COVID-19: cum va influența pandemia nivelul mondial al sărăciei, conform pronosticurilor Băncii Mondiale

extreme_poverty_creditde_visu_shutterstock
Foto:euractiv.com

Două decenii de progrese în reducerea sărăciei mondiale, a cărei combatere este și unul dintre cele 17 obiective de dezvoltare durabilă, au fost ruinate de impactul pandemiei de COVID-19, de amplificarea problemei climatice și de creșterea datoriilor internaționale. Astfel, The Guardian a realizat un studiu prin care arată modul în care pandemia va afecta nivelul sărăciei în toată lumea.

În contextul avertizării Băncii Mondiale despre o creștere cu adevărat fără precedent a nivelurilor de sărăcie în acest an, experții continuă să vorbească despre crizele din educație și din domeniul ocupării forței de muncă, care vor fi resimțite în anii următori. Astfel, Banca Mondială și-a actualizat, în luna ianuarie, prognoza pentru numărul de oameni săraci în acest an.

The Guardian a realizat și un grafic pentru a demonstra pronosticul în ceea ce ține de nivelul sărăciei în 2020, în raport cu impactul pandemiei asupra acesteia.

Sărăcia globală a trecut printr-un declin spectaculos începând cu anii 1960, când aproximativ 80 % din populația lumii trăia în sărăcie extremă. Astăzi, acest număr a fost redus la aproape 10 %, sute de milioane de oameni fiind supuși unor condiții de trai mai bune. Se estimează că numărul va crește în anul următor. Experții au observat o creștere îngrijorătoare a numărului de persoane care trăiesc cu mai puțin de 3,20 USD (2,31 GBP sau 57,52 MDL) pe zi între iunie anul trecut și ianuarie 2021.

În ultimele luni, criza în creștere a fost semnalată în mai multe rapoarte care analizează indicatori de la rata abandonului școlar în educație în țările în curs de dezvoltare, până la scăderea salariilor și creșterea șomajului, în mare parte cauzată de pandemie, care a închis multe afaceri, școli, frontiere și, respectiv, a lovit economia globală. De asemenea, Organizația Internațională a Muncii a declarat că lucrătorii globali au pierdut 3,7 miliarde de dolari în câștiguri în timpul pandemiei.

În raportul anual privind salariile globale, emis la sfârșitul anului trecut, Organizația Internațională a Muncii a raportat că salariile au scăzut sau au crescut mai lent în primele șase luni ale anului 2020 și a avertizat că criza COVID-19 „va provoca o presiune descendentă masivă privind salariile în viitorul apropiat ”.

Raportul a avertizat că, deși în o treime dintre țările în care salariile medii păreau să fi crescut, „acest lucru a fost în mare parte rezultatul unui număr substanțial de lucrători cu salarii mai mici care și-au pierdut locurile de muncă și, prin urmare, au afectat media”. Dar efectele pe termen lung și mai puțin vizibile sunt cele care îi influențează negativ pe mulți, nu în ultimul rând pe cei din domeniul educației.

În același timp, aproximativ 120 de milioane de oameni vor putea ajunge la un nivel de trai de sub 1,90 $ pe zi, în special în Sudul Asiei. Pentru a citi studiul The Guardian în întregime, accesați acest link.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente