Navalnîi, la prima apariție în instanță după greva foamei: „M-am uitat la mine. Sunt doar un schelet groaznic”

NDI3ZWQwNzg2YjE0NmFkYjNiMmE3MzZlY2VmMzE1MTk=.thumb
Foto:Profimedia Images

Principalul opozant al Kremlinlui, Aleksei Navalnîi, aflat în închisoare, a apărut pentru prima dată în fața instanței după ce a ieșit din greva foamei. El și-a exprimat din nou opoziția față de președintele rus Vladimir Putin, relatează CNN, notează Digi24.

Navalnîi, care în transmisiunea video a apărut vizibil slăbit și cu capul ras, a intrat în greva foamei la sfârșitul lunii trecute, în semn de protest față de condițiile de detenție, întrucât conducerea penitenciarului îi refuzase accesul la asistență medicală adecvată. A renunțat la acest protest săptămâna trecută, după ce a primit îngrijiri medicale.

În transmisiunea video de joi, el a vorbit cu soția lui, Iulia Navalnîi, care era prezentă fizic în instanță și i-a dat detalii despre greutatea sa. El a spus că i s-a permis să facă o baie pentru a arăta „decent” la audiere.

„M-am uitat la mine. Sunt doar un schelet groaznic. Ultima dată când am avut 72 de kilograme eram probabil în clasa a șaptea”, a spus el.

În declarația sa în fața instanței, Navalnîi a lansat o tiradă împotriva lui Putin făcând aluzie la povestea pentru copii „Hainele noi ale împăratului”.

„Aș vrea să spun că împăratul vostru este gol și că nu doar un băiețel spune asta, sunt acum milioane de oameni. Este destul de evident. Douăzeci de ani de conducere incompetentă au adus aici: îi cade coroana de pe urechi”, a spus Navalnîi despre Putin, referindu-se și la protestele antiguvernamentale masive din Rusia.

„Împăratul vostru gol vrea să conducă până la capăt, nu îi pasă de țară, s-a agățat de putere și vrea să conducă la nesfârșit”, a spus el.

Cunoscut pentru anchetele sale anticorupție ce vizau elita politică rusă, Aleksei Navalnîi s-a simțit rău pe 20 august, anul trecut, în timp ce se întorcea cu o cursă aviatică din orașul siberian Tomsk spre Moscova și a fost internat de urgență la Omsk, un alt oraș din Siberia, înainte de a fi evacuat spre Berlin după dispute îndelungate între susținătorii săi și medicii ruși. Mai multe laboratoare occidentale au confirmat că Navalnîi a fost otrăvit cu un agent neurotoxic din clasa Noviciok.

Aleksei Navalnîi a fost arestat în seara zilei de 17 ianuarie 2021 la revenirea în Rusia, pe un aeroport moscovit și a fost condamnat la închisoare pentru că ar fi încălcat condițiile eliberării condiționate.

Audierea de joi a avut loc după ce procurorii au înghețat activitățile mișcării politice a lui Navalnîi în toată țara și plănuiesc să o desemneze drept „organizație extremistă” pentru a o putea interzice complet. Membrii Fundației Anticorupție sunt amenințați cu pedepse cu închisoarea.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Ilinca Televca
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente