Republica Moldova s-a clasat pe locul 89 din 180 în Indicele Libertății Presei 2021, alături de Macedonia de Nord (90) și Regatul Lesotho, din sudul Africii (88), potrivit raportului întocmit anual de organizația Reporteri fără Frontiere (RSF). Țara noastră și-a îmbunătățit scorul cu două puncte față de anul trecut, când ocupa locul 91. Autorii clasamentului remarcă înrăutățirea condițiilor de activitate a jurnaliștilor în întreaga lume, inclusiv din cauza pandemiei de COVID-19, scrie media-azi.md.
În pofida faptului că Republica Moldova a înregistrat o îmbunătățire în clasament, RFS semnalează o serie de probleme cu care se confruntă mass-media moldovenească, printre care influența politicienilor asupra principalelor structuri media și accesul limitat la informații, care s-a agravat odată cu răspândirea pandemiei de COVID-19.
Reprezentanții organizației Reporteri fără Frontiere susțin că presa din Republica Moldova este una diversă, dar „extrem de polarizată, la fel ca țara însăși, care se caracterizează prin instabilitate politică cronică și influența excesivă a oligarhilor”. Potrivit RFS, viziunile editoriale ale principalelor instituții media sunt strâns corelate cu interesele politice și de afaceri ale proprietarilor lor, lucru care devine mai evident în scrutinele electorale. Autorii clasamentului au remarcat că imperiul mass-media creat de fostul lider al Partidului Democrat Vlad Plahotniuc „și-a pierdut influența”, dar în scurt timp a fost înlocuit de Partidul Socialiștilor, numit drept „un partid pro-rus” și „rival” al democraților.
Moldova apare în acest clasament din anul 2013 când ocupam poziția 55. An de an, situația din mass-media din Moldova s-a înrăutățit. În prezent, ocupăm poziția 89-a, iar cu doi ani în urmă am ocupat stabil poziția 91-a.