La data de 14 aprilie, L.C.Ș. „Drept Public Comparat și e-Guvernare”, Facultatea de Drept a USM și Ministerul Afacerilor Interne al Republicii Moldova au organizat o masă rotundă cu genericul „Profesionalismul și standardele etice în activitatea angajaților MAI. Repere de promovare a drepturilor omului în Republica Moldova”, în cadrul proiectului de cercetare „Modernizarea mecanismelor de guvernare axate pe protecția drepturilor omului”.
Evenimentul a avut drept scop dezvoltarea unei platforme constructive de discuții interprofesionale și crearea premiselor efective de colaborare, în perspectivă, a corpului universitar cu practicienii în vederea identificării mecanismelor de guvernare axate pe protecția drepturilor omului.
La masa rotundă au participat reprezentanți ai mediului academic, ai MAI, ai Academiei de Poliție „Ștefan cel Mare” și studenți ai Facultății de Drept a USM.
Evenimentul a fost deschis de Rodica Ciobanu, directoare de proiect, care a enunțat scopul și obiectivele mesei rotunde, cu accent pe necesitatea creării unor canale de comunicare interinstituțională, în vederea eficientizării activității autorităților publice și fortificării, pe această cale, a încrederii sociale în autoritățile publice. Rodica Ciobanu a trecut în revistă realizările echipei de cercetare obținute în primul an de activitate, care se regăsesc sistematizate în lucrarea colectivă „Contextul multidimensional actual al guvernării și drepturilor omului în Moldova”.
Cu un cuvânt de salut a intervenit dna Stela Botnaru, prodecana Facultății de Drept, USM, apreciind evenimentul drept un parteneriat, o colaborare frumoasă, de perspectivă de fortificare a eforturilor pentru creșterea profesionalismului specialiștilor în drept. A fost accentuată valoarea eticii profesionale în contextul consolidării încrederii publice în autoritățile statului în general și în organele de poliție în special.
Ianuș Erhan, secretar general al MAI, a subliniat că elementul primordial al unei autorități publice îl reprezintă resursele umane. Din aceste considerente, Ministerul Afacerilor Interne a elaborat și implementează adevărate programe de management al carierei polițistului, acestea fiind în măsură a fortifica imaginea instituției vizate și a eficientiza per ansamblu activitatea desfășurată în direcția protecției ordinii publice și a securității publice – valori inerente ale unui stat de drept. Secretarul general al MAI a menționat că în ultimii cinci ani au fost depuse eforturi în vederea modernizării instituției, creșterii gradului de transparență și a profesionalismului angajaților.
Prezentarea lui Oleg Pântea, doctor în drept, conferențiar universitar, a abordat subiectul privind riscurile la care este expus polițistul în Republica Moldova, inclusiv problema surmenajului. A fost abordată realitatea tristă la nivel național privind percepția generală eronată a capacităților profesionale ale polițiștilor, integritatea, imaginea imperfectă, în raport cu realitatea. De facto, au fost enunțate un șir de riscuri la care sunt expuși polițiștii, problematica statutului funcției, unele aspecte problematice la nivelul gestionării funcției etc. Această tristă realitate ar trebui remediată prin instituirea unor garanții efective în exercitarea funcției de polițist – în special la nivel de implementare; or, la nivel de reglementare normativ-juridică starea de lucruri nu este deloc rea.
Despre standarde etice în activitatea MAI a vorbit Natalia Șișcanu, ofițera principală a SSA a DPSA al SPIA al MAI. A fost enunțată importanța standardelor etice în conduită, a integrității profesionale, a incoruptibilității, promovarea culturii comunicării, asigurarea unui climat moral-psihologic adecvat la locul de muncă. În vederea atenționării asupra modului în care au evaluat și s-au modificat standardele de etica profesională au fost trecute în revistă acte normative care au fost adoptate de la independența Republicii Moldova până în prezent.
Parascovia Mihăila, șefa secției Prevenirea Corupției a Direcției Prevenire și Studii Anticorupție, a comunicat despre adoptarea unui set de acte normativ-juridice, la nivel național și instituțional, în domeniul integrității lucrătorului în organele poliției, al căror rol este de a încuraja climatul de integritate pe această dimensiune profesională, combaterea corupției fiind una dintre priorități. De asemenea, a fost relevată valoarea prevenției, în raport cu acțiunile de sancționare, precum și a parteneriatelor, a colaborărilor profesionale cu autorități și instituții publice și cu asociații obștești.
Nicolae Vascauțan, șef direcție Politici de Personal și Învățământ a MAI, a remarcat indispensabilitatea sporirii pregătirii profesionale a resurselor umane ale ministerului, prin promovarea instruirilor continue și a colaborărilor, a schimburilor de experiență în domenii de interes profesional. O atenție sporită a fost atrasă criteriilor de evaluare a angajaților MAI, care sunt continuu revizuite.
Necesitatea instruirii inițiale și continue a polițiștilor, în vederea formării competențelor speciale, a fost argumentată și de Sergiu Starodub, șef direcție „Centru integrat de pregătire pentru aplicarea legii” al Academiei de Poliție Ștefan cel Mare. Au fost elucidate aspecte specifice ale formării profesionale a polițiștilor, cum ar fi: cursuri de formare managerială pentru cei care optează pentru promovare în funcții de conducere, cursuri de pregătire generală și specială, intervenție profesională (tehnici, tactici de intervenție), pregătirea fizică, instrucția tragerii.
Cu privire la prioritățile în formarea profesională în cadrul studiilor superioare s-au expus Veronica Mocanu, prodecana Facultății de Drept, USM și Veaceslav Rusu, decanul Facultății de Drept, Ordine Publică și Securitate Civilă, Academia de Poliție „Ștefan cel Mare”.
Evaluarea efectuată de Veronica Mocanu a vizat indispensabilitatea promovării unei colaborări sistematice a mediului academic cu lucrătorii poliției, cu scopul ajustării programelor de studii la necesitățile practice în domeniu și implicării în implementarea unor proiecte de dezvoltare comună.
Veaceslav Rusu a menționat despre consistența programelor de pregătire a viitorilor profesioniști la Academia de Poliție Ștefan cel Mare, un rol deosebit pe acest segment revenind colaborării permanente a acestei instituții de învățământ superior cu beneficiarii finali ai discipolilor – potențialii angajatori (organele de poliție, procuratură, avocatură, magistratură etc.), aceasta conturând prioritățile și finalitățile procesului de formare inițială.
Participanții la masa rotundă s-au implicat activ în discuții, intervenind cu anumite precizări, completări. Echipa Laboratorului de Cercetare Științifică „Drept Public Comparat și e-Guvernare” mulțumește tuturor pentru implicare, colaborare și invită la dialog și comunicare profesională pe viitor.