În data de 12 aprilie 2021, reputatul filolog, istoric literar și pedagog Gheorghe Dodiță ar fi împlinit 90 de ani. Cu acest prilej Departamentul Lingvistică Română și Știință Literară al Facultății de Litere, USM a organizat Masa rotundă cu genericul „Profesorul Gheorghe Dodiță, 90 de ani de la naștere. In memoriam”. La evenimentul de comemorare, desfășurat online, au participat colegi și discipoli ai marelui profesor, literați și oameni de cultură care au apreciat înalt vocația de Savant, Pedagog și deosebitele calităţi de Om ale lui Gheorghe Dodiţă. A fost un veritabil popas al memoriei, ce a adus în actualitate momente unice trăite alături de distinsa personalitate.
În cuvântul de deschidere, decana Facultății de Litere, dr. conf. univ. Adriana Cazacu a apreciat contribuția esențială a lui Gheorghe Dodiță la investigarea istoriei literaturii române, materializată într-o serie de studii și articole de referință, printre care și manualul-crestomaţie Literatura română veche, în două volume, care reprezintă „o bibliotecă substanţială a literaturii medievale”.
Complexitatea personalității lui Gheorghe Dodiță a fost etalată de profesoara universitară Iraida Condrea, care, actualizând un interviu cu distinsul intelectual, a consemnat parcursul sinuos al devenirii acestuia, dar și verticalitatea, înțelepciunea, spiritul echilibrat drept calități de seamă ale Omului Gheorghe Dodiță.
În memoria discipolilor Gheorghe Dodiță a rămas și un Pedagog model, cu o ținută academică inconfundabilă, îmbinând sobrietatea și exigența cu bunăvoința și generozitatea, impresionând prin practica declamatorie și preferința pentru inflexiunile graiului vechi. Academicianul Victor Moraru a evocat cu nostalgie râvna deosebită a profesorului de a-i apropia pe discipoli de textele medievale și de a le cultiva pasiunea pentru „vechile cazanii”. În același context, doamna Ana Bantoș, dr. hab. conf. univ., și doamna Tamara Cristei, dr. conf. univ., au subliniat impactul modelator al bunului dascăl, exprimându-și gratitudinea pentru dăruirea și prezența lui tutelară în viața studenților.
Consecvent valorilor autentice, cu un simț al corectitudinii și demnității de netăgăduit, Gheorghe Dodiță și-a asigurat perenitatea prin discipolii săi, care vor păstra memoria vie și luminoasă a intelectualului desăvârșit, a pedagogului cu vocație și a omului de valoare.
Acest material a fost scris și redactat de echipa USM. Informațiile prezentate în acest material nu reflectă nici într-un mod opiniile echipei #diez.