Data trecută, am vorbit despre cum învățăm copiii să-și câștige primii bani, iar în ediția de astăzi, discutăm cum să-i gestioneze eficient. Psihologa Cezara Dilevschi ne sugerează că banii de buzunar trebuie plafonați astfel încât copiii să-i cheltuiască moderat și rațional ca să le ajungă până la următorul „salariu”.
Managementul defectuos al propriilor bani poate influența negativ comportamentul copilului, iar asta în perspectivă creează premise nu cele mai bune pentru o viață fericită de adult. De mic copil să știe că cheltuim banii pentru nevoi, apoi pentru dorințe. Cheltuim mai puțin decât câștigăm, iar economiile le punem deoparte ca ulterior, să ne putem realiza dorința.
Psihologa spune ferm că: „În cazul în care copilul a agonisit bani pentru o jucărie scumpă, nu trebuie să-l împiedicăm să-și realizeze dorința”. În viziunea specialistei, copilul are dreptul de a-și cumpăra acel lucru pentru care a economisit și a respectat regulile stabilite cu părinții. Totodată, ea mai precizează că unele lucruri pot fi interzise copilului dacă acel bun nu este compatibil cu vârsta pe care o are. De exemplu, achiziționarea unui telefon scump la vârsta de opt ani este inacceptabilă, iar pe de altă parte, dacă copilul își dorește o boxă pentru nevoile personale, atunci nu există niciun impediment de a-i interzice.
Ca să nu existe conflicte între părinți și copil, este nevoie ca aceștia să stabilească de la început ce este permis și ce nu. „Chiar și când îi dăm copilului bani de buzunar, stabilim condiții și limite clare, iar dacă banii se epuizează, îi dăm strict pentru drum”, atenționează Cezara Dilevschi.
Priviți mai jos a treia ediție a proiectului „Preț în privat” de la primii bani de buzunar și până la prima pensie.
La fel, în cadrul acestei ediții, ne-am propus să aflăm experiența unor părinți și copii care pun accent pe educație financiară de la o vârstă fragedă.
Petru Cliofos și fiul lui Codrin, în vârstă de cinci ani, ne-au povestit cum în familia lor se mizează pe educația financiară. Petru ne-a spus că Codrin singur a început să strângă bănuții pe care îi găsea prin casă, iar după doi ani, au decis să meargă la bancă și să-i schimbe în lei. Astfel, Codrin a reușit să strângă circa 400 de lei. Acum, băiatul are mai multe borcane unde pune bănuții conform nominalului lor.
Cordin spune că, deși are bani, el nu-i cheltuiește pe lucruri care îi sunt interzise. Acum, el dorește să strângă bani pentru a repara un ceas pe care l-a găsit.
O altă istorie ne-a fost povestită de un tată care are alte metode de a-și educa copilul. Andrei Rusu are un băiat de șapte ani, iar educația financiară a început-o de la cinci ani. „Copilul a învățat cu ajutorul banilor să adune și să scadă, asta devenind o atracție matematică pentru el. Sensul și valoarea banilor au urmat ulterior prin explicații pentru ce sunt și de ce este important să ai grijă de ei, ca apoi banii să aibă grija de tine”, ne-a povestit Andrei.
De asemenea, el ne-a spus cum i-a explicat copilului de ce este important să gestionăm banii. „Explicația cea mai utilizată a fost că banii ne ajută să gestionăm viața zi de zi, începând prioritar cu mâncarea, cu traiul, cu vacanțele, cu sănătatea și terminând cu plăcerile de a cheltui pe distracții. I-am zis că este nevoie să prioritizăm cheltuielile, că banii se câștigă doar dacă lucrezi. I-am explicat că banii se câștigă din extern, nu de la părinți.”
Andrei i-a făcut un card bancar cu care copilul lui poate cumpăra aproximativ orice, cu excepția cumpărăturilor online. Lunar, îi oferă câte 500 de lei de buzunar. „Copilul știe că acești bani sunt pentru cheltuieli pentru școală, pentru secțiile pe care le frecventează, pentru internet, prânzuri și distracții. Primele două luni nu îi ajungeau, deoarece punea accent pe distracții, dar foarte repede s-a învățat să își monitorizeze cheltuielile, astfel făcându-și rezerve deja din fiecare lună. Îi ofer libertate la alegere, însă orin a-i explica ce e bun și ce nu. Dacă o dă în bară cu cumpărătura, e doar lecția lui. Data viitoare, va fi mai precaut. Îl învăț mai mult să nu cadă pradă reclamei și prețului prea atractiv, adică îi zic să analizeze. Dacă nu o poate face, îmi cere ajutor.”
De asemenea, Andrei ne-a povestit că al lui copil joacă online Monopoly, un joc în care își antrenează abilitățile de gestionare a banilor.
Dacă sunteți curioși despre cum reporterii echipei #diez au câștigat primii lor bani, atunci vedeți aici.
De asemenea, vă recomandăm să vedeți și cum îi învățăm pe copii să-și câștige primii bani.
De ce „Preț în privat”?
Trăim într-o societate în care discuția despre bani este tabuizată. Nu vorbim despre salarii, pe ce cheltuim banii, nu facem achiziții serioase în ziua de luni, pentru că vom fi cheltuitori toată săptămâna, nu avem cultura economiei și a planificării bugetului personal pe cel puțin o săptămână înainte. Ținem în taină operațiunile efectuate sau nu le discutăm cu alții de teama că vom fi deocheați. Educația financiară este un element important în cultivarea unui comportament rațional și conștient atunci când ne propunem să cheltuim leii noștri binemeritați. „Preț în privat” vine să aducă lumină în portofelele voastre și o relație sănătoasă cu propriii bani. Haideți să ieșim din privat și să vorbim deschis despre cum să gestionăm eficient banii noștri și despre cum să-i ajutăm pe alții să devină independenți financiar.
Echipa #diez lansează un proiect de educație financiară în care își propune să vină cu informații de calitate direct de la experți în domeniu: psihologi, economiști, juriști, profesori, dar și vom relata experiențe reale ale oamenilor de rând despre cum au reușit să-și dezvolte un întreg sistem de gestionare eficientă a banilor. Vom aborda toate vârstele și vom găsi soluții pentru a preveni problemele financiare cu care se pot confrunta elevii, studenții, familiile cu sau fără copii, celibatarii sau pensionarii.