Rusia cere UE și SUA să se abțină de la implicarea în treburile interne ale Republicii Moldova

Jmhhc2g9Y2MwZTZhZTMxYTg1NDAzMmNhNzNhODg5ZjUxNzU3OWE=.thumb

Rusia constată un amestec direct al SUA şi UE în afacerile interne ale Republicii Moldova şi le îndeamnă să se abţină de la aceasta, a declarat luni purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe rus, Maria Zaharova, citată de agenţia de presă oficială TASS, într-un comentariu legat de ceea ce experţii au calificat drept un „puci anticonstituţional” la Chişinău din partea majorităţii parlamentare create în jurul socialiştilor.

Într-un comentariu al Ministerului Afacerilor Externe din Rusia, se menționează că, săptămâna trecută, oficialii occidentali și-au continuat încercările de a se amesteca în treburile interne ale Republicii Moldova. Motivul a fost adoptarea de către Parlamentul Moldovei, la 23 aprilie, a Declarației cu privire la recunoașterea caracterului captiv al Curții Constituționale, în care deputații și-au exprimat dezacordul cu decizia Curții privind existența condițiilor pentru dizolvarea Parlamentului. Un alt motiv a fost anularea de către parlamentari a deciziei din 2019 privind numirea actualului președinte al Curții Constituționale, informează IPN.

„Ministerul rus de Externe a atras în mod repetat atenţia asupra amestecului direct al Statelor Unite şi Uniunii Europene în procesele politice interne ale Republicii Moldova, a implicării lor politice clare, ceea ce duce la o polarizare şi mai mare a societăţii moldovene”, a afirmat reprezentanta diplomaţiei ruse, Maria Zaharova.

„Îi chemăm din nou pe colegii noştri din Statele Unite şi Uniunea Europeana să se abţină de la a interfera în afacerile interne ale Republicii Moldova şi să nu-şi depăşească normele de etică diplomatică”, a subliniat aceasta.

Potrivit acesteia, ţările occidentale au avut din nou încercări de „ingerinţă” săptămâna trecută, după ce Parlamentul de la Chişinău a adoptat, la 23 aprilie, o declaraţie cu privire la „capturarea” Curţii Constituţionale a Republicii Moldova. În această declarație, deputaţii şi-au exprimat dezacordul față de decizia instanței supreme care constatase îndeplinirea condiţiilor pentru dizolvarea legislativului și au anulat decizia lor din 2019 de numire a actualului preşedinte al Curţii Constituţionale.

În comentariu se mai arată că președintele Consiliului European Charles Michel și înaltul reprezentant al UE pentru afaceri externe și politica de securitate Joseph Borrell și-au exprimat „îngrijorarea” în legătură cu aceste decizii imediat după adoptarea lor, văzând în ele „un atac asupra independenței Curții Constituționale” și asupra „ordinii constituționale” în Moldova, care este o republică parlamentară. Șeful delegației UE în Moldova, Peter Mikhalko, ambasadorul SUA, Derek Hogan, precum și ambasadele mai multor state membre ale UE în Moldova, inclusiv România și Olanda, nu au rămas deoparte.

Potrivit Ministerului Afacerilor Externe din Rusia, în mod semnificativ, în timp ce solicită Parlamentului Republicii să respecte deciziile Curții Constituționale, reprezentanții SUA și UE par să refuze să arate același respect față de acțiunile legislatorilor moldoveni. „O astfel de selectivitate în evaluări confirmă încă o dată că vectorul geopolitic al Chișinăului este mai important pentru ei decât „valorile democratice” pentru care se pronunță”, se menționează în comunicat.

 

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente