(foto) Titluri de cărți cu tematică LGBT ale literaturii universale. Cine sunt autorii care au scris despre teme considerate tabu

FotoJet (68)

Suntem în luna dragostei și, deși știm cu toții că dragostea nu se celebrează doar de câteva ori pe an, ci în fiecare zi, totuși credem oportun să menționăm despre faptul că dragostea, indiferent de culoarea, apartenența și orientarea ei, nu e mai puțin „dragoste”, ba din contra. Este bine cunoscut faptul că o mulțime de personalități, care au marcat politica, știința, literatura și artele lumii, au fost homosexuali, bisexuali sau lesbiene, moment care nu trebuie să însemne nimic, dar absolut nimic într-o societate sănătoasă, care cataloghează oamenii nu după preferințele lor sexuale, ci după felul în care aceștia pur și simplu sunt. Iată de ce am selectat o listă de titluri de cărți din diferite perioade literare, în care autorii, voalat sau nu, indică apartenența sexuală a personajelor descrise în romane.

„Într-o lume plină de ură, fii dragoste”

Oricât de patetic ar suna, dar probabil unicul (ne)lucru, care ne lipsește unora dintre noi pe lângă puțină toleranță, este un pic mai multă dragoste și acceptare a faptului că dragostea tot dragoste rămâne indiferent cui decidem să i-o dăruim sau cu cine decidem să o împărtășim. Adevăratele sentimente țin de reciprocitate, iar cea mai umană latură a unui om este de a conștientiza acest moment. Oamenii nu sunt ambalaje și nici etichete nu sunt ca să fie judecați pentru că sunt așa și nu altfel. Că aleg în felul lor și nu în felul altora. Că iubesc un om și nu pe altul.

Iar pe lângă toate astea, la fel de important este să înțelegem că orice comportament, atitudine, opinie, mișcare politică, culturală sau revoluționară, în caz că ajunge la extremă și se transformă într-o formulă socială radicală, devin greu de tolerat. Din acest motiv, îmi permit să rezonez cu ideea că orice lucru funcționează în baza unei balanțe naturale, la baza căreia nu există extreme polemice, ci consimțământul faptului că suntem diferiți, iar în acest lucru constă și farmecul existenței noastre.

Așadar, în continuare, vă prezentăm câteva titluri de cărți cu tematică LGBT.

# „Portretul lui Dorian Gray” de Oscar Wild

Probabil unul dintre cele mai controversate romane ale lui Wild, în care personajul său principal se lasă în prada ispitelor, a plăcerilor fizice și a dorinței de a rămâne veșnic tânăr, fiind gata să dea absolut orice pentru asta.

# „Chira Chiralina” de Panait Istrati

„Chira Chiralina” este o proză care conține trei povestiri: „Stavru”, „Chira Chiralina” și „Dragomir”. O carte despre păcate ascunse, destine încâlcite și nemiloase.

# „În căutarea timpului pierdut” de Marcel Proust

Carte considerată „revoluționară” pentru secolul nostru. Aici homosexualitatea și lesbianismul joacă un rol important, deși Proust preferă să spună că abordează tema „inversiunii sexuale”, care apare în roman direct sau voalat.

# „Alte glasuri, alte încăperi” de Truman Capote

Roman de debut al lui Capote, volumul căruia este considerat o capodoperă a literaturii americane din secolul al XX-lea (publicat în 1948, pe când Truman avea 23 de ani). Cartea este semiautobiografică și-l are în centru pe Joel Knox și copilăria-adolescența sa după pierderea mamei și în căutarea tatălui. Maturizarea copilului de 13 ani se petrece într-un Alabama decadent, imoral, locul în care adulții rămași (în special un travestit) îl vor conduce pe Joel spre descoperirea și, în cele din urmă, spre acceptarea propriei homosexualități.

# „Falsificatorii de bani” de Andre Gide

„Falsificatorii de bani este o altă capodoperă a literaturii universale, care ar avea rădăcinile în fapte reale: între anii 1906-1907, la un liceu din Franța, ar fi avut loc un scandal cu privire la punerea în circulație a unor monede false de către câțiva elevi, iar în 1909, la același liceu, un băiat s-ar fi sinucis, iar mai târziu, acesta începe să scrie un roman despre un romancier care, la rândul său, scrie un roman, iar spre sfârșit află că subiectul imaginar al romanului său se petrece și în lumea în care el trăiește – iată cum legăturile complexe pe care le țese cu atâta abilitate Gide sunt ambigue și echivalează două lumi complet diferite. În subtext, găsim teoretizarea homosexualității și, implicit, o exemplificare a acestei orientări sexuale în triunghiul personajelor-cheie ale cărții, Edouard – Passavant – Olivier”, scrie Eli Bădică.

# „Florile răului” de Charles Baudelaire

Volumul „Florile răului” ilustrează tragismul condiției umane moderne, sentimentul scepticismului, dezgustul și revolta. Din acest motiv, pe 21 august 1857, Baudelaire este amendat și i se elimină șase poezii din volum pentru că acestea ar fi încălcat moralitatea societății, vorba este despre: Les Bijoux (Bijuteriile), Le LéthéÀ celle qui est trop gaie (Celei prea vesele), Lesbos (care descria dragostea lesbiană), Femmes damnées și Les Métamorphoses du vampire. Interdicția a fost ridicată în Franța abia în 1949.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Ilinca Televca
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente