Azi marcăm Ziua Mondială a Pământului. Care este istoria creării acestui eveniment

Ora-Pământului-în-2021.-Când-se-vor-stinge-toate-luminile-pe-glob-timp-de-o-oră

Anual, pe 22 aprilie, marcăm Ziua Mondială a Pământului. În acest an, sloganul evenimentului este ,,Restaurează-ți Pământul!”. Scopul este de a atrage atenția populației asupra importanței protejării mediului înconjurător și de a îndemna oamenii să acționeze în vederea reducerii poluării aerului, apelor și a solului, gestionării responsabile a resurselor naturale, prevenirii efectelor periculoase ale  încălzirii globale, sporirii suprafețelor împădurite, etc.  

În această zi, sunt lansate evenimente internaționale prin intermediul rețelelor sociale și sunt organizate ore ecologice, orientate spre educarea populației și mobilizarea guvernelor în vederea realizării obiectivelor strategice în domeniul protecției mediului.

În deceniile care au precedat prima celebrare a Zilei Pământului, din 1970, americanii consumau cantități mari de gaz cu plumb prin intermediul unor automobile masive și ineficiente. Industria de la acea vreme a aruncat fum și gunoaie, fără a se gândi la consecințe. Iar din păcate poluarea aerului a fost acceptată ca un semn de prosperitate. Până în acest moment, America a rămas în mare parte indiferentă la preocupările legate de mediu și la modul în care gradul ridicat de poluare amenință planeta.

Senatorul Gaylord Nelson, un senator junior din Wisconsin, era de multă vreme îngrijorat de deteriorarea mediului din Statele Unite. Apoi, în ianuarie 1969, el și mulți alții au asistat la ravagiile unei scurgeri masive de petrol în Santa Barbara, California. Inspirat de mișcarea anti-război studențească, senatorul Nelson a dorit să insufle energia protestelor anti-război cu o conștiință publică emergentă despre poluarea aerului și a apei. Senatorul Nelson a anunțat ideea unui curs de predare în campusurile universitare către mass-media națională și l-a convins pe Pete McCloskey, un congresman republican, cu spirit de conservare, să-i servească drept co-președinte. L-au recrutat pe Denis Hayes, un tânăr activist, pentru a organiza cursurile de învățământ din campus și au considerat data de 22 aprilie ideală, aceasta căzând într-o săptămână care se încadrează între primăvara și examenele finale, pentru a maximiza participarea cea mai numeroasă a studenților.

Grupuri care luptaseră individual împotriva deversărilor de petrol, fabricilor și centrelor electrice poluante, haldelor toxice, pesticidelor, autostrăzilor, pierderii sălbăticiei și dispariția faunei sălbatice s-au unit în Ziua Pământului în jurul acestor valori comune. Ziua Pământului din 1970 a realizat o aliniere politică rară, obținând sprijinul republicanilor și democraților, bogaților și săracilor, locuitorilor urbani și fermierilor, liderilor de afaceri și muncitori.

După 20 de ani, în 1990, mai mult de 200 milioane de oameni din 141 de țări au metamorfozat Ziua Pământului într-o manifestare de o amploare aparte în istoria omenirii, prin alăturarea lor în dorința de a milita pentru un viitor mai bun al planetei pe care locuim.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente