Bune practici în cercetarea arheologică din Moldova: colaborarea dintre Universitatea de Stat din Moldova și Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”, Iași

FotoJet (1)

În perioada 12-17 aprilie 2021, au continuat cercetările interdisciplinare la siturile arheologice de pe teritoriul Republicii Moldova. Activitățile s-au desfășurat în baza Acordului de Cooperare dintre Universitatea de Stat din Moldova și Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi.

Cercetarea a fost realizată de către Laboratorul de Cercetări Științifice „Tracologie” în cadrul proiectului 20.80009.1606.14 – Patrimoniul arheologic din epoca fierului în regiunea Nistrului Mijlociu şi bazinul râului Cogâlnic: cercetare interdisciplinară şi valorificare ştiinţifică, în colaborare cu Centrul Arheoinvest de la Institutul de Cercetări Interdisciplinare al Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi.

În această perioadă, au fost efectuate prospecțiuni terestre (geofizice și periegheze), precum și aeriene la mai multe situri arheologice din epoca fierului de pe teritoriul raioanelor Rezina, Cimișlia, Ialoveni și Hâncești: Saharna „Rude“, Saharna „Țiglău“, Țahnăuți, Cogâlniceni, Ecaterinovca-Ialpugeni-Valea Jeparului etc.

Ca urmare a acestor investigații interdisciplinare au fost achiziționate date care vor fi utilizate la întocmirea hărților magnetometrice ale siturilor și modelelor tridimensionale ale terenului. Iar în baza artefactelor descoperite la suprafața solului va fi efectuată o încadrare cronologică prealabilă a acestora.

Rezultatele căpătate urmează a fi publicate, în viitorul apropiat, în reviste internaționale cu factor de impact.

Totodată, colegii de la Iași – dr. Andrei Asăndulesei și dr. Felix-Adrian Tencariu –, care au o mai bună experiență în domeniul cercetărilor interdisciplinare, au realizat o serie de acțiuni pentru transferul de cunoștințe în domeniul prospecțiunilor aeriene și geofizice, grupul-țintă fiind masteranzii și doctoranzii de la Facultatea de Istorie și Filosofie, implicați în procesul de cercetare arheologică.

Acest material a fost scris și redactat de echipa USM. Informațiile prezentate în acest material nu reflectă nici într-un mod opiniile echipei #diez.

Taguri: #PromoUSM
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente