(foto, video) Necesitățile oamenilor din Moldova trebuie să ajungă la factorii de decizie prin societatea civilă. Organizațiile locale devin mai active datorită susținerii europene

1_networking forum_octombrie 2019

„Vrem să ajungem la oamenii activi din regiuni prin intermediul organizațiilor societății civile. O societate prosperă nu poate exista fără acești oameni activi care au inițiative și vor să schimbe în bine viața în comunitățile din care fac parte”, ne-a spus Anna Severin, lidera de echipă a proiectului „Dezvoltarea societății civile la nivel local în Republica Moldova”. Proiectul, finanțat de Uniunea Europeană și Fundația Konrad Adenauer, a oferit în perioada anilor 2019-2021 peste 100 de granturi în valoare de circa 3 milioane de euro cu scopul de a susține organizațiile societății civile de nivel local în activitatea lor de promovare a principiilor bunei guvernări.

Am discutat cu Anna Severin despre activitățile proiectului, dar și despre importanța pe care o au organizațiile societății civile la nivel local în Moldova.

Proiectul s-a dezvoltat din nevoia de susținere și de consolidare a organizațiilor societății civile, ce activează în regiuni, de a implementa principiile și mecanismele unei bune guvernări.

„Deseori, auzim că problema cea mai mare pe care o are această țară este lipsa banilor. Nu sunt întru totul de acord cu această afirmație. De fapt, nu e vorba doar de lipsa de bani. De multe ori, nu există suficientă inițiativă, spirit civic și dorință de a schimba ceva. În esență, banii sunt doar un instrument. Proiectul «Dezvoltarea Societății Civile la nivel local în Republica Moldova» reprezintă un instrument pentru a pune în mișcare spiritul civic din regiuni”, ne povestește Anna.

„Studiile ne-au demonstrat că la nivel local există mai puțin interes din partea autorităților publice locale față de conținutul critic pe care îl produce societatea civilă”

Proiectul „Dezvoltarea societății civile la nivel local în Republica Moldova” a trezit un interes mare în rândul organizațiilor societății civile. În primul apel, peste 200 de organizații au depus dosare, dintre care 59 au fost selectate, iar în cel de-al doilea apel, 158 de dosare au fost recepționate, dintre care 35 de beneficiari au fost selectați. Pentru noi a fost important ca organizația, fie ea mare sau mică, să aibă experiență de lucru în regiuni, pentru că asta era esențial, noi voiam să ajungem în regiuni.

Proiectul are câteva componente, printre care: programul de granturi și produse analitice. Astfel, înainte de a oferi granturi, au fost realizate câteva studii pentru ca echipa de proiect să înțeleagă la ce etapă se află în prezent societatea civilă din Moldova, cu ce probleme se confruntă. „Pentru noi a fost important să înțelegem dacă activitatea societății civile locale este luată în calcul de către administrația publică. Studiile efectuate ne-au demonstrat faptul că la nivel local există mai puțin interes din partea autorităților publice locale față de conținutul critic pe care îl produce societatea civilă. Astfel, unul dintre obiectivele proiectului a fost de a încuraja organizațiile pe care le finanțăm să încheie parteneriate, să interacționeze cu autoritățile publice locale, cu primăriile și cu alte instituții care sunt factori de decizie. Așa încât, prin intermediul organizațiilor civile, APL-urile să fie receptive la nevoile comunitare, locale, să le prioritizeze, să ofere acces la informație. Avem și exemple pozitive, când beneficiarii proiectului nostru au avut parte de susținerea autorităților publice locale, deoarece acestea sunt conștiente că eforturile de reformare ale administrației publice locale și centrale sunt practic imposibile fără sprijinul și inițiativele organizațiilor societății civile și ale cetățenilor ca atare”, explică Anna Severin.

„Societatea civilă este, pentru noi, un simbol al întregii societăți”

Cea mai vizibilă provocare din timpul implementării proiectului a fost pandemia. Toată lumea a avut nevoie de timp pentru a se adapta și pentru a trece la activități în format online. „Oamenii din regiuni sunt foarte receptivi, e o plăcere să lucrezi cu ei, este un soi de entuziasm pe care mai rar îl găsești la Chișinău. Ținând cont de faptul că multe dintre organizații implementau pentru prima dată un proiect finanțat de Uniunea Europeană, acestea au fost dornice să învețe. Astfel, ne-a fost ușurată munca. Echipele de proiect au fost receptive la regulile de raportare, la recomandările de a trece evenimentele de pe offline pe online. Chiar și în aceste circumstanțe, a fost posibilă atingerea unor rezultate semnificative pe întreg teritoriul Republicii Moldova, printre care:

  • peste 8 000 de beneficiari instruiți în cadrul activităților pe diferite aspecte ale bunei guvernări precum: transparență, monitorizare bugete locale, democrație participativă, activism civic, proiecte comunitare;
  • peste 150 de primării și consilii raionale dotate cu expertiză de profil prin intermediul proiectelor de către experții contractați în cadrul proiectelor;
  • peste 500 de acțiuni comunitare realizate (acțiuni de plantare de copaci, acțiuni de salubrizare, acțiuni de amenajare a teritoriului, videoclip cu conținut social creat, petiții și interpelări, flashmob-uri, mobilizări comunitare);
  • 50 de instrumente digitale create în cadrul programului (site-uri pentru primării, pentru mass-media regională, softuri pentru creșterea transparenței decizionale);
  • peste 150 de strategii, planuri, analize și rapoarte (de dezvoltare, incluziune, comunicare) elaborate și aprobate de APL;
  • peste 200 de organizații locale dotate cu competențe de profil.

Aici puteți explora o hartă interactivă unde sunt marcate localitățile de intervenție ale proiectelor finanțate prin intermediul programului de granturi „Dezvoltarea Societății Civile la nivel local în Republica Moldova”, apelul 1 de propuneri de proiecte lansat în 2019 (doar proiectele finalizate).

„Este o cale foarte bună de a te afirma dacă vrei să schimbi ceva la tine în localitate”

Am întrebat-o pe Anna despre importanța susținerii oferite organizațiilor locale. „Concluzia mea personală este că, în esență, lucrurile funcționează bine acolo unde există un echilibru în relația dintre autoritățile publice locale și societatea civilă, care știe să definească problemele comunităților locale și să insiste asupra rezolvării acestora. Proiectul nostru vine să restabilească echilibrul acolo unde acesta lipsește.”

„Sper că în momentul în care tinerii din localități vor lua decizia să se angajeze, organizațiile mici de astăzi vor deveni mai puternice și vor avea ce oferi acestei generații. Atunci, tinerii critici și dornici să producă schimbări la ei acasă ar putea ușor să devină parte din societatea civilă. Eu sunt sigură că, în viitor, finanțările vor urma să apară oferind oportunitatea tinerilor activi să se implice. Este o cale foarte bună de a te afirma dacă vrei să schimbi ceva în propria localitate.”

În continuare, echipa #diez vă va prezenta câteva dintre istoriile de succes ale proiectului. Astăzi, vă vorbim despre experiența cetățenilor din comuna Tohatin de a colabora mai activ cu administrația publică locală.

Chiar dacă majoritatea primăriilor de la noi din țară se declară transparente și deschise spre comunicare cu populația, pe parcursul ultimilor decenii, se constată o implicare tot mai pasivă a cetățenilor în viața comunităților din care fac parte. Începând cu anul 2020, mai multe organizații ale societății civile și cetățenii comunei Tohatin se vor implica și vor participa mai activ în luarea deciziilor de nivel local, colaborând în acest sens cu administrația publică locală. Acest lucru a fost posibil datorită proiectului „Sporirea participării civice în procesul decizional în Tohatin”, finanțat de Uniunea Europeană și Fundația Konrad Adenauer prin intermediul Programului de granturi „Dezvoltarea societății civile la nivel local în Republica Moldova”.

Proiectul a fost implementat de Centrul de Informare și Resurse PRO BONO și a durat nouă luni. Mai multe detalii despre activitățile proiectului vezi în videoclipul de mai jos.

###

În perioada anilor 2019-2021, programul „Dezvoltarea societății civile la nivel local în Republica Moldova”, finanțat de Uniunea Europeană și Fundația Konrad Adenauer, a oferit peste 100 de granturi în valoare de circa 3 milioane de euro. Scopul proiectului este să susțină organizațiile societății civile de nivel local în activitatea lor de promovare a principiilor bunei guvernări, de monitorizare a transparenței și a responsabilității instituțiilor publice, inclusiv în implementarea Acordului de Asociere RM-UE.

Partenerii de implementare ai proiectului „Dezvoltarea societății civile la nivel local în Republica Moldova” sunt: Asociația pentru Politică Externă (APE), Asociația pentru Democrație Participativă (ADEPT), Centrul Analitic Independent „Expert-Grup” și Asociația Obștească „Centrul European Pro-Europa din Comrat”.


Acest material a fost produs cu sprijinul financiar al Uniunii Europene. Conținutul său este responsabilitatea exclusivă a proiectului „Dezvoltarea societății civile la nivel local în Republica Moldova” și nu reflectă neapărat punctele de vedere ale Uniunii Europene.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente