„Consumul excesiv de ouă poate dezvolta diabetul zaharat sau poate provoca alergii.” Cum ne protejăm sănătatea de sărbătorile pascale

un-moldovean-mananca-peste-200-de-oua-pe-an-spune-biroul-national-de-statistica-149064-1587286149
Foto: ea.md

În acest weekend, vom sărbători Paștele. Ca de obicei, ouăle și cozonacul sfințit nu vor lipsi de pe masa credincioșilor. În multe cazuri, produsele puse pe masă sunt în exces, iar apoi sunt aruncate. Fierbem ouă într-un număr mare, le vopsim și apoi le aruncăm, pentru că nu se consumă. În acest articol, ne vom referi la ouă, iar nutriționista Luminița Suveica ne spune că se recomandă de consumat maximum două ouă la o masă, astfel încât să nu ne creăm probleme de sănătate. Luând în considerație acest număr, putem pregăti un număr limitat de ouă vopsite, astfel încât să nu le aruncăm.

Iată ce ne spune Luminița Suveică despre cantitatea recomandată de consum de ouă: „Specialiștii recomandă de consumat nu mai mult de două ouă la o masă sau trei ouă pe zi. Dacă dorim să mâncăm mai multe ouă, atunci le putem înlocui cu cele de prepeliță, deoarece sunt de două ori mai mici decât ouăle de găină si au o valoare nutrițională de patru ori mai mare. Beneficiile oului este în valoarea sa nutritivă, deoarece conține – pe lângă proteine și grăsimi și vitamine, cum sunt vitamina A, grupul de vitamine B, D, E, foarte importante – mineralele: seleniu, calciu, fosfor, zinc și acid folic, dar și acizi grași, precum Omega-3.

Potrivit specialistei: „Oul nu influențează negativ asupra colesterolului, acesta fiind un mit. Ouăle pot fi consumate de două-trei ori pe săptămână, însă orice exces nu este benefic, în totul trebuie să existe echilibru. Ca alte produse, pot dezvolta diabet zaharat de tip 2, pot provoca alergii, sau indigestii”.

Ca să nu suferim de vreo intoxicație în urma consumului de ouă, Luminița Suveica ne recomandă să examinăm produsul înainte de a-l fierbe, ulterior să-l mâncăm. „Cea mai ușoară metodă este de a pune oul crud în apă, iar dară el se scufundă, atunci este proaspăt. De asemenea, ouăle trebuie procurate din locuri autorizate și pe fiecare ou să fie ștampila cu data expirării. După fierbere, oul trebuie să aibă aspectul obișnuit, cu miros obișnuit, fără să prezinte mirosuri neplăcute.”

Acum, haideți să aflăm care este termenul de valabilitate al ouălor fierte. „Ouăle fierte cu gălbenușul tare se păstrează în frigider până la șapte zile, la o temperatură cuprinsă între +2 și +4 grade Celsius, iar ouăle fierte fără coajă trebuie mâncate în aceiași zi. Pe masă, ouăle fierte nu pot fi păstrate mai mult de 12 ore.”

Luminița Suveica ne spune și care sunt consecințele consumului excesiv al ouălor. „Cele mai des întâlnite sunt intoxicațiile alimentare și salmoneloza (n.r. este infecția cu bacterii din specia Salmonella, un gen de bacterie patogenă intestinală, care cauzează unele boli infecțioase), la care simptomele apar după 12-48 de ore după ce ne-am intoxicat. Simptoamele de intoxicație sunt greața, voma, diareea, febra, cefaleea, frisoanele, slăbiciunea generală. În aceste cazuri, se fac spălaturi gastrice, se dau cât mai multe lichide (apă, ceai de mușețel) și se solicită asistența medicală de urgență.”

La final, specialista ne recomandă cu ce tipuri de vopsea să colorăm ouăle se sărbătoare. „Este cel mai bine de vopsit ouăle cu vopsea din categoria 0 sau 1, pentru că, de obicei, această vopsea nu pătrunde în coajă. Dar cel mai bine este să le vopsim natural, cu suc de sfeclă, de afine, cu coji de ceapă, ceai, cafea etc.”

În anul 2019, un moldovean consuma în medie 205 ouă sau 17-18 ouă pe lună. În același an, în Republica Moldova au fost produse 674 de milioane de ouă.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente