„A fost odată o plantă cultivată în ghiveci…” – așa probabil ar începe istoria, deși nu cunoaștem cine a fost prima persoană care a scos planta din pământ, a pus-o în ghiveci și a adus-o în casă. În ce privește civilizația umană, plantele de interior sunt un fenomen destul de recent. Ca specie, am fost și rămânem în continuare fascinați de natură, însă plantele de interior nu au fost întotdeauna accesibile și omniprezente, ba dimpotrivă, pe timpuri doar elitele și cei mai bogați se bucurau de ele. Povestea modului în care au ajuns în interior e una complexă și implică un șir de evenimente istorice. Să facem, deci, o plimbare în trecut pentru a afla istoria plantelor de apartament și cum au ajuns acolo unde sunt astăzi.
Domesticirea plantelor (10 000 î.e.n) – un pas important pentru civilizație
Oamenii din perioada neolitică timpurie au început domesticirea culturilor. A fost un proces incredibil de lent, în care de-a lungul generațiilor au fost favorizate plante care aveau trăsături favorabile cultivării și consumului. Domesticirea plantelor a permis oamenilor să se mute din așezările de vânători-culegători în orașe și orașe permanente. Plantele într-adevăr au fost un factor major în crearea civilizației umane.
Grădinile suspendate din Babilon (600 î.en.) – cultivarea plantelor pentru motive estetice
Probabil una dintre cele mai vechi înregistrări de posedare a plantelor pur pentru frumusețea lor a fost pornită de regele Babilonului, Nabucodonosor al II-lea, care a delegat pentru soția sa, Regina Amytis, construirea grădinilor cu etaje masive suspendate de palmieri, cedri, copaci de curmale și flori parfumate.
Plantele ca simbol al luxului în civilizațiile mediteraneene ( 400-500 î.e.n.)
Egiptenii bogați, grecii și romanii, conform documentărilor, păstrau plante pe proprietățile lor extinse. Pentru prima oară, în această perioadă, plantele au fost folosite pe post de decor interior. Familiile înstărite care aveau moșii mari foloseau trandafiri, cimbru și zambile pentru a-și amenaja curțile și pervazurile. În timp ce grecii și egiptenii preferau să folosească ghivece de teracotă, romanii au fost cei care au decis în favoarea texturilor mai delicate ca marmura. Când aceste imperii au căzut, a urmat o pauză de 1000 de ani în care plantele de interior au ieșit din modă în Europa, fiind folosite doar în alimentație și pe post de condimente.
Grădini miniaturale sau arta Bonsaiului a (100-400 î.e.n)
Arta Bonsaiului a apărut mai întâi în China și a fost printre primele forme de grădinărit în miniatură. Aceste afișaje imită un copac sau o pădure de dimensiuni mari în miniatură. Butașii sau răsadurile lemnoase sunt plasate într-un recipient superficial și cu tăiere constantă a frunzelor și a rădăcinilor.
Renașterea în Europa
Plantele de apartament au devenit din nou la modă în timpul Renașterii europene. După Cristofor Columb și explorările sale, europenii au început colonizarea globului. Au adus cu ei exemplare botanice din America, Africa, Asia și Oceania. Cei mai bogați europeni au început să crească plante exotice și tropicale în orangerii (sere elaborate timpurii), ceea ce a permis cultivarea citricelor în climă mai rece. Pe măsură ce un număr tot mai mare de plante tropicale și subtropicale au fost importate de pe tot globul, moda plantelor de apartament a atins apogeul.
Plantele în epoca Victoriană
Epoca victoriană a văzut prima utilizare a plantelor de apartament de către clasa de mijloc. Pentru prima dată în Europa, la începutul secolului al XIX-lea, oamenii și-au putut încălzi casele. Acest progres a permis, din punct de vedere arhitectural, plafoane mai înalte, mai multe etaje și ferestre mai mari. Astfel, casele au devenit mai luminoase și mai calde și, prin urmare, mult mai ospitaliere pentru cultivarea plantelor în interior.
Era modernă – proliferarea plantelor de interior
Plantele de apartament au devenit accesibile pe scară largă numai după cel de-al doilea război mondial. Plantele rezistente au fost folosite pentru a înviora locurile de muncă deseori sterile. De la locul de muncă, aceste plante au migrat în mod natural spre case. Astăzi, tehnicile moderne de înmulțire și reproducere au crescut mult diversitatea plantelor de interior, reducând în același timp costul achiziționării. Marele moment a venit în anii 1980, când plantele nu au mai fost apreciate doar ca decor, ci ca o sursă de sănătate! Până atunci, exista o stigmatizare ciudată conform căreia plantele de apartament ar fi fost dăunătoare, pe motiv că ar putea atrage dăunători și praf în casă. Însă când NASA și-a lansat cercetarea demonstrând că plantele sunt absolut benefice pentru sănătatea noastră, acestea au început să zboare de pe rafturi.
În zilele noastre
În zilele noastre, plantele de interior nu mai sunt un simbol al bogăției, ci un simbol al frumuseții, al sănătății și al vieții curate. Oare ce păstrează următorul deceniu și generațiile viitoare pentru plantele de interior? Numai timpul ne va spune. Dar fiind în continuare fascinați și dependenți de natură, știm un singur lucru: plantele nu vor pleca nicăieri!
Din 2017, Floral Soul aduce natura în case și oficii. Pentru orice întrebări, echipa este la dispoziția ta atât online, cât și la Orangeria de pe strada M. Kogălniceanu, 54.