Elevii din Moldova vor putea studia profesiile viitorului în cadrul școlii de vară organizate de Tekwill

2D2A0837-Copy
Foto:clasaviitorului.md

Un pas mai aproape de profesiile viitorului. Cursurile opționale de Inteligență Artificială, Antreprenoriat în format digital, dar și Aplicații Mobile vor putea fi studiate de către elevii mai multor școli din țară, începând cu luna septembrie 2021. Proiectul TEKWILL, în parteneriat cu Ministerul Educației, Culturii și Cercetării al Republicii Moldova a semnat parteneriate de colaborare cu gigantul IT INTEL și Junior Achievement Moldova, pentru predarea noilor discipline în  liceele din țară. Cursurile fac parte din programul „Tekwill în fiecare școală”, implementat de către proiectul TEKWILL, cu susținerea partenerilor externi de dezvoltare USAID Moldova și Suedia.

Ana Chirița, directoarea Proiectului „Tekwill”: Este cunoscut faptul că în cinic-șapte ani unele profesii nu vor mai fi actuale, iar în prezent avem șansa de a învăța pentru a fi în concordanță cu profesiile viitorului. Compania INTEL, deși nu are o prezență fizică în RM, a fost partenerul nostru în promovarea și implementare a mai multor proiecte educaționale. În lume, INTEL are multe programe menite să dezvolte abilitățile potențialilor viitori ingineri, iar faptul că astăzi se coagulează un nou parteneriat demonstrează că există o consecutivitate a acțiunilor întreprinse, există o conexiune și o deschidere spre noi realizări. Datorită acestei colaborări, tinerii din instituțiile de învățământ din țară vor avea acces la o curriculă dezvoltată de cei mai buni specialiști din lume. Iar, în parteneriat cu Junior Achievement Moldova contribuim la educarea viitoarelor generații de antreprenori IT.”

Madelene Eichhorn, reprezentantă a Ambasadei Suediei: „Prin intermediul acordurilor semnate, marcăm o altă etapă importantă în această călătorie interesantă a proiectului «Tekwill în fiecare școală». Este o inițiativă care îmbogățește experiența profesorilor și a elevilor, o treaptă pentru dezvoltarea abilităților antreprenoriale, digitale și creative, în rândul tinerilor motivându-i să creeze soluții și produse inovatoare societății. Credem că, implicarea elevilor cât mai devreme în lumea științei și a tehnologiilor digitale va fortifica societatea noastră. Aceasta este și misiunea proiectului, de a susține tinerii din țară să îmbrățișeze cu succes orice carieră își doresc.”

În următoarea perioadă, în total, aproximativ 120 de profesori vor urma un program de mentorat pentru a fi pregătiți să predea Inteligența Artificială și Antreprenoriatul în format digital celor peste 3 000 de elevi.

Michal Dzoga, reprezentant al companiei INTEL: „Scopul nostru este de a schimba și de a îmbunătăți abilitățile fiecăruia dintre noi, iar din acest motiv, ne-am luat angajamentul ca până în 2030 să susținem implementarea disciplinei Inteligența Artificială și să lucrăm cu 30 de milioane de beneficiari din școlile din 30 de țări. Noi credem că, în viitor profesiile nu pot fi pierdute, ele doar pot fi transformate prin intermediul Inteligenței Artificiale. Pentru a face acest lucru, trebuie să fim pregătiți, să învățăm mult și să utilizăm tehnologiile în viața noastră, care, la rândul lor vor putea schimba realitatea și societatea. Suntem convinși că, această tehnologie va schimba modul în care vor fi dezvoltate profesiile în viitor, având și o capacitate enormă de a face acest lucru inclusiv și cu economia la nivel global.”

Disciplinele viitorului trezesc un interes sporit în școli

Aliona Pușcaș și Sofia Zaim sunt profesoare în instituțiile de învățământ liceal din capitală, iar din toamnă vor preda elevilor disciplina opțională Inteligența Artificială. Profesoarele așteaptă cu nerăbdare sesiunea de mentorat pentru profesori, la care vor afla cât mai multe informații despre algoritmi, cum pot fi implementate în practică aplicațiile inteligente și sistemele autodidacte, dar și principiile de utilizare a tehnologiei determinate a viitorului.

Noile discipline care urmează a fi studiate în anul școlar 2021-2022 au trezit interes și în rândul elevilor. La cursul de Antreprenoriat în format digital tinerii își doresc să învețe cum pot dezvolta o afacere, care sunt cele mai bune modalități de promovare și mai ales, cum pot face față provocărilor de menținere a unei creșteri de succes.

În prezent, proiectul „Tekwill în fiecare școală” este implementat în 77 de instituții de învățământ general din Republica Moldova, iar numărul membrilor va crește până la 234 școli începând cu noul an școlar.

Despre „Tekwill în fiecare școală”

Dezvoltarea proiectului „Tekwill în fiecare școală” a fost posibilă prin mobilizarea eforturilor financiare ale sectorului privat și ale cetățenilor țării din Moldova sau diaspora (în cadrul campaniei de finanțare participativă a proiectului TwentyTu, a cărui start a fost dat în 2018), precum și a partenerilor externi de dezvoltare – USAID Moldova, Suedia, EU4Moldova și PNUD Moldova. De asemenea, proiectul este dezvoltat în colaborare cu Ministerul Educației, Culturii și Cercetării. Pe termen lung, proiectul are misiunea de a pune în valoare capitalul uman al Republicii Moldova și de a crește o generație de oameni care să creeze acasă, în Moldova, produse și servicii care să răspundă provocărilor social-economice naționale și globale.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente