Un profesor din Hong Kong a dezvoltat un program educaţional care foloseşte roboţi sociali pentru a-i ajuta pe copiii cu autism să îşi îmbunătăţească abilităţile de comunicare şi comportamentul, în cadrul unei iniţiative care a fost adoptată de grupuri nonprofit şi şcoli.
Intitulat Robot for Autism Behavioral Intervention (RABI), programul este conceput pentru persoane cu autism cu vârste cuprinse între 3 ani şi 18 ani şi îşi propune să le ajute să fie mai sociali şi să facă faţă unor situaţii diverse, precum conflictele şi hărţuirea, informează Reuters, citat de AGERPRES.
Peste 1 200 de copii au utilizat acest program de la lansarea sa în 2015, a declarat pentru Reuters Catherine So, profesor asociat de psihologie educaţională la Universitatea Chineză din Hong Kong.
„Persoanele cu autism manifestă o motivaţie redusă de a interacţiona cu alţii şi o hipersensibilitate la lumea din jur”, a spus ea. „Aşadar, folosim roboţii sociali pentru a-i învăţa abilităţi sociale în vederea reducerii anxietăţii”, a explicat So.
Roboţii îi implică pe copii cu jocuri de rol şi interacţiuni verbale. La o clasă tipică participă doi roboţi mici, care simulează scenarii sociale, ajutându-i pe copii să observe diferenţa dintre comportamentul adecvat şi cel inacceptabil.
Muse Wong, în vârstă de 41 de ani, a declarat că fiica sa de 5 ani este înscrisă în program de şapte luni, iar abilităţile sale sociale şi de comunicare s-au îmbunătăţit considerabil. „A început să aibă un anumit grad de viaţă socială”, a explicat Wong.
După ce interacţionează cu roboţii, copiii sunt încurajaţi să îşi testeze abilităţile sociale cu un profesor.
Peste douăzeci de grupuri nonprofit finanţate de autorităţile guvernamentale şi de şcolile publice din Hong Kong şi Macau au adoptat acest program.
Se speră că acest proiect va contribui la combaterea excluderii sociale. „Credem că RABI îi poate ajuta pe copiii cu autism să îşi îmbunătăţească abilităţile sociale şi comportamentale care, la rândul lor, le vor îmbunătăţi calitatea vieţii”, a declarat ea.