Discursul de miercuri al președintelui rus Vladimir Putin despre starea națiunii s-a concentrat aproape exclusiv pe probleme interne – starea economică precară a țării și nivelul de trai scăzut -, promițând ajutoare în bani pentru fiecare copil de vârstă școlară și pentru femeile însărcinate.
Promisiunile lui Putin vin cu doar câteva luni înainte de alegerile pentru Duma de Stat, în condițiile în care partidul de guvernământ, Rusia Unită, se află la cel mai scăzut nivel al încrederii de la anexarea Crimeei, scrie The Moscow Times într-o analiză, citată de Digi24.
În loc să abordeze subiecte fierbinți, cum ar fi trupele masate la granița cu Ucraina, starea lui Alexei Navalnîi, relațiile tot mai reci cu Occidentul, jurnaliștii The Moscow Times observă că Putin a vorbit despre o mulțime de scheme de sprijin, prin care va oferi ajutoare financiare familiilor ruse greu încercate, cu câteva luni înainte de alegerile din acest an.
„Scopul principal este să asigurăm creșterea veniturilor populației”, a declarat Putin în fața parlamentarilor și guvernatorilor regionali care au asistat la discurs.
„Trebuie să refacem nivelul veniturilor și să asigurăm creștere pe viitor, pentru a obține rezultate palpabile în lupta împotriva sărăciei”, a adăugat liderul de la Kremlin.
Ajutor în bani pentru elevi
Principala măsură anunțată este un ajutor financiar de 10 000 de ruble pentru fiecare copil de vârstă școlară. Banii vor fi plătiți în august, cu o lună înainte de alegerile pentru Duma de stat.
După opt ani de scădere continuă a nivelului de trai și în mijlocul unei pandemii, încrederea în partidul de guvernământ, Rusia Unită, este la cel mai jos nivel după anexarea Crimeei. Mai mult, suporterii lui Alexei Navalnîi sunt îndemnați ca, la alegeri, să voteze candidatul care are cele mai mari șanse împotriva candidatului Rusia Unită, indiferent din ce partid provine acesta. Tactica a dat rezultate la alegerile locale.
În ciuda anunțurilor pompoase, cifrele sunt destul de mici. Banii promiși reprezintă un mic ajutor pe termen scurt, dar nu rezolvă problema nivelului de trai pe termen lung, arată economiștii.
Ajutoarele, nesemnificative la nivelul bugetului
În total, pachetul de măsuri anunțat de Putin va costa guvernul rus 400 de miliarde de ruble (21,5 miliarde de lei) în următorii doi ani, a spus ministrul de Finanțe al Rusiei, ceea ce este echivalentul a 0,2 % din PIB-ul anual al țării.
„Nu cred că e ceva deosebit aici. Doar o colecție tradițională de sloganuri și promisiuni”, a comentat Vladislav Inozemtsev, directorul Centrului pentru Studii Post-Industriale.
„Nu avem despre ce vorbi. Măsurile sunt binevenite, dar infime – 0,2 % din PIB înseamnă o eroare de rotunjire pentru bugetul federal”, a spus economistul Sergei Guriev, profesor la Universitatea Science Po din Franța.
Vladimir Putin a mai promis ajutoare financiare pentru părinții care își cresc singuri copiii – 5 650 de ruble pe lună, și 6 350 ruble pe lună pentru femeile însărcinate, care au venituri reduse. Pentru comparație, salariul mediu în Rusia era anul trecut de 51 100 de ruble.