Vicepreședintele Parlamentului, Mihai Popșoi, spune că 4 iulie este data cea mai proximă de organizare a alegerilor parlamentare anticipate. Potrivit lui, scrutinul trebuie organizat cât mai curând posibil pentru a nu rata deblocarea banilor din exterior, situație examinată de către instituțiile financiare externe în luna septembrie. De cealaltă parte, vicepreședintele Parlamentului, Alexandru Slusari, se arată sceptic în privința învestirii unui guvern într-un timp atât de scurt și spune că anul 2021 este unul pierdut din punct de vedere financiar.
Potrivit vicepreședintelui Parlamentului, Mihai Popșoi, dacă instituirea stării de urgență va fi declarată neconstituțională, președinta Maia Sandu va semna cât mai curând decretul de dizolvare a parlamentului, astfel încât alegerile să fie organizate în una iulie, menționează IPN.
„Sunt sigur că vom reuși să avem un guvern până în luna august, pentru că în luna septembrie este data limită când banii de la UE și FMI mai pot fi contractați. Vom reuși să aducem acești bani și să oferim cetățenilor sprijin de care nu au avut parte pe toată durata pandemiei. 4 iulie este cea mai proximă dată când ar putea avea loc alegerile anticipate. Este cert: cu cât alegerile au loc mai repede, cu atât mai repede ajungem la normalitate și stabilitate ”, a spus Mihai Popșoi.
De cealaltă parte, reprezentantul Platformei DA Alexandru Slusari spune că alegerile trebuie să aibă loc cât mai curând posibil pentru că în lipsa unui executiv plenipotențiar, care să negocieze credite din exterior, țara riscă să intre în faliment.
„În 2021 este un an pierdut sub aspectul deblocării asistenței externe. Eu nu cred în miracole și în faptul că după 10 zile de la alegeri va fi votat un guvern. Acum sunt votate multe legi cu puternic impact bugetar, situația bugetară este critică. Este blocat deja procesul de subvenționare în agricultură pentru că nu sunt bani. Din informațiile pe care le am de la Ministerul Finanțelor, din 1 iunie intrăm în regim de achitare doar a salariilor și pensiilor. Din această perspectivă avem nevoie cât mai repede de un guvern”, a spus vicepreședintele parlamentului, Alexandru Slusari.
Potrivit Codului Electoral, alegerile parlamentare anticipate pot fi organizate după cel puțin 60 de zile de la data dizolvării Parlamentului, dar nu mai târziu de 3 luni de la data dizolvării.