Guvernul va aloca peste 20 000 de euro avocaților care apără interesele țării la Stockholm în cazul concesionării aeroportului

aeroport_2

Executivul Republicii Moldova va aloca peste 20 000 de euro biroului de avocați „Buruiană & Partners” care apără interesele Republicii Moldova la Stockholm în cazul concesionării Aeroportului Chișinău.

În acest sens, cabinetul de miniștri a aprobat un proiect de hotărâre prin care Agenția Proprietății Publice alocă din fondul de rezervă al guvernului, suma echivalentă în lei a 19 700 de euro pentru plata serviciilor de expertiză, a martorilor, precum și suma echivalentă în lei a 1 075 de euro pentru plata serviciilor de stenografiere, propuse de Biroul Asociat de Avocați „Buruiană & Partners” în procesul de apărare a intereselor statului în cauza de arbitraj investițional internațional Komaksavia Airport Invest LTD împotriva Republicii Moldova.

Menționăm că, în data de 20 mai 2020, Komaksavia Airport Invest Ltd (entitate juridică din Republica Cipru), care deţine 95 % din cota parte a SC „Avia Invest” SRL, a înregistrat la Institutul de Arbitraj al Camerei de Comerţ din Stockholm o cerere împotriva Republicii Moldova pentru pretinsa încălcare a dispoziţiilor articolului 2 (promovarea și protejarea investițiilor) și ale articolului 4 (exproprierea) ale Acordului între Guvernul Republicii Moldova şi Guvernul Republicii Cipru privind promovarea și protejarea reciprocă a investițiilor.

Concursul de selectare a avocaților care urmau să reprezinte interesele Republicii Moldova în procedura de arbitraj a fost organizat încă în luna iunie 2020. Atunci au fost depuse 18 oferte, iar sumele cerute erau între 175 000 și 3,6 milioane de euro. Cea mai mică sumă a fost solicitată de BAA Buruiana & Partners. Avocații au cerut un onorariu total de 175 000 de euro, plus costuri şi cheltuieli aferente de 10 000 de euro. Totuși, Ministerul Justiției a anulat acel concurs și a organizat unul repetat, selectând drept câștigător BAA Buruiana & Partners.

 

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente