandăm studenți care scriu bine, pentru că se solicită persoane la funcția de copywriter.
Poeta Radmila Popovici, și ea absolventă a Facultății de Litere, USM, încă din timpul studenției a avut mai multe joburi la care punea în practică cele învățate la facultate, fie că e vorba de traduceri, acolo unde era nevoie de limba rusă sau engleză, fie că de texte scrise și redactate bine.
După absolvire, a lucrat la o companie aviatică, iar cerința de angajare a fost să cunoască foarte bine limbile română, rusă, engleză, inclusiv să cunoască gramatica și să poată comunica cu publicul, dar totodată scria și texte pentru muzică.
„Lucrurile se pot combina și nu e o problemă dacă faci altceva. Întotdeauna cunoștințele acumulate o să-ți fie de folos, de aceea cu o mână vindeam bilete la avion, iar cu alta scriam texte pentru cântece și lucrurile foarte bine se pupau”, le-a povestit tinerilor Radmila Popovici.
Iar unul dintre îndemnurile Radmilei Popovici către viitorii studenți a fost să învețe ceea ce le place, pentru că s-ar putea la un moment dat pe parcursul vieții ca „acel ce-ți place” să le fie de mare folos.
AICI găsești tot ce trebuie să știi dacă vrei să faci o facultate de Litere în Moldova!
Proiectul „Dacă rămân acasă, merg la…” este realizat în parteneriat cu Moldova Agroindbank și Educație Online.