Ziua Drapelului de stat este sărbătorită la 27 aprilie. Potrivit legii, Drapelul de stat „este un simbol oficial major al suveranității și independenței Republicii Moldova.” La ceremoniile de arborare a Drapelului de Stat cu prilejul solemnităților, asistența este obligată să stea în picioare, bărbații îl vor onora, Cetățenii Republicii Moldova și cetățenii străini care se află pe teritoriul statului au obligația de a respecta Drapelul de stat.
Șefa statului a menționat că, acum 31 de ani, deputații Parlamentului Independenței adoptau tricolorul cu stemă ca noul drapel al țării. După declararea independenței, acest drapel a devenit unul din simbolurile oficiale ale statului Republica Moldova, alături de stemă și imn.
„Ziua Drapelului de Stat este o bună ocazie de a reflecta asupra valorilor noastre și a configura viitorul comun pe care dorim să-l construim în această țară. Dorința de a trăi pașnic, munca pentru o viață prosperă și aspirația pentru dreptate a oamenilor din Republica Moldova ne unesc, indiferent de opțiunile politice, de apartenența etnică sau religioasă, de limba vorbită. Vom face tot ce ne stă în puteri pentru ca toți cetățenii Republicii Moldova – purtătorii suveranității – să-și construiască o viață pașnică și prosperă, trăită cu demnitate, în țara lor”, a scris într-o postare Maia Sandu.
Și premierul interimar, Aureliu Ciocoi, a transmis un mesaj cu prilejul Zilei Drapelului de Stat.
„Arborat cu multă cinste pe edificiile de stat din republică, de la Naslavcea până la Giurgiulești, de la Criva până la Palanca, pe teritoriul ambasadelor și consulatelor Republicii Moldova peste hotare, faldurile tricolorului ne amintesc despre memoria colectivă a trecutului, depășirea provocărilor prezentului și aspirațiile noastre de viitor în marea familie a țărilor europene”, a notat premierul.
Potrivit lui, având ca pilon democrația, statul de drept, protejarea și respectarea drepturilor fundamentale ale cetățenilor, drapelul de stat este un mesager al suveranității și independenței Republicii Moldova, fiind purtat prin lume cu multă demnitate de către numeroșii conaționali plecați în străinătate, oferind un sentiment de mândrie și de apartenență la țară și la valorile naționale, menționează IPN.
Parlamentul a marcat sărbătoarea printr-o acțiune simbolică de omagiere a drapelului de stat, instituit oficial pe 27 aprilie 1990 de către deputații primului Parlament al Republicii Moldova. De dimineață, deputații și angajații Secretariatului legislativului au fost întâmpinați la intrare cu stegulețe și cu alte atribute ale simbolisticii de stat. Imagini cu drapelul și stema Republicii Moldova au fost proiectate pe ecranele din holurile instituției legislative.